Rosszul mosod a törölköződ

GettyImages-1205459434

Nem tudod, hogy milyen gyakran kéne kimosni a törölközőket, illetve problémás-e, ha a ruhákkal, konyharuhákkal együtt kerülnek a mosógépbe? Segítünk, hogy legközelebb biztosan jól csináld.

Minden percben körülbelül 30-40 ezer elhalt hámsejtet veszítünk el, amelyek a törölköző nedves felületére kerülve kitűnő táptalajt jelentenek a baktériumok, vírusok és gombák számára. Ez nemcsak abból a szempontból problémás, hogy a törölközők büdösek lesznek. A nagyobbik gond, hogy az mikroorganizmusok elszaporodása miatt fokozódhat egyes bőrbetegségek és fertőzések terjedésének kockázata, illetve súlyosbíthatja a pattanásokat és az ekcémát is. Ezért is fontos, hogy ne vedd félvállról a törölközők mosását.

Milyen gyakran kell a törölközőket kimosni?

A legtöbb szakértő egyetért abban, hogy a káros mikroorganizmusok megfékezéséhez a törölközőket már 3-5 használat után érdemes kimosni, vagy legkésőbb akkor, amikor kezd szaguk lenni – írja a Lifehacker. Azért akadnak kivételek is. Ilyenek például az edzés során átizzadt és különféle testnedvekkel érintkező törölközők, amelyek azonnali tisztításra szorulnak. Ha a törölköző nem szárad meg két használat között, akkor szintén ajánlott kimosni (a legjobb, ha hagyod a levegőn megszáradni, mielőtt a szennyestartóba dobnád). Ami a mosás hőfokát illeti, az legalább 40, de még inkább 60 Celsius-fok legyen, ha azt akarod, hogy a baktériumok, vírusok elpusztuljanak.

Kimoshatom őket a ruhákkal együtt?

Ha alacsonyabb hőfokon mosol, akkor fennáll a veszélye, hogy a törölközőkön lévő baktériumok a ruhákra kerülnek. Higiéniai szempontból tehát előnyösebb, ha mindkettőt külön mosod. Emellett a megoldás mellett szól az is, hogy a törölközők rengeteg szöszt hagynak maguk után, a frottírból készült darabok pedig megnövelhetik a ruhák szárítási idejét is.

Ha azt akarod, hogy a törülközők puhák maradjanak, mosásukhoz ne használj öblítőt, az ugyanis bevonatot képez a felületükön, és a nedvszívó képességüket is rontja
Ha azt akarod, hogy a törülközők puhák maradjanak, mosásukhoz ne használj öblítőt, az ugyanis bevonatot képez a felületükön, és a nedvszívó képességüket is rontjaPeopleImages / Getty Images Hungary

És a lepedőkkel?

Ettől szintén érdemes tartózkodni. Miközben a törölközők nehezebb, vastagabb és strapabíróbb anyagból készülnek, addig a lepedők vékony pamutból vagy pamut és poliészter keverékéből, ami azt jelenti, hogy másféle mosási és szárítási (az előbbiek száradási ideje akár a duplája is lehet) programot igényelnek. Ráadásul a törölközők gyakran belecsavarodnak a gumis lepedőkbe, ami ronthatja a mosás hatékonyságát.

Akkor a konyharuhákkal együtt sem?

Bizonyára már te sejted a választ: jobb, ha nem! A konyharuhák a piszkos konyhapulttól kezdve a húslén át a padlóig egy sor szennyezett felülettel érintkezhetnek, így nem szerencsés őket a törölközőkkel együtt mosni. Már csak azért sem, mert a kutatók az E. coli és az Staphylococcus aureus baktériumokat is kimutatták belőlük, amelyek ételmérgezést okozhatnak, így valószínűleg te sem szeretnéd a törölközők közvetítésével az arcodba dörzsölni őket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra