Erre senki nem számított: ennyi lesz a kötelező rendelési díj a postánál

GettyImages-1272562578
Olvasási idő kb. 2 perc

A hazai webshopoknak kötelező lesz a Magyar Posta csomagkézbesítő szolgáltatását is felajánlaniuk vevőiknek. Most már azt is tudjuk, mennyibe fog kerülni.

Néhány héttel ezelőtt a hazai, webshoppal is rendelkező vállalkozók megdöbbenéssel vették tudomásul, hogy egy jogszabályi változás értelmében 2024. március 28. után kötelező lesz a Magyar Posta csomagkézbesítő szolgáltatását is felajánlaniuk vevőiknek az online rendeléseknél. 

Vállalkozói körökben nagy zavart okozott, hogy a hír nyilvánosságra kerülésekor még nem lehetett tudni, egyáltalán lesz-e kötelező díjszabás, szükséges-e szerződniük az állami céggel, illetve pontosan milyen feltételekkel kell majd kiajánlaniuk a postai kézbesítést ügyfeleiknek. 

Már a posta is csengethet a csomagunkkal, kötelező lesz a webshopoknak felajánlani a lehetőséget
Már a posta is csengethet a csomagunkkal, kötelező lesz a webshopoknak felajánlani a lehetőséget10'000 Hours / Getty Images Hungary

Ennyibe kerül a kötelezően előírt kézbesítési díj a postánál

A kormány meghozta a döntést a postai szolgáltatások nyújtásának részletes szabályait tartalmazó 335/2012. (XII. 4.) kormányrendelet módosításáról, és már nyilvánosságra is hozták a feltételeket. A webshopok a korábbi gyakorlat szerint maguk dönthették el, mely cégek szolgáltatásait veszik igénybe az online rendelések házhoz szállításához. A jogszabályi változás ezen a gyakorlaton változtat. 

A Magyar Posta Zrt. tájékoztatója szerint 2024. március 28-át követően a kereskedőknek az általános szerződési feltételeknek megfelelően az alábbi árakat kell feltüntetniük weboldalaikon: 

  • Csomagautomatába, Posta Pontra vagy postára kézbesítve: bruttó 990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 0–10 kg-ig bruttó 1990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 10–20 kg-ig bruttó 2990 Ft/db.
  • Háznál történő kézbesítés esetén: 20–40 kg-ig bruttó 5990 Ft/db.

Egyedi szerződést kötni a cégtulajdonosok számára nem kötelező, a postánál történő regisztráció viszont minden esetben szükséges. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek