Megszűnhet az egyéves jótállás, a teljes rendszert átírnák

GettyImages-1308375457
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy jogszabály-módosítási tervezet szerint hamarosan változik a jótállás hossza és feltételerendszere is. Megszűnik az egyéves jótállás intézménye, a 10 ezer forintnál magasabb értékű termékekre is két évig kell ezt vállalnia a gyártónak.

Március végén felkerült az Igazságügyi Minisztérium honlapjáraAfogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletek módosításáról szóló Korm. Rendelet” elnevezésű jogszabálytervezet, mely  a webáruházakat is érintő több jogszabály módosításáttartalmazza. A változtatások hatályba lépésével a webshopok ÁSZF-jét is korrigálni kell majd.

A fogyasztóvédelemmel összefüggő kormányrendeletek módosítása érinti többek között a fogyasztóvédelemről, a postai szolgáltatásokról és a termékek piacfelügyeletéről szóló törvényt is. A társadalmi egyeztetés április 4-én véget ért az üggyel kapcsolatban. 

A jótállás ideje és a feltételrendszere is változik, nem lesz elég a szakszerű üzembe helyezés
A jótállás ideje és a feltételrendszere is változik, nem lesz elég a szakszerű üzembe helyezésLerexis / Getty Images Hungary

Változni fog a jótállás ideje és hossza is

A jelenleg hatályos rendelet szerint az egyes tartós fogyasztási cikkekre vonatkozó kötelező jótállás a 10 ezer-100 ezer forint közötti eladási árú termékek esetén 1 év, míg 100 ezer-250 ezer forint eladási ár felett 2 év, 250 ezer forint felett pedig 3 év.

Amennyiben a közölt jogszabálytervezet szerinti módosítást elfogadják, akkor 

  • 10 ezer forintot elérő, de 250 ezer forintot meg nem haladó eladási ár esetén két év
  • 250 ezer forint eladási ár felett három év

lesz a jótállási idő, a feltételek között pedig az eddig is kötelező szakszerű beüzemelés mellett a szakszerű karbantartás is megjelenik, azaz az időszakonkénti szakszerű felülvizsgálatot és karbantartást előírhatják majd a vállalkozások a vevőiknek jótállási feltételként. 

Három meghibásodás után kötelező lesz a csere is

A jelenlegi rendelkezés szerint ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk három alkalommal történő javítást követően ismét meghibásodik, a termék tulajdonosa kérheti a vételár arányos leszállítását, megjavíthatja azt maga, kijavíttathatja mással a vállalkozás, de az eladó cég ki is cserélhette a terméket. Mostantól ez utóbbi gyakorlat válhat kötelezővé a harmadik javítást követő meghibásodások esetében.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek