Így nevelj gyönyörű rózsákat a kertedben: tippek a kertészmérnöktől

GettyImages-1158191636

A rózsákat mindenki ismeri, hiszen csodás látványukkal hosszú évszázadok óta ékesítik a parkokat, kerteket. A népes növénycsoport hatalmas szín- és formagazdagsággal bír, így biztosan te is találsz köztük olyat, ami a kedvedre való. A kertészmérnök szerint nevelésük sem bonyolult, ezért akár kezdő kertészként is elboldogulhatsz vele.

Rózsabokrok, rózsasövények, rózsacsokrok, rózsaolajok – a rózsával számos formában találkozhatsz a mindennapok során. A különleges, sokszirmú, nyáron virágzó cserje az egyik legnépszerűbb dísznövénynek számít, ami nem csak az utóbbi évekre igaz, nevelésével, nemesítésével már egészen a középkortól kezdve foglalkoznak. „Mára már talán nincs olyan rózsa, amelyet megalkot képzeletünk, és nem létezik”, mondta el Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Miért ilyen népszerű a rózsa?

A rózsák már több mint 400 éve töretlen népszerűségnek örvendenek, és nem mennek ki a divatból, ahogy az más dísznövényeknél tapasztalható. Szabolcs ezért úgy fogalmazott,

a rózsa örök. S mivel örök, ennélfogva értéket képvisel”

A kertekben a rózsának sokféle szerepe lehet. Kifejezhet nemességet, egyfajta klasszikus felsőbbrendűséget, de megfelelő elrendezéssel alkalmas mediterrán kert kialakítására, vagy meghatározó eleme lehet egy természetközeli kertnek. A városi kiültetésekben pedig gyakran használják körforgalmakban, virágágyásokban, parkokban is. Népszerűsége tehát annak is köszönhető, hogy nemcsak dekoratív, hanem rendkívül sokoldalú növény.

Milyen főbb típusai vannak?

Megyeri Szabolcs kertészmérnök
Megyeri Szabolcs kertészmérnökGábor Szabó

A rózsának számos típusa létezik, így az összeset felsorolni is lehetetlen. Az egyik fontos tényező, ami alapján a vásárlók dönteni szoktak, az a virágok illata. Szabolcs szerint vannak intenzív illatú fajták, mint a Neue Revue, és közepesen intenzívek, mint a Schöne Berlinerin. „Növekedési típus tekintetében megemlítem a teahibrideket, amelyek tulajdonképpen a klasszikus kerti rózsák. Nem túl bokrosak, de száruk erős, magasságuk 1 méter körüli, viráguk nagy, általában magányos és végtelenül mutatós. Az egyik igen népszerű fajta a Rosa General MacArthur (sötét rózsaszín teahibrid) vagy a Rosa Queen of Roses (vörös színű fajta, de a sziromfonák vajsárga).”

Széles körű a futó- és kúszórózsák választéka is. Ezek a fajták kiválóan alkalmasak a pergolákra, kerítésekre, falakra való felfuttatásra, mivel igen jól takarnak és gazdagon virágoznak. Egyik fő típusuk a rambler rózsák, amelyekre a felfelé törekvő növekedés jellemző, de évente csak egy alkalommal, nyár elején hoznak virágot. Ugyanez mondható el a climber típusú rózsákról is, azzal a különbséggel, hogy ezek a fajták évente többször is képesek virágozni. A kúszórózsák egyik nemes képviselője a Rosa Superb Dorothy, amely egy rózsaszín rambler, kúszórózsa, de a bolti kínálatban egy sor másik népszerű fajta is kapható.

A futó- és kúszórózsák alkalmasak falak, kerítések takarására, lugasok kialakítására is
A futó- és kúszórózsák alkalmasak falak, kerítések takarására, lugasok kialakítására isbririemoments / Getty Images Hungary

A mini-törpe és talajtakaró rózsák – ahogyan nevük is mutatja – kis termetűek, ezért szinte bárhol elhelyezhetők. Mivel virágaik kis méretűek és gyakran csokrosan nyílnak, alkalmasak virágágyak vagy szegélyek kialakítására. A csoport egyik népszerű tagja a magyar nemesítésű, mélypiros színű mini fajta, a Fekete István.

Nagyobb csoportot képeznek még a történelmi és romantikus rózsák, amelyek főként a gyűjtők és a különlegességeket kedvelő kertbarátok körében népszerűek. Nem tudod, melyik, mit takar? Szabolcs tisztázta, történelminek hívjuk azokat a rózsákat, melyeket 1867 előtt nemesítettek, de más források szerint idesorolható minden olyan rózsafajta, amelyet az I. világháború előtt alkottak meg.

Életre keltik a történelmet, hiszen megmutatják, milyenek voltak a letűnt korok fajtái.

A csoport egyik jeles tagja a Rosa Geschwind’s Orden. Ha nem ismernéd őket, a romantikus rózsák onnan ismerhetők fel, hogy a virágoknak körkörösen elhelyezkedő, nagyszámú szirmaik vannak, amelyek illatosak és folyamatosan nyílnak, mint ahogy az megfigyelhető a Rosa Ausblush fajtánál is.

Nagyobb kertekben helyet kaphatnak a nagy méretű parkrózsák is, amelyek arról híresek, hogy ellenállnak a betegségeknek és a környezeti stressznek, miközben csak kevés gondozást igényelnek. Idetartoznak a különleges vadrózsák is, mint a japán rózsa vagy a jajrózsa. Ugyancsak kedveltek a magastörzsű rózsák, amelyek tulajdonképpen magas törzsre oltott teahibridek, amik úgy festenek, mint egy valódi kis rózsafa. A kategóriában számos fajta érhető el.

A sokszínű rózsának minden kertben helye van
A sokszínű rózsának minden kertben helye vanjonnysek / Getty Images Hungary

Mit jelent a rózsák kapcsán gyakran elhangzó „remontál” kifejezés?

„Ez egy kertészeti szakkifejezés, amely tulajdonképpen azt fejezi ki, hogy hányszor virágzik a fajta egy évben. Ha azt mondjuk, hogy a fajta nem remontál, az azt jelenti, hogy van egy nyár eleji fő virágzása, és aztán az év további részében már csak a lombjával díszít. Ha a fajta remontál, akkor annak őszig vannak másod- vagy harmadvirágzási időszakai is. A virágzási képesség a fajta függvénye”, válaszolta meg a kérdést a szakember.

Mennyire társíthatók a rózsák?

Szerencsére nagyon jól. A rózsák nemes növények, ezért magában nevelve is erőt és nemesi eleganciát képviselnek, de egymással is remek összhangot mutatnak. A kúszórózsák előtt például nagyszerű helye lehet a teahibrideknek vagy a magastörzsű rózsáknak, az ágyás szegélyén pedig helyet kaphatnak a törpe- és minirózsák. Szabolcs kiemelte, a társításra alkalmasak az évelő növények is, de fontos, hogy hasonló igényű fajokat, fajtákat válassz a célra. Ilyen lehet többek között a levendula, a kasvirág vagy a kúpvirág is.

A rózsák nevelése nem bonyolult feladat
A rózsák nevelése nem bonyolult feladatBilly_Fam / Getty Images Hungary

Könnyű rózsát nevelni a kertben?

Igen, kifejezetten egyszerű. A rózsák kedvelik a napos helyeket, és akár a tűző napon is kielégítően fejlődnek. Vízigényük azonban nagy, ezért a kertészmérnök azt javasolja, hogy rendszeresen öntözd őket, főleg az aszályos nyári hetekben. Fontos a megfelelő tápanyag-utánpótlás is, mert a talajban található tápelemeket gyorsan felélik. A talaj kémhatására nem érzékenyek, de a meszes talajt kevésbé kedvelik.

Tulajdonképpen ugyanarra van szüksége, mint a legtöbb növénynek a kertben, egyáltalán nem kényes faj.

Sokan megrettennek a rózsametszéstől. Ez valóban nehéz művelet?

A félelmek ellenére Szabolcs egyáltalán nem tartja nagy ördöngösségnek a metszést. „Van néhány szempont, amikre érdemes figyelni, de ezek betartásával nem okozhat gondot. A rózsát télen, fagymentes időszakban, vagy a tél végén, kihajtás előtt szokás metszeni. Azt tudni kell, hogy minél több erős, fiatal, friss hajtás van a rózsán, annál több virágot fog hozni. Mindig tartsuk tiszteletben rózsánk egészségi állapotát, ugyanis a túl sok vessző és túl sok virág kifejlesztése igencsak kimerítheti a növényt.”

A futó- és kúszórózsák, valamint a parkrózsák nem igénylik a rendszeres és erős metszést, de 2-3 évente érdemes megritkítani őket, hogy minden hajtás megfelelő fényhez s mikroklímához jusson. A teahibrideket, a történelmi, a mini- és törperózsákat pedig évente szükséges metszeni a megfelelő egészségi állapot és virágmennyiség fenntartásához. „A rózsát szemre metsszük, vagyis a külső rügyek felett vágjuk el ferde metszlappal. Ezt úgy is mondjuk, hogy a rózsa ránk kacsint” tette hozzá Szabolcs.

Oszd meg másokkal is!
Mustra