Nem vág az ollód? Így élezd meg házilag

Nem sokkal bonyolultabb, mint kést élezni, mégis kevesen veszik rá a fáradtságot, és inkább tovább szenvednek vele, vagy egyszerűen csak lecserélik a régi ollót egy újra.

Bár a boltokban kifejezetten ollóélezésre szánt termékek is kaphatók, a Popular Mechanics szerint nem feltétlenül van értelme ilyesmire költeni, mivel némi kézügyesség birtokában néhány hétköznapi eszköz segítségével is hasonló eredményt érthetsz el. A következőkben részletesen is bemutatjuk ezeket.

1. Fenőkő

A klasszikus fenőkő elterjedt megoldás, ami kiválóan használható nemcsak kések, hanem ollók élezésére is. Az útmutató megjegyzi, hogy a kő két oldalának gyakran különböző a szemcsemérete (jellemzően 400 és 1000), aminek abból a szempontból van jelentősége, hogy a durvábbikkal érdemes kezdeni.

Első lépésként nedvesítsd be a fenőkövet csiszolóolajjal vagy vízzel, majd vízszintesen fektesd rá az olló pengéjét a belső felével és enyhén rányomva húzd végig rajta teljes hosszában. Attól függően, hogy az olló mennyire tompa, a mozdulatot általában 10-20-szor kell megismételni.

Ezután jelöld meg a penge ferde vágóélét egy alkoholos filccel. Ez vizuális vonalvezetőként fog szolgálni, és megmutatja, hogy meddig kell élezned az ollót. Miután megjelölted, illeszd a pengét a kőre úgy, hogy a ferde vágóél egyenesen feküdjön rajta, majd ebben a pozícióban tartva húzd végig rajta 5-6 alkalommal. Amint a fekete tintavonal eltűnik, és a penge végig fényesnek látszik, újra élesnek nyilváníthatod.

Az élezés után még ellenőrizd, hogy a belső perem mentén nincsenek-e sorják, amiket le kell csiszolni. Amennyiben a fenőkő másik oldala finom szemcséjű, végezetül azzal is menj végig a pengén, hogy minél élesebb legyen. Itt szintén 10-20 húzással érheted el a kívánt eredményt.

Az olló élezésére akár alufóliát is használhatsz
Az olló élezésére akár alufóliát is használhatszLeventKonuk / Getty Images Hungary

2. Multifunkcionális forgószerszám

A számos kiegészítővel, így csiszolótárcsával is felszerelhető forgószerszám (rotary tool) egy kicsit kilóg a sorból, hiszen nem annyira elterjedt, hogy megtalálható legyen egy átlagos háztartásban, ha viszont akad egy ezermester a háznál, aki nem sajnálta rá a pénzt, tökéletes eszköz lehet az olló élezéséhez.

A gép használatához mindenképp vegyél fel védőszemüveget, majd szorítsd satuba az ollót a vágóélével felfelé. A következő lépésben fogd meg két kézzel a gépet, kapcsold be a motorját, aztán óvatosan illeszd a csiszolófejet a penge ferde széléhez. Fontos, hogy végig ugyanolyan szögben tartsd, miközben folyamatosan mozgatod, mert ha akár egy pillanatra is megállsz, barázdákat vághatsz a pengébe. A csiszolótárcsát enyhe nyomást alkalmazva 8-10-szer húzd végig az olló élén, majd ellenőrizd, hogy nem maradtak-e rajta sorják.

Csavarozd szét az ollót

A fenti két technika esetében tanácsos szétcsavarozni az ollót, hogy egyenként élezhesd meg a két pengét. Ha össze vannak szegecselve, légy óvatos és tartsd távol őket egymástól, nehogy véletlenül megvágd magad.  

3. Csiszolópapír

Ha forgószerszám nincs is otthon, csiszolópapír talán igen, de csak akkor van értelme próbálkoznod vele, ha az olló nem túl életlen, csak nehezen vág. Először hajtsd félbe a papírt, hogy a csiszolófelülete kifelé nézzen, majd az élezésre váró ollóval vágj bele keskeny csíkokat, ügyelve rá, hogy az él mentén végigvágd a papírt.

A papír felületén lévő csiszolórészecskék ilyen módon apró fenőkövekként működnek, és egyszerre élesítik meg mindkét pengét. Ha végeztél, töröld le a pengéket egy ronggyal vagy papírtörlővel, hogy eltávolítsd az apró szemcséket, majd próbáld ki az ollót egy papírlapon. Ha úgy tűnik, hogy nem az igazi, ismételd meg a folyamatot.

4. Alufólia

Itt lényegében ugyanaz a teendőd, mint a csiszolópapírnál (és nagyjából ugyanolyan a módszer hatékonysága is). Előbb vágj le az alufóliából egy körülbelül 30 centi hosszú darabot, majd hajtogasd össze, úgy, hogy legalább hat réteget kapj. Ezután vágj bele 10-12 csíkot az él teljes felületét használva. Ha szükséges, ismételd meg a procedúrát, majd töröld le a pengéket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra