Miért nyalogat a macskám? Ezzel magyarázzák az állatorvosok

A kutyáknál a nyalogatás megszokott dolog, a macskák érdes nyelvének érintése azonban némiképp váratlanul érheti az embert.

A macskák nyelve kis kampók egész sorát rejti, melyeknek nagy hasznát veszik a tisztálkodás során, hiszen így könnyedén eltávolíthatják szőrükről a szennyeződéseket. Az állatok számára a nyalogatás egyfajta szociális tevékenység is. Ha több macskát tartasz, akkor már bizonyára a tanúja voltál, hogy egymáson is gyakorolják. De mire vélhető, amikor az emberrel csinálják?

Szeretetből teszik

Ha a macskád nyalogat, az elsősorban annak a jele lehet, hogy szoros kötelék fűzi hozzád, mondja dr. Bodó Andrea állatorvos, aki szerint kedvenced így fejezi ki, hogy gondoskodni akar rólad, de ilyenkor egyúttal a szagával is megjelöl, ami arra utal, hogy családtagként tekint rád. Lényegében tehát arról van szó, hogy a macskád szeret téged!

„A macskának nem számít, hogy ember vagy. Amint gondoskodni kezd rólad, úgy tekint rád, mintha a legszűkebb csoportjához tartoznál” – osztotta kollégája nézeteit Reader’s Digest kérdésére dr. Sara Ochoa állatorvos. A nyilvánvaló doromboláson túl hasonló célokat szolgál az is, amikor a macska hozzád dörgölődzik, megemeli a törzsét, vagy az orrod alá dugja a hátsóját.

Vigaszként is szánhatják

Több példa is bizonyítja, hogy az állatok képesek ráhangolódni az ember érzelmeire. Ha épp beteg, stresszes vagy szomorú vagy, a macskád talán azért jön oda hozzád megnyalogatni, hogy egy kicsit jobban érezd magad tőle, ugyanúgy, ahogyan a vadonban a társaival is tenné. Mivel a kutatások szerint a háziállatok jelenléte csökkenti a stresszt, ezzel ténylegesen segíthet rajtad – sőt, akár saját magán is. A macskák ugyanis néha azért viszik túlzásba a tisztálkodást, mert a nyalogatás számukra is feszültségoldó hatású. Ez azonban kóros mértéket is ölthet, ezért ha a macska szőrén kopasz foltok keletkeznek, állatorvosi beavatkozásra lehet szükség.

A bizalom jele
A bizalom jelefotovampir / Getty Images Hungary

Birtokos viszonyt is jelenthet

Bizony, a macskák territóriuma a gazdira is kiterjedhet, így – mint az fentebb már szóba került – elképzelhető, hogy kedvenced azért nyalogat, mert a sajátjaként tekint téged. Ez hasonló ahhoz a magatartásformához, mint amikor az állatok a vizeletükkel jelölik meg a területüket. Vagyis lehet, hogy kedvenced azért nyálaz össze, hogy azt üzenje a többi macskának:

ő az enyém.

Van, amikor a nyalogatás harapdálással párosul, de ennek általában nincs agresszív vonzata, hiszen a tisztálkodás során magukat is harapdálják. Az apró kis gyengéd harapások sokkal inkább a kötődést fejezhetik ki. A macskád talán így közli veled, hogy játszani akar. Kivéve, ha közben hátracsapja a füleit, mert akkor azt akarja, hogy hagyd békén.

Néha túlzásba viszik

A túlzásba vitt nyalogatással a macskád szintén mondani szeretne valamit – valószínűleg azt, hogy aggódik érted. A vadonban az állatok azért is segítenek tisztán tartani egymást, hogy ne keltsék fel a ragadozók figyelmét. A macskád tehát ebben az esetben a rokonának tekinthet, és úgy gondolja, hogy be kell segítenie a tisztálkodásban – csakúgy, mint amikor meglep egy döglött egérrel, mert úgy érzi, hogy a vadászat nem tartozik a fő erősségeid közé.

Oszd meg másokkal is!
Mustra