Mit tegyek, hogy ne ugasson meg a szomszéd kutyája?

Elég idegtépő tud lenni, amikor már az ajtón sem tudsz anélkül kilépni, hogy a szomszéd kutyája ne kezdjen vad acsargásba, amitől az ereidben is meghűl a vér.

Mielőtt még drasztikus lépéseket tennél, tudnod kell, hogy az ideges kutya nem kifejezetten téged pécézett ki magának, hanem csupán azt teszi, amit a természete diktál. Mivel kettőtök közül te vagy az okosabb, igyekezz higgadt maradni és békés eszközökkel rendezni kettőtök viszonyát. Itt van néhány hasznos tipp szakértőktől, ami segíthet.

Beszélj a szomszéddal

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a szomszéd kutyája valószínűleg azért viselkedik így, mert a territóriumát védi, vagyis ellenségként tekint rád, és az ugatással arra figyelmeztet, hogy maradj távol tőle, illetve az általa őrzött területtől. A szakember azt mondja, ilyen esetben a legjobb, ha a szomszéddal közösen próbáljátok orvosolni a problémát.

„Fontos, hogy a kutya lássa, hogy barátságosan viszonyultok egymáshoz, így neki sem kell ellenségként tekintenie rád. Ha a szomszéd beleegyezik, némi közös játékkal, vagy esetleg jutalomfalatokkal is elősegítheted az állat elfogadását. Ha nem potenciális veszélyforrást lát benned, akkor nem is fog megugatni.”

Ha jóban vagy a szomszéddal, a kutyájával is jóban leszel
Ha jóban vagy a szomszéddal, a kutyájával is jóban leszelCristi Croitoru / Getty Images Hungary

Előzd meg a bajt

A Lifehacker által megszólaltatott kutyakiképzők felvetnek néhány további megoldást is. Például azt, hogy ha a kutya átlát hozzád és mindig megugat, amikor kimész a kertedbe, gondoskodj róla, hogy ne vegyen észre: fedd be valamivel a kerítést, vagy ültess elé növényeket. Ha a kutya nem lát, nem is feszélyezheti a jelenléted, ezért nem fog harciasan viselkedni. Kivéve, ha kiszagol vagy meghallja a hangodat. Ebben az esetben marad a kedvesség, illetve a békéltető tárgyalás a szomszéddal.

Ha nem akarsz a kerítéssel vesződni, illetve a konzultációk sem vezetnek eredményre, hasznos lehet egy kicsit erősíteni a jelenléted a kertben. Elképzelhető ugyanis, hogy a kutya egész egyszerűen azért ugat meg, mert ritkán lát kint lófrálni, így aztán nincs hozzászokva a jelenlétedhez. Ha az időjárás megengedi, igyekezz több időt tölteni a kertben, vagy legalább akassz ki néhány régi ruhát a kerítésre, hogy a kutya megismerje a szagodat.

Végső esetben kipróbálhatsz egy kutyasípot is (feltéve, hogy a szomszéd rábólint, mert amúgy további viszálykodáshoz vezethet), amely az emberi fül számára nem érzékelhető, a kutyák számára viszont kellemetlenül ható ultrahangokat bocsát ki. A szomszéd blöki biztosan utálni fogja, de nem lesz tőle baja, és előbb-utóbb meg fogja tanulni, hogy a hang az ugatással függ össze, így érdemes leállnia vele. Az eszköz kiváltható akár okostelefonos alkalmazásokkal is, ám ezek nem feltétlenül elég hangosak ahhoz, hogy nagyobb távolságból is elérd velük a kívánt hatást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek