Döbbenetes eredmény az élelmiszer-biztonsági ellenőrzéseken: minden harmadik sonka problémás

GettyImages-1497189183
Olvasási idő kb. 2 perc

15-féle sonkát és 5 tormakészítményt is kivontak a forgalomból a tavaszi élelmiszer-ellenőrzés első szakaszában. Íme a megdöbbentő mérleg.

Az idei tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első felében országosan összesen 1117 ellenőrzést végeztek, melyek során

12 figyelmeztetést adtak ki, és a tevékenység korlátozását rendelték el, 77 esetben pedig bírságot szabtak ki, melyek összege már most meghaladja a 7,2 millió Ft-ot, holott több eljárás jelenleg is zajlik

– derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal portálján dr. Nobilis Márton élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkár összefoglalásából.

Leggyakrabban, a tavalyinál is többször, higiéniai hiányosságokat róttak fel az ellenőrzötteknek, de a második legtöbbször tapasztalt hiba, a dolgozók egészségügyi alkalmassága kapcsán is többször kellett az ellenőrzést végzőknek fellépniük, mint 2023-ban. A nyomon követéssel kapcsolatosan is több jogos panasz merült fel, mint a megelőző év során.

Ez utóbbi élelmiszer-kivonást is eredményezett már az ellenőrzés első két hetében. A nyomon követési hiányosságok mellett fogyaszthatósági és minőségi idő lejárata miatt kellett összesen 362 élelmiszertételt kivonni a forgalomból, ami 5211 kg-nyi terméket jelentett.

Még friss gyümölcs is volt az élelmiszer-ellenőrzés során kivont termékek között
Még friss gyümölcs is volt az élelmiszer-ellenőrzés során kivont termékek közöttZeynepKaya / Getty Images Hungary

A kivont termékek között akadt húskészítmény éppen úgy, mint tojás, vagy akár friss zöldség és gyümölcs, valamint borászati termék és alkoholos ital is. A közelgő ünnepre való tekintettel különösen fókuszban lévő termékek közül 45-ből 15-féle sonkánál és 21 tormakészítményből 5-nél találtak kifogásolnivalót.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek