Pókok ellen: 5 házi praktika, amikkel távol tarthatod őket a lakástól

Olvasási idő kb. 3 perc

Ha meggyűlik a bajod a pókokkal, nem kell egyből rovarirtó után nyúlnod. Vannak hétköznapi praktikák is, amik jó megoldásnak számítanak, ha távol tartanád őket otthonodtól.

A pókok összefogdossák a kártevőket, ezért rendkívül hasznos munkát végeznek, de ez még nem jelenti azt, hogy mindenki szívesen látná jelenlétüket a lakásban. Sőt, vannak, akik kifejezetten irtóznak tőlük. Gondolj csak az arachnofóbiára, vagyis a pókiszonyra, ami komoly szorongást képes kiváltani.

Mi a jó megoldás pókok ellen?

A pókok tényleg hasznosak, hiszen csupa olyan rovart ejtenek el – mint a fülbemászók, legyek, molylepkék, szúnyogok és csótányok –, amikkel valószínűleg még náluk is kevésbé szeretnél találkozni. A Magyarországon élő pókfajták többsége ráadásul teljesen ártalmatlan, így riasztó külsejük ellenére nem kell tartanod tőlük. Ha mégis zavarnak, akkor itt van néhány praktikus tipp a Lifehacker gyűjtéséből, amivel megakadályozhatod, hogy otthonod pókparadicsommá váljon.

1. Ne hagyj szét mindent

A pókok – csakúgy, mint általában zsákmányaik is – a félreeső, árnyékos helyeket kedvelik, így ha hagyod eluralkodni a káoszt a lakásban, kitűnő búvóhelyeket teremthetsz számukra. Adrienne Breaux, az Apartment Therapy munkatársa ezért azt javasolja, hogy tegyél el mindent az útból, legyenek azok könyvek, ruhák, cipők, papírok vagy játékok, és inkább a szekrényekben vagy lezárható dobozokban tárold a holmikat. Így könnyebb lesz takarítani is.

2. Tarts rendet a ház körül is

A pókok a kinti térben is szeretik, ha valami kupacokban áll, ezért a ház körül is érdemes rendet tartanod. A pókok számára csábítóak lehetnek az összegereblyézett levelek, tűzifarakások, széthagyott dobozok, sőt a túlnőtt gyep, a csomókban álló gyomok vagy a bozótos területek is.

Ha rendet raksz, kevesebb lehetőségük lesz elbújni
Ha rendet raksz, kevesebb lehetőségük lesz elbújniCBCK-Christine / Getty Images Hungary

3. Távolítsd el a pókhálókat

A pókok utálják, ha bolygatják otthonukat, és más élőlényekhez hasonlóan minél kevesebb erőfeszítést akarnak tenni a túlélésért. Ha következetesen eltávolítod a lakásból a pókhálókat, úgy fogják érezni, hogy a terület nem elég biztonságos számukra, ezért várhatóan továbbállnak majd. A Guardian szerint ezt egy seprű nyelével vagy hosszú bottal célszerű elvégezni, nemcsak a belső térben, hanem a garázsban, illetve az ajtók, ablakok külső oldalánál is.

4. Fogd vissza a kültéri világítást

A rovarok vonzódnak a fényhez, a pókok pedig a rovarokhoz, ezért nem tanácsos túlzásba vinned a külső világítást. Jó megoldás lehet, ha beszerzel egy időzítőt, majd beállítod, hogy a lámpák a megadott időpontban kikapcsoljanak, vagy csak a bejáratnál világítsanak. Minél kisebb a fény, ami odacsalogathatja a rovarokat, a pókok annál kevésbé fognak érdeklődni az otthonod iránt.

5. Készíts házi pókriasztót

Ha minden más csődöt mond, kipróbálhatsz valamilyen házilagos pókriasztó megoldást is. Itt egy bevált recept: keverj össze félcsészényi ecetet másfél csészényi vízzel, majd adj hozzá körülbelül 20 csepp borsmenta-illóolajat (ha nincs, akkor megteszi az eukaliptuszolaj is). A keveréket töltsd szórófejes flakonba, majd fújd szét a bejáratok és más problémás helyek körül. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek