Betiltanák az EU-ban is használt burkolatot: mérgező lehet

B RKL20160610049
Olvasási idő kb. 5 perc

Nem csak a talajt és a vizeket szennyezi, a levegőbe jut és az emberek egészségére is káros lehet a játszótereken használt gumiburkolat és műfű. Az EU korlátozza a használatát, a környezetvédők a betiltásáért lobbiznak.

A közterek, a játszóterek és az óvoda-, illetve iskolaudvarok is átalakultak az elmúlt két évtized során. A füvet, homokot és a betont sok helyen az EU-konformnak is nevezett megoldás, a biztonságos játék feltétele, a gumiborítás helyettesíti kontinensszerte. A Levegő Munkacsoport elnöke figyelmeztet, mennyire környezetkárosító hatású anyag ez valójában. 

Az esés- és rezgéscsillapításra szolgáló gumilapok ellepték a játszótereket és az oktatási intézmények udvarát is, a bőrt is műfüvön rúgják már felnőttek és gyerekek. A balesetek ellen védő anyagokról azonban az elmúlt években kiderült, komoly környezet- és egészségkárosító hatással rendelkeznek, az EU is korlátozza a használatukat.

Káros anyagok juthatnak a sportpályákról a talajba és a levegőbe
Káros anyagok juthatnak a sportpályákról a talajba és a levegőbeShutterstock

Veszélyesek lehetnek a játszóteret borító anyagok

„Az utóbbi 20 évben Európa-szerte, így Magyarországon is elterjedtté váltak a műfüves, illetve gumiburkolatú felületek a sportpályákon, futókörökön, játszótereken, sőt bölcsődék, óvodák, iskolák udvarán is. Ugyanakkor egyre több kutatás bizonyítja ezeknek az anyagoknak a komoly környezeti és egészségi kockázatait” – összegzi nemrég megjelent cikkében Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke. 

A játszótereken és focipályákon is alkalmazott gumigranulátum felületek legtöbbször használt autógumik újrahasznosításával készülnek. Hatalmas mennyiség szükséges már egyetlen felülethez is, egy focipálya lefedéséhez például 22 ezer darab abroncs kellA Levegő Munkacsoport szakértője azonban kiemeli, számtalan, ismert egészségkárosító anyag is a talpunk alá kerül a gumiabroncsokon keresztül, onnan pedig a talajba, a vizekbe és a levegőbe is átszivárog. 

A játszóterek biztonságosnak hitt gumiborítása is veszélyes lehet
A játszóterek biztonságosnak hitt gumiborítása is veszélyes lehetMónus Márton / MTI

Káros anyagokat lélegzünk be játék közben

Az Európai Vegyianyag-ügynökség (ECHA) szerint a játszótereken és sportpályákon használt gumigranulátumok és gumiból készült talajburkolatok rákkeltő fémeket és ftalátoktat tartalmaznak, az apró morzsalékra széteső változataikat a gyerekek akár le is nyelhetik. De gond van azzal is, hogy hő hatására egyes vegyületek kioldódnak belőlük, a munkacsoport saját vizsgálatai alapján ugyanis kiderült, hogy a pálya felett szignifikánsan nagyobb volt az illékony szerves vegyületek koncentrációja, mint akár 20 méterrel távolabb.

A gumifelületek ráadásul a tűző napon akár 80 Celsius-fokra is felmelegedhetnek, a gyerekek akár égési sérüléseket is szenvedhetnek.

A mikroműanyagok és a bennük lévő egyes vegyületek súlyos betegségeket okozhatnak. Nagy a valószínűsége annak, hogy a gyulladásos bélbetegségek és a vastagbélrák növekvő előfordulásáért is többek között ezek lehetnek a felelősek.

A gumigranulátum ráadásul nem csak az emberi szervezetre, a környezetre is káros. A gumiból kioldódó nehézfémek és más szennyező anyagok felhalmozódhatnak a gumiburkolattal takart talaj alatt, és onnan továbbjuthatnak a tágabb környezetbe. 

A holland Országos Közegészségügyi és Környezetvédelmi Intézet kutatásának eredménye alapján 2019-ben per indult az egyik műfüves sportpálya üzemeltetője ellen. A bíróság szerint az üzemeltetőt terhelte a felelősség a gumigranulátum miatti talajszennyezésért. Maga az ECHA is azt javasolja, hogy a műfüves pályán játszó játékosok tartsák be az alapvető higiéniai intézkedéseket.

„Például mossák meg a kezüket a pályán folytatott játékot követően, valamint étkezés előtt, gyorsan tisztítsák ki a vágásokat vagy horzsolásokat, kinn vegyék le a cipőt, illetve stoplit, a sporteszközöket és a szennyezett mezt, hogy megakadályozzák a gumiőrlemény bevitelét a házba, és a játékosok ne nyeljék le a szájukba véletlenül bekerült gumiőrleményt” – összegzi a szerző. 

Az ECHA adatai szerint az EU-ban a sportpályákat és játszótereket borító gumigranulátumból évente kerül a környezetbe, ezért még 2020-ban indítványozták, hogy az EU-ban tiltsák be a műanyag gumigranulátumok alkalmazását. 2023-ban született meg az ezzel kapcsolatos döntés, az Európai Bizottság ekkor korlátozásokat vezetett be, azonban ezek csak nyolc év múlva lépnek majd életbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek