Szigorodik a gyermekvédelem: húsz törvénymódosítás várható

GettyImages-687031054
Olvasási idő kb. 2 perc

Húsz törvényt terveznek megváltoztatni a gyermekek védelme és a pedofília visszaszorítása érdekében, melyek nemcsak a gyermekvédelmi, de az igazságszolgáltatási rendszert is érintik.

A kormánypárti frakcióülésen ma nemcsak a köztársasági elnök-jelöltet nevezték meg, hanem a gyermekvédelemmel kapcsolatos törvénymódosítások terveit is összegezték. 

A kormány tervezi a második gyerekvédelmi csomagot elfogadni, ennek érdekében húsz törvénymódosítás várható. A módosítássorozat az elmúlt évek legnagyobb, társadalmi és médiavisszhangot kiváltott kegyelmi ügye miatt került terítékre.

Szigorodik a gyermekek védelme: törvénymódosítások várhatók
Szigorodik a gyermekek védelme: törvénymódosítások várhatókBalázs Attila / MTI

Szigorodik a gyermekek védelme

A tervek szerint szigorodnak a pedofil bűncselekmények büntetési tételei. A kormány bevezetné, hogy a 18 év alattiak sérelmére elkövetett bűncselekmények ne évüljenek el soha, az efféle bűncselekmények miatt elítélteket pedig ne lehessen szabadlábra helyezni, és erkölcsi bizonyítványt sem kaphatnának.

A fentiek mellett más módosításokat is terveznek, azonban ezek kidolgozása még folyamatban van.

Maga a pedofília szó egyébként nem szerepel a jogrendben, ugyanis az elnevezés orvosi, és nem jogi kategória. A köznyelvben pedofil bűncselekményekként kategorizált esetekre a büntető törvénykönyv alább idézett része vonatkozik.

A hatályos jogszabályok szerint a Btk. 196. § (1) bekezdése szerint a „aki mást szexuális cselekményre vagy annak eltűrésére kényszerít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.” Ennél jelenleg jóval magasabb büntetési tétele van a szexuális erőszaknak, amely esetben a fent leírt szexuális kényszerítés erőszakkal vagy élet, illetve testi épség elleni fenyegetéssel történik, és akár 20 év szabadságvesztés is járhat érte. Az új gyermekvédelmi törvénycsomag tervezetének elfogadását követően a bejelentés szerint mindez tovább szigorodna.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek