Ne vásárolj ma semmit, elmondjuk, miért jó ez a lelkednek is

GettyImages-481238684
Reiber Gabriella

A Black Friday a nevével ellentétben jó ideje elkezdődött, és mindenhol vásárlásra buzdítanak. Közben egy újabb szélsőséggel nyomasztanak minket: ma van a „Ne vásárolj semmit!” nap, aminek a pszichológiai hatása sem elhanyagolható.

Szerte a világon és Magyarországon is közel két évtizede hirdetnek egynapos fogyasztói böjtöt környezetvédő és fogyasztáskritikus szervezetek. Idén ez a nap november 26-ára esik, vagyis a hivatalos Black Friday napjára. A Ne vásárolj semmit! napot Magyarországon azért pénteken tartják minden évben, mert a magyarok pénteken vásárolnak a legtöbbet. Ez a fogyasztói böjt egy lépés abba az irányba, hogy összefogjunk és kiálljunk a krónikus túlfogyasztás ellen, ami számtalan környezeti és pszichés problémánk forrása lehet.

Nem szeretnénk elmaradni

„A Ne vásárolj semmit nap egyfajta tükröt mutat nekünk, a sok vásárlásunknak, annak, hogy tulajdonképpen miért is vásárolunk, miért veszünk meg dolgokat” – kezdi Frauhammer Alexa pszichológus a Díványnak. „Vannak alapdolgok, amiket természetesen megveszünk, mert szükségesek a mindennapi életünkhöz. Ilyenek az élelmiszerek, a háztartási és higiéniai eszközök. De egy ponton túl már nem erről szól a vásárlás, már más mozgatórugók működnek a háttérben.”

A pszichológus úgy véli, az egyik ilyen indíttatás lehet a kimaradástól, lemaradástól való félelem. Érezhetjük azt, hogy ha nem rendelkezünk valamivel, amivel a többség viszont igen, akkor nem tudunk velük lépést tartani, elmaradunk mögöttük, vagy éppen kimaradunk valamiből. Az internet és a közösségi média térnyerésével ez még inkább elterjedt, hiszen általuk sokkal hamarabb értesülünk mindenről.

Egy olyan hamis elképzelés alakulhat ki a fejünkben, hogy végtelenek a lehetőségeink. „Ez azonban illúzió, hiszen a fizikai képességeink behatárolnak minket, nem tudunk mindenhol ott lenni, mindenben részt venni és mindent megvenni” – magyarázza Frauhammer Alexa.

Sokszor a hiányt próbáljuk a tárgyakkal mint státuszszimbólumokkal betölteni
Sokszor a hiányt próbáljuk a tárgyakkal mint státuszszimbólumokkal betölteniTom Merton / Getty Images Hungary

A tárgyakkal határozzuk meg magunkat?

„A vásárlás mögött nagyon sokszor ingatag önértékelés és értékrend áll. Ha nincs meg a stabil belső bázisunk, nem rendelkezünk egy olyan biztos alappal, hogy kik vagyunk és mik az értékeink, könnyen előfordul, hogy a vásárlás és a megvett dolgok által próbáljuk meghatározni magunkat” – folytatja a szakember. „Ilyen esetben a tárgyak státuszszimbólummá válnak: az határozza meg az énképünket, hogy milyen autónk van, milyen ruhákat hordunk, milyen okoseszközöket használunk. A személyiségünk részévé válnak ezek a dolgok, amelyek pedig valójában teljesen külső tényezők, és kevés közük van a mi belső jellemzőinkhez és értékeinkhez. Ahol hiányt élünk meg önmagunkban, ott próbálhatjuk ezt a hiányt a tárgyakkal mint státuszszimbólumokkal betölteni, elfedni.”

A pszichológus hozzáteszi, hogy a vásárlás függőséget is kialakíthat, hiszen átmenetileg pozitív érzelmek és boldogságérzet kíséri. A vásárlás által kiváltott boldogságérzet azonban illékony, bizonyos idő elteltével elmúlik, ekkor pedig újra megjelenhet a késztetés:

szeretnénk újra átélni az érzést, és úgy hisszük, ehhez újra vásárolnunk kell valamit.

A boldogságérzet illékony
A boldogságérzet illékonymegaflopp / Getty Images Hungary

Egynapos detox

„Ha nem vásárolunk semmit, legalább egy napig, az egyfajta fellélegzést jelenthet az elménknek” – mondja Frauhammer Alexa. „Nem kell döntéseket hoznunk, hogy ezt vagy azt a dolgot válasszuk-e, nem kell aggódni az elköltött pénz mennyiségén. Olyan, mint egy kis szünet.”

Jó, ha nem kell döntéseket hoznunk, nem kell aggódnunk az elköltött pénz mennyiségén
Jó, ha nem kell döntéseket hoznunk, nem kell aggódnunk az elköltött pénz mennyiségénKanawa_Studio / Getty Images Hungary

A pszichológus úgy gondolja, ez a nap lehetőséget ad arra, hogy jobban előtérbe kerüljenek az értékeink, hogy érezzük, mi fontos valójában.

Lehetőség arra, hogy átgondoljuk, melyek a valós szükségleteink, és amit meg szeretnénk venni, azt valójában miért is szeretnénk. Egy kis vásárlásmentes szünetben nagyobb teret és hangot kaphatnak a valós vágyaink és szükségleteink, amelyek a vásárlások mögött húzódnak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra