Rosszul tisztítod a szemüveged: ha így csinálod, összekarcolhatod a lencséjét

GettyImages-1332761446

A szakértők óva intenek attól, hogy ezeket az eszközöket használd a szemüveged tisztítására. Mutatjuk, hogy ők mire esküsznek.

A szemüveged nem csak azért szorul tisztításra, mert a lencsére tapadó szennyeződések zavaróak lehetnek. Azon túl, hogy ez milyen bosszantó, szemfáradtságot és fejfájást is okozhat. Sőt, mi több, kutatások szerint az elhanyagolt szemüvegen könnyebben elszaporodhatnak a veszélyes baktériumok, mint a például Staphylococcus aureus, ami egy olyan érzékeny területnél, mint a szem, fokozott kockázattal jár. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a szemüveg lencséjét naponta töröld le, hetente egyszer pedig a keret tisztítására is keríts sort.

Ezt ne használd a szemüveg tisztításához

Van néhány gyakori hiba, amit az emberek hajlamosak elkövetni a szemüveg tisztítása során. Az egyik legtipikusabb, hogy erre a célra papírtörlőt, zsebkendőt vagy egyszerűen az ingujjukat használják.

Ezek az anyagok túl durvák, és kisebb karcolásokat hagyhatnak a lencse felületén.

Legalább ilyen rossz ötlet a körömlakklemosó használata is a lencse és a keret tisztítására. A benne lévő aceton roncsolhatja a lencsét, és ha túl sokáig marad a felületén, a műanyag szemüvegkeretet is károsíthatja.

Nem szabad a ruhádat használni a szemüveg tisztítására
Nem szabad a ruhádat használni a szemüveg tisztításáranicoletaionescu / Getty Images Hungary

Ha nincs más kéznél, sokan a nyáluk segítségével próbálják eltávolítani a lencséről a maszatokat, ami azonban megint csak kerülendő gyakorlat. A nyál valójában csak még inkább szétkeni a foltokat, arról nem is beszélve, hogy újabb baktériumokat juttat a lencsére.

Így tisztítsd meg helyesen a lencsét

A lencsetisztítási rutinnak nem kell bonyolultnak lennie. Ha tovább tart, mint 20 másodperc, valószínűleg túlgondolod az egészet.

Mi kell hozzá?

 • Mikroszálas kendő: Ez a legbiztonságosabb és leghatékonyabb eszköz, amellyel megtisztíthatod a lencsét anélkül, hogy összemaszatolnád vagy megkarcolnád.
 • Tisztító oldat: A speciális, szemüveghez szánt tisztítóspraynél nincs jobb megoldás, de akár a kímélő mosogatószer is megfelelő lehet.

Most lássuk, hogy pontosan mi a teendőd.

 1. Alaposan mosd meg a kezed, hogy elkerüld a kórokozók átvitelét.
 2. Öblítsd le meleg csapvíz alatt a lencsét, hogy megszabadulj a portól és egyéb szemcsés szennyeződésektől, amelyek megkarcolhatják.
 3. Töröld át a lencsét mikroszálas kendővel.
 4. Permetezd be mindkét oldalát a tisztítóoldattal. Ha mosogatószert használsz, a lencse két oldalára tegyél egy-egy cseppet, majd finoman dörzsöld át a felületét, a végén pedig öblítsd le.
 5. Szárítsd meg a szemüveget. Vannak, akik ehhez is mikroszálas kendőt használnak, de ha azt akarod, hogy a lencse biztosan ne maradjon csíkos, először rázd le róla a vízcseppeket, majd fújd le sűrített levegővel.
A mikroszálas kendőnél nincs hatékonyabb megoldás
A mikroszálas kendőnél nincs hatékonyabb megoldásOscar Wong / Getty Images Hungary

Így tisztítsd meg a keretet

A kereteken sok apró alkatrész, például csavarok és rugók találhatók, amelyek beszennyeződhetnek az arcról származó verejtéktől és olajoktól. Ennek ellenére a legtöbben nem foglalkoznak vele.

A keret tisztítása leginkább higiéniai okból fontos, mivel a keret folyamatosan érintkezik a bőrrel.

Ez igaz az orrpárnára is, amely szennyeződve kisebb bőrgyógyászati problémák forrása lehet. A keret tisztítására az alábbi módszer ajánlott:

 1. Öblítsd le a keretet meleg csapvíz alatt.
 2. Az ujjbegyeddel vigyél fel rá egy kevés kímélő mosogatószert, és oszlasd szét.
 3. Alaposan öblítsd le a keretet meleg víz alatt.
 4. Nedves, alkoholos törlőkendővel tisztítsd meg az orrpárnákat.

Néha jobb a profikra bízni

Ha a szemüvegen zsíros szennyeződések maradnak, vagy elszaporodnak a pattanások az orrod vagy a füled körül, azon a részen, ahol érintkezik az arcoddal, érdemes megfontolnod, hogy tisztítását profikra bízd. Erre számos optikai üzletben megvan a lehetőség.

Így tárold, hogy ne legyen baja

Ha mindenféle védelem nélkül bedobod a szemüveged a táskádba, akkor ne csodálkozz, hogy karcolások keletkeznek rajta. Ha azt szeretnéd, hogy igazán tartós legyen, a szemüveg biztonságos tárolása éppen olyan fontos, mint megfelelő tisztítása.

Útközben mindig tárold kemény szemüvegtokban.

A tok jól jöhet az éjszakai tároláshoz is. Ennek hiányában mindössze annyit tehetsz, hogy egy stabil felületre, például az éjjeliszekrényre teszed a szemüveged, úgy, hogy a lencséje felfelé nézzen.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra