9 dolog, amit veszélyes a mikróba tenned

GettyImages-928066216

Mutatjuk, hogy mik azok a dolgok, amikről talán nem is gondolnád, hogy nem szabadna őket a mikróba tenni.

A mikrohullámú sütő kétségtelenül praktikus eszköz, hiszen gyorsan, különösebb macera nélkül melegíti fel az ételt, de ez még nem jelenti azt, hogy érdemes lenne válogatás nélkül mindenfélét beletenni. Egyes ételek, italok és tárolóedények méreganyagokat bocsáthatnak ki, míg mások megéghetnek, megolvadhatnak, vagy akár fel is robbanhatnak a mikróban. Ilyen balesetek szerencsére ritkán fordulnak elő, de nem árt, ha tisztában vagy a kockázatokkal.

1. Csilipaprika

Az erős paprikák, köztük a csili csípős ízéért egy kapszaicin nevű vegyület a felelős, amely a mikróban való melegítéskor a készülék zárt légterébe párologhat. Az eredmény: amikor kinyitod az ajtót, olyan gőzök szabadulhatnak fel, amelyek irritálhatják a szemed, az orrod, a torkod és a tüdőd. Hidd el, ezt az átható égető érzést nem akarod megtapasztalni!

A csilis ételek melegítése kellemetlen meglepetéseket okozhat
A csilis ételek melegítése kellemetlen meglepetéseket okozhatmonkeybusinessimages / Getty Images Hungary

2. Egész keménytojás

Akár a héjában, akár hámozva teszed a mikróba, melegítésekor forró gőz halmozódhat fel a tojás belsejében, amit csapdába ejt a fehérje, így amikor megpróbálod felvágni, a magas hőfokú levegő szabályosan kirobban belőle, és könnyen megégethet, ha nem vagy résen. Ennek megelőzéséhez a tojást negyedekre vágva melegítsd meg a mikróban.

3. Hungarocell ételdoboz

Az ételrendeléshez kapott hungarocell dobozt ne használd a mikróban, mert eldeformálódhat és megolvadhat, miközben mérgező vegyi anyagok szivároghatnak az ételbe. Ha már kihűlt az étel, melegítéséhez tedd át egy tányérra, vagy helyezd egy mikrobiztos műanyag dobozba. Egy pro tipp: ha letakarod egy papírtörlővel, az étel nem fog kifröccsenni vagy kifutni.

4. Víz a kávésbögrében

Kicsi az esélye, de bizonyos körülmények között megtörténhet, hogy a víz túlhevül a bögrében, ezért amikor megmozdítod, vagy beleteszel valamit, a buborékok kirobbanhatnak belőle. Éppen ezért, amikor teát vagy kávét készítesz, a vizet biztonságosabb a vízforralóban felmelegítened, még ha így tovább is tart.

A vízzel töltött bögréből is baj lehet
A vízzel töltött bögréből is baj lehetmiguelangelortega / Getty Images Hungary

5. Szőlő

A szőlő megint csak túlhevülhet a mikróban, így forró, ragacsos darabkákká robbanhat szét, ami igen kellemetlenül érinthet, amikor óvatlanul beleharapsz, vagy az étel kavargatása közben keresztezed az útját.

6. Maradék krumpli

Nem, a krumpli nem robban fel a mikróban, de ha így melegíted fel, veszélyes lehet a fogyasztása. A burgonyában ugyanis előfordulhat a botulizmusért felelős „Clostridium botulinum” baktérium, amely helytelen tárolás esetén (vagyis, ha a főzés után nem teszed be időben a hűtőbe) elszaporodhat.

A mikrós melegítés nem pusztítja el a veszélyes baktériumokat.

7. Feldolgozott húsok

Az olyan feldolgozott húsok, mint a bacon, a virsli és a löncshús melegítése közben, koleszterinoxidációs termékek keletkezhetnek, amelyek kutatások szerint összefüggésbe hozhatók a szívkoszorúér-betegség kialakulásával és a plakk lerakódásával az artériákban. Ezeket az alapanyagokat ezért jobb a sütőben átmelegíteni vagy hirtelen kisütni.

8. Paradicsomszósz

A paradicsomszósz mikrózásakor a keletkező hő és gőz nehezen távozik a sűrű anyagon keresztül, így csak gyűlik és gyűlik, míg végül ki nem tör, beterítve a mikró falait. Extrém esetben a szósz akár fel is robbanhat keverés közben, ami égési sérüléseket okozhat. Igaz, hogy a tűzhelyen körülményesebb felmelegíteni, de legalább ezáltal egyenletesen éri a hő, és bármikor megkeverheted, ami megakadályozza, hogy a gőz felhalmozódjon a szósz belsejében.

Üresen sem szabad beindítani a mikrót
Üresen sem szabad beindítani a mikrótgeargodz / Getty Images Hungary

9. Semmi

Soha, még véletlenül se indítsd be üresen a mikrót, mert ételek és edények nélkül nincs, ami elnyelné a mikrohullámokat, így azok visszaverődhetnek a készülék lelkét jelentő magnetronba, ami meghibásodáshoz vezethet, és/vagy tűzveszélyes helyzetet teremthet.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra