Mit tárolhatunk a hűtő ajtajában, ahol a legmelegebb van? Tojást például nem volna szabad

A hűtőszekrény különböző részein nagyon eltérő lehet a hőmérséklet, ezért az eltarthatóság szempontjából nem mindegy, hogy mit hova teszel.

Az ajtó azért is kritikus pont, mert a hűtőgép legmelegebb területének számít – figyelmeztet a Lifehacker. Ez azt is jelenti, hogy fokozott kockázattal jár romlandó élelmiszerek tárolására használni. De akkor mégis mit érdemes tartani benne? Máris mutatjuk!

Nem, a tojásnak nem jó

„A fagyasztóval kombinált hűtőszekrények belsejében rendszerint felülről lefelé csökken a hőmérséklet, azaz a készülék felső polcain van a „legkevésbé hideg”, az alsó polcon pedig a leghidegebb” – írja tájékoztatójában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Ebből az is kiderül, hogy a hűtő belső hőfoka az ajtó felé haladva drasztikusan megnő, ráadásul a rendszeres nyitogatás miatt az itt tárolt termékeket éri a legnagyobb hőmérséklet-ingadozás.

A hivatal éppen ezért azt ajánlja, hogy a hűtő ajtajában csak ásványvizet, üdítőket, alkoholos italokat, citromlevet és különféle szószokat tarts, ezek ugyanis kevésbé érzékenyek a változó hőmérsékletre. Hasonló kategóriába esik a vaj is, ami magas zsírtartalma miatt a középső polc mellett az ajtóban is helyet kaphat.

Nem szabad semmi romlandót tárolni benne
Nem szabad semmi romlandót tárolni bennerustycanuck / Getty Images Hungary

Habár a legtöbb hűtő ajtaja külön tojástartó rekesszel rendelkezik, a tojás kifejezetten érzékeny a hőmérséklet-ingadozásra, ezért a Nébih szerint biztonságosabb megoldás, ha azt inkább az alsó polcra teszed. Van azonban olyan eset is, amikor egyáltalán nincs szükség hűtésre:

„Ha a boltban hűtőből vettük el a tojást, akkor továbbra is tartsuk ott, viszont ha nem volt hűtve a boltban, otthon sem kell a hűtőben tárolnunk, elég a kamrába tennünk, ahol a csomagolásán jelzett időpontig eláll” – mutat rá a hivatal.

Oszd meg másokkal is!
Mustra