Az ország, ahol a különalvás a családi béke jele: érdemes megfontolni?

GettyImages-1370401034

Amikor azt halljuk, hogy egy pár külön hálószobában alszik, szinte kivétel nélkül az az első gondolatunk, az ő kapcsolatuk bizony már a végét járja. De ez nem feltétlenül van így, sőt a japán párok épp a különalvásra esküsznek.

Ennek pedig leginkább a hétköznapok megszervezésével kapcsolatos praktikus okai vannak. Az már egy másik dolog, hogy a házasságok tartósságának is jót tesz. A japánok életmódja a bizonyíték arra, hogy nem kell feltétlenül a legrosszabbra gondolni, ha egy házaspár úgy dönt, esténként külön ágyban, sőt külön hálószobában hajtja álomra a fejét. A szigetország lakóit a különalvásban az sem akadályozza meg, hogy az ország igencsak behatárolt területe és a magas népességarány miatt a családok kénytelenek kis alapterületű házakban és lakásokban élni. Nézzük, miért választják a házaspárok a különalvást Japánban!

Eltérő az alvásritmusuk

A leggyakoribb indok, ami miatt a japán párok úgy döntenek, hogy külön fekszenek le aludni, az az eltérő munkarend. Ha valaki későn ér haza munkából, vagy korábban kell elindulnia otthonról reggel, akkor óhatatlan, hogy fel ne ébressze a vele egy szobában alvót, akinek így romlik az alvásminősége, és megeshet, hogy nem tudja kellőképpen kipihenni magát. Ilyen eltérő életritmus esetén praktikusabb, ha a párok külön szobában töltik az éjszakát. Ez zavartalan és egészségesebb alvást biztosít mindkettőjük számára.

A japánok fontosnak tartják, hogy ha korán kelnek, akkor ne ébresszék fel a még alvó társukat
A japánok fontosnak tartják, hogy ha korán kelnek, akkor ne ébresszék fel a még alvó társukatOscar Wong / Getty Images Hungary

A babák az anyjukkal alszanak

Már a tudomány is bebizonyította, hogy az együtt alvás segíthet a szülőknek és a gyerekeknek a nyugodtabb alvásban, hiszen stabilizálja a hőmérsékletet és pulzusszámot, melyek csecsemőkorban különösen fontosak, ugyanakkor csökkenti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát is. Mindemellett az együtt alvás hozzájárul ahhoz is, hogy a gyermeknek jobb legyen az önértékelése, gyorsabban váljon függetlenné, és kiválóan teljesítsen az iskolában.

Az együtt alvás sok szempontból jó a babának. Az apa döntése, hogy a közös ágyban marad-e
Az együtt alvás sok szempontból jó a babának. Az apa döntése, hogy a közös ágyban marad-eIndeed / Getty Images Hungary

Éppen ezért a japán édesanyák nagyon fontosnak tartják, hogy születésüktől fogva a gyerekeikkel aludjanak. Amikor új taggal bővül a család, az édesapáknak el kell dönteniük, hogy ugyanabban az ágyban akarnak-e pihenni, ahol az édesanya és a baba alszik, vagy másik szobába költöznek. 

Számukra a különalvás békét jelent

Míg számos más kultúrában az emberek többsége azt feltételezi, hogy a különalvó párok a válás küszöbén egyensúlyoznak, addig a japánok ezt épp másképp látják. Miután különösen értékes időnek tartják az éjszakai pihenésre fordított órákat, és tisztában vannak a pihentető alvás fontosságával, nem akarják, hogy alvás közben megzavarják őket. 

Éppen ezért nem szeretik, ha a hálótársuk horkol, nyugtalanul alszik vagy éppen rúgkapál mellettük. 

A japán matracok hagyományosan egyszemélyesek

A hagyományos japán futonágyban csak egy embernek kényelmes az alvás
A hagyományos japán futonágyban csak egy embernek kényelmes az alvásdavidf / Getty Images Hungary

A pamuttal kitömött, kemény matraccal felszerelt japán futonágyak praktikusak, mert nem foglalnak sok helyet. A praktikum jegyében régen csak ilyen egyszemélyes ágyként funkcionáló, földre fektetett, kitömött matrac és paplan együtteséből álló ágyat használtak a japánok, mert ez könnyen összehajtható, és bárhová eltehető. Emiatt ma is sok család használja ezt a fekhelyet. Miután a futonágyak hagyományosan egyszemélyesek, így még ha egy szobában alszik is az adott házaspár, nem férnek el kényelmesen a matracon. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra