Így csempéssz réti hangulatot a kertbe: vadvirágok a kertész ajánlásával

GettyImages-1126841725

Ha szereted a virágoktól roskadó, színekben gazdag, buja réteket, amelyek hónapokon keresztül vonzzák a lepkéket és méheket, akkor itt az ideje, hogy egy kis réti hangulatot csempéssz a kertedbe. A kertészmérnök elmondja, hogyan csináld.

Az ápolt, harsogó zöld pázsit kiváló felület sportoláshoz, nyári csendes pihenőkhöz, ez nem vitás. Ám ha a környezet szempontjából is megvizsgáljuk a kertünkben lévő fajokat, a rendelkezésre álló helyet, és figyelembe vesszük a méhlegelők egyre égetőbb problémáját, akkor kitűnik, hogy érdemes a virágos rétek növényei felé nyitni. „A szigorú, gyakran egyhangú gyepfelületeket felváltva kertünkben is helyet kaphatnak a vadvirágok. Ezzel segíthetjük a rovarok általi beporzást, a betegségek elleni védekezést, a talajminőség védelmét, az éghajlat-szabályozást és a biodiverzitást (vagyis a biológiai sokféleséget)” foglalta össze a Díványnak Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Miért érdemes vadvirágos kerteket létrehozni?

„Több szempontból is ajánlani tudom a természetközeli, vadvirágos kert kialakítását: nemcsak menedéket nyújt az élővilág számára, hanem megvédi a talajt a túlzott párolgástól, miközben a virágok kiváló táplálékforrásként szolgálhatnak a rovarok számára – kiemelten az olyan fajoknak, amelyek élőhelyére veszélyt jelenthet a növényvédő szerek túlzott használata. A megfelelő növények nevelésével kertünkbe csalogathatjuk egyre féltettebb kincseinket, a méheket is. Más fajok pedig több madárnak és emlősnek adhatnak táplálékot, amelyek ugyancsak menedékre lelhetnek kertünkben” – válaszolta meg a kérdést Megyeri Szabolcs, aki szerint mindezeken túl nem elhanyagolható a kert dekorativitásának, hangulatának emelése sem.

Egy virágokkal, zümmögő méhekkel, lepkékkel teli kert sok esetben szívmelengetőbb látvány, mint a merev, jellemzően geometriai formákat követő gyepfelületek.

Megyeri Szabolcs kertészmérnök
Megyeri Szabolcs kertészmérnökGábor Szabó

Milyen hely ideális a létrehozásához?

A kertészmérnök szerint a legtöbb erre alkalmas faj a kifejezetten napos, meleg élőhelyeket kedveli, amelyeket naponta legalább 6 órán keresztül ér a napfény. Szintén fontos, hogy a talaj morzsalékos legyen és jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen, mivel a virágos réteket alkotó fajok jellemzően nem bírják a pangó vizet. „Érdemes megvizsgálni, hogy a választott növény a természetben milyen körülmények között él. Ha természetközeli kertet hozunk létre, számos esetben tapasztalhatjuk, hogy a kiszemelt fajok hazánk rétjein is megtalálhatók. Több fajhoz így természetes környezetükből kiemelve is hozzá lehet jutni, a művelet azonban kellő körültekintést igényel, mert gyakran természetvédelmi területeken élnek, és akaratlanul is tönkretehetjük vele a környező növényállományt” - figyelmeztet a szakember.

Az alapfajok fajtái a legtöbb kertészetben kaphatók, ráadásul kifejezetten kertekhez lettek nemesítve, ezért Szabolcs inkább ezt a megoldást javasolja. Példaként a cickafarkot (Achillea millefolium) hozta fel, amely vadon is megtalálható hazánkban, de az árudákban számos fajtája közül lehet válogatni. „Léteznek piros, sárga, fehér rózsaszín változatok is, melyek sokkal mutatósabbak, mint az alapfaj.”

Hogyan kezdjek hozzá?

A válasz egyszerű, egy ilyen kerthez ugyanis nem kell hatalmas terület, ahogy nem feltétel a kiváló talajminőség sem. „Ahogyan említettem, elég, ha a talajvíz rendszeresen el tud folyni és a terület napfényes helyen van. A későbbiekben örömmel fogjuk tapasztalni, hogy a házi vadvirágos rét lényegesen alacsonyabb fenntartási költségekkel bír, mint más kerttípusok, illetve sok időt, energiát sem vesz el tőlünk” – emelte ki Szabolcs.

A réti hangulatot idéző kertek egész nyáron át színpompás látványt nyújtanak
A réti hangulatot idéző kertek egész nyáron át színpompás látványt nyújtanakpixabay.com

Ha megvan az alkalmas terület, akkor kezdésként lazítsd fel a talajt 10-15 centiméteres mélységben. Ez azért lényeges, hogy a növények gyökerei akadálytalanul tudjanak fejlődni, de egyúttal lehetővé teszi a gyomok eltávolítását is. A következő lépésben jöhet a virágok kiválasztása. A kertészeti árudákban számos magkeverék kapható, melyekkel különféle hangulatokat teremthetsz, de böngészhetsz szín szerint (van például magyar kékvirágkeverék), vagy akár gyógynövényekből álló magkeveréket is találhatsz. Ezután már nincs más dolgod, mint elvetni a magokat. „Arra érdemes ügyelni, hogy szórva vessük őket – ahogy a természetben is nőnek –, de azért ne túl sűrűn, hogy a csírázó növényeknek legyen elég helyük a megfelelő fejlődéshez.”

A magvetésen kívül van más alternatíva is?

A magvetett növények igazán látványosak, de tény, hogy a virágzásukra hetekig kell várni. Amennyiben ennél hamarabb szeretnél a vadvirágok látványában gyönyörködni, válassz konténeres élő növényeket, melyeket jellemzően virágzásukkor árusítanak. „Nagy előnyük, hogy az árudában vagy a webáruházak honlapjain kifejlődve, virágosan láthatjuk őket, illetve bármikor elültethetők. Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a magvetés és az ültetés nem egymást kizáró tényezők. Természetesen a két módszert párhuzamosan alkalmazva is nagyszerű természetközeli kertek alakíthatók ki” – tette hozzá Szabolcs.

Milyen fajok alkalmasak a célra?

Vannak fajok, amelyeket magként vagy magkeverékekben ajánlott beszerezni, mivel csak vetett formában fejlődnek ki ideálisan. Ilyen például a pipacs (Papaver rhoeas), vagy sokak kedvence, a kék búzavirág (Centaurea cyanus).

„Azt lehet mondani, hogy a legtöbb faj és fajta viszont készre nevelt konténeres növényként megvásárolva, majd kiültetve nevelhető a legbiztosabban. Erre jó példa a már fent említett cickafark (Achillea filipendula), de mindenképpen ajánlom a macskamenta (Nepeta sp.) fajokat, a pipitérfajtákat (Anthemis sp.), a veronikákat (Veronica teucrium), a zsályaféléket, a mirigyes pereszlény (Calamintha nepeta) fajtákat és a szamárkenyeret (Echinops ritro) is. Ezek közül számos növény őshonos nálunk, így alkalmazkodott a magyar klímához, ezáltal minden gond nélkül nevelhető a kertben.”

A felsorolt növények kiegészíthetők még hasonló, réti hangulatot kölcsönző fajokkal, úgymint a bíbor kasvirág (Echinacea purpurea), az ősszel tündöklő őszirózsák (Aster dumosus, Aster novi-belgii, Aster novi-angliae) vagy a nyári virágzású küllőrojt (Erigeron sp.).

A réti hangulat évelő dísznövényekkel is elérhető
A réti hangulat évelő dísznövényekkel is elérhetőKaren Johnsonyard

Vannak fűfélék is, amik jól mutatnak ilyen társításban?

Ahogy a fűfélék elterjedtek a magyar réteken, úgy a vadvirágos kert is befogadja őket. A fűfajokra igen magas ellenálló képesség, továbbá magas díszítőérték jellemző, így a virágos növények közé telepítve tovább fokozhatják a buja, réti hangulatot. Ha erre a célra keresel fajokat, akkor a kertészmérnök a csenkeszeket (Festuca sp.), az árvalányhaj (Stipa sp.) fajokat és a közepes rezgőfüvet (Briza media) ajánlja.

Milyen ápolást igényel a vadvirágos kert?

Ez a kerttípus kifejezetten kis igényű és alacsonyak a fenntartási költségei is. „Talán a legegyszerűbben úgy tudnám megfogalmazni, hogy a vetés, ültetés után fontos a rendszeres öntözés. Később viszont, amikor minden növény megtalálta a saját életterét, már csak az aszályos időszakokban kell öntözni. Az évelő növényeket és fűféléket a dúsabb hajtásképzés és virágzás érdekében érdemes évente egyszer megmetszeni” – tanácsolta zárásként Szabolcs.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra