„Bokáig áll a víz a lakásban, de a biztosító és a közös képviselő egymásra mutogat”

GettyImages-1311600989
Vermes Nikolett

A közelmúltban jelentkező szélsőséges időjárás számos család életét megnehezítette. A lakáskárokat a legtöbb esetben fizeti a biztosító, viszont vannak, akik egy forintot sem kapnak. Mi lehet ennek az oka? Ki a felelős? Mit tehetnek a lakók?

A tűzoltók napokig dolgoztak azon, hogy a múlt heti vihar alatt kidőlt fákat leszedjék az autók tetejéről, járhatóvá tegyék az utakat, és segítsenek azoknál a lakóházaknál, ahol bokáig álló víz lepte el a szobákat. Van, ahol már nyoma sincs a viharkárnak, máshol viszont komoly gondokat okozott az extrém beázás. 

Mi lesz így a lakókkal?

Egy jó hírű, 14. kerületi új építésű lakóparkból érkezett olvasói beszámoló alapján az épület teljes területén nagy károk jelentkeztek. Mint kiderült, korábban is volt nyoma a beázásnak, és egy nagyobb esőzés elég volt ahhoz, hogy a lakóknak újra kelljen festeni a szobákat. Érthető, hogy a károsultak a biztosítóhoz fordultak, elvégre egy modern, új építésű házról van szó. Azonban a biztosító nem akar fizetni, mivel a kivitelezés során vélhetően olyan hibát vétettek a mesteremberek, aminek következtében a lakások újra és újra beáznak. A lakók tehát kétségbeesetten keresték a közös képviselőt, de nem kaptak segítséget. Hamarosan egymásra mutogattak az érintett felek, miközben az áldozattá vált családok csak arra várnak, hogy valaki megoldja a problémát. De ki a felelős? És mit tehetnek az érintettek?

A lakók tehetetlenek, megoldást várnak
A lakók tehetetlenek, megoldást várnakGettyImages

Elhúzódó ügy is lehet belőle

„Amennyiben lakott épületről beszélünk, úgy aktivált ingatlanról van szó. Ebben az esetben garanciális kötelességet kell vállalnia a kivitelezőnek. Amennyiben a lakóknak sikerül bebizonyítani, hogy valóban viharkár keletkezett, amely kivitelezési hiányosság miatt csúcsosodott, jogosultak a kártérítésre” – magyarázza dr. Bálint László György ügyvéd. „Ha ennek ellenére az érintettek nem kapnak kártérítést, egy dolgot tehetnek, hogy jogi útra terelik a történeteket, ezzel kezdetét veszi egy hosszú pereskedés.

A bíróság szakértőket fog kiküldeni a helyszínre, akiknek a véleménye ellen várható a fellebbezés a kivitelező részéről.

Mivel pedig a kivitelező a tőkeerős, a folyamat évekig is elhúzódhat. Ugyanakkor maguk az érintettek, vagyis az áldozatok sem tehetnek semmit, hiszen amennyiben maguk javítják meg a hibákat, elesnek a további szavatossági, illetve garanciális joguktól.” Ezekre érdemes számítani, ha valaki az igazságszolgáltatáshoz fordul.

A társasház felelőssége

Mivel egy többlakásos épületről van szó, a tető a közös tulajdon része, ezért nem az áldozatul esett személynek kell a tetőt kijavíttatni, hanem a közös képviseletnek, tehát végső soron magát a bírósági eljárást is neki kell lefolytatni a kivitelezési hiba kapcsán.

Arról, hogy milyen felelősségei vannak a közös képviseletnek, a lakóház szabályzata külön pontban beszél, amelyről a lakókat tájékoztatni kell.

A zuglói épületben élő családok tehát nem tudják elkerülni a kényes eljárást annak érdekében, hogy nyugodtan éljenek otthonukban akár egy nagyobb esőzés alatt is, kivéve azt az esetet, ha sikerül a közös képviseletnek megegyeznie a kivitelezővel a peren kívüli eljárás eredményeként a ház hibáinak kijavításában, ami sokkal gyorsabb és költségkímélőbb lenne.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra