Tüzet lehelsz a csípőstől? Megvan a tuti oltóanyag!

Mindannyian végigmentünk már ezen az úton: elég egy alattomos paprika, egy ártatlannak tűnő curry vagy egy kis extra wasabi a szusihoz, és hirtelen azon veszed észre magad, hogy amit oly sokáig a szájüregednek hittél, az hirtelen izzó pokollá változik. De vajon létezik valami praktika, ami enyhülést hozhat, amikor úgy hozza a szükség?

Az internet persze erre a kérdésre is tudja a választ – a népi megoldások között a tej, a cukor, a joghurt, a tejszín, a rizs és a kenyér is szerepel –, de a Takeout a biztonság kedvéért néhány csilitermesztő és egy neves séf véleményét is kikérte a témában. Máris mondjuk, ők mit javasolnak!

A tej tényleg működik

Az elvetemült csilinövényekkel foglalkozó Hippy Seed Company két tulajdonosa, Neil és Charlotte Smith elsősorban zsíros élelmiszerek fogyasztását szorgalmazza fájdalomcsillapításra, de ha épp nincs kéznél egy jó csülkös pacal, a tej (ha hozzájuk hasonlóan laktózérzékeny vagy, a szójatejet ajánlják) is ugyanúgy megteszi, hiszen képes feloldani a kapszaicint, a vegyületet, amitől a paprikát csípősnek érzed.

A víz, a sör és az üdítők nem segítenek

– figyelmeztetnek ugyanakkor a hozzáértők, akik szerint ezek csak olajat jelentenek a tűzre, mindössze annyit érsz ugyanis el velük, hogy a csípős íz még inkább szétterjed a szádban. 

Egy harapás a pokolból

Dylan Keenen és Becky Gibbons, a Heat Hot Sauce két alapítója szintén tud egyet s mást a mérhetetlen gyötrelemről, amelyet egyes csilipaprikák tudnak okozni. Náluk a Pure Evil a legpusztítóbb anyag, ami 13 millió Scoville-egységével 2600-szor erősebb a jalapeñónál. Bár vannak, akik azt hiszik, hogy könnyedén legyűrhetik, általában a saját kárukon tanulják meg, hogy mekkorát tévednek.

Kikérik a legerősebb szószt, aztán meg menekülnek a boltból.

A szószmágusok ilyenkor azzal viccelődnek, hogy akár 50 dollárt (13 ezer forint) is elkérhetnének egy pohár tejért, mert kuncsaftjaik annyira kétségbe szoktak esni, hogy szinte bármit megadnának érte. 

Keenen hozzátette, két oka is van annak, hogy a tej ennyire jól működik. Az egyik a zsírtartalma (a kapszaicin zsírban oldódik), a másik pedig a benne lévő kazein, ami eltávolítja a kapszaicint a receptoroktól. A joghurt és a kefir különösen gazdag kazeinben, ezért még a tejnél is eredményesebbek lehetnek, amikor a csili szétcsípi az arcod.

shutterstock 330122795
Shutterstock

Csukláscsökkentés

Ha egy csípős kajától csuklani kezdesz, egyszerre kell menedzselned a csuklást és az égető érzést. Erre Rick Bayless séfnek van egy kitűnő ellenszere: ő egy jégkockát szopogat, miközben visszatartja a lélegzetét.

Nem csuklasz, csak szimplán megbántad, hogy csilibe haraptál? A séf azt javasolja, hogy kezeld úgy, akár egy égési sérülést. A jegeléses módszer ebben az esetben is segíthet, ahogy az is, ha ropogós kenyeret eszel, vagy valami olyat fogyasztasz (például sót vagy cukrot), ami fokozza a nyáltermelődést, hiszen így megvédheted a nyelvedet. Bayless-nek van egy igazi csodafegyvere is, amiben minden megvan, amit keresel. Ez pedig nem más, mint

a fagyi.

Nézeteiben mások is osztoznak. John Simmons, a Tabasco szószokra specializálódott McIlhenny Co. mezőgazdasági vezetője például a vaníliafagyira esküszik. Van benne zsír, ami feloldja kapszaicint, kellően hideg, vagyis hűsíti a szád, ráadásul még finom is. Nem véletlen, hogy számára a Tabasco Habanero szósszal nyakon öntött vaníliafagyi jelenti a desszertek csúcsát.

Az idő mindent megold

A fentieket összefoglalva tehát azt tudjuk mondani, hogy a csípős ízek kellemetlen utóhatásaival leginkább zsíros és hideg tejtermékkel veheted fel a harcot. Ha nincs ilyesmi a hűtődben, akkor nyugtasd magad Bayless másik fontos felismerésével: a fájdalom idővel magától is megszűnik. Csak győzd kivárni!

Oszd meg másokkal is!
Mustra