Kutyaharapást szőrével: egy átivott éjszaka után tényleg a másnapi italozás segíthet túlélni?

GettyImages-1351511206

A kérdés most különösen aktuális így szilveszter után.

Vannak, akik úgy tartják, hogy a másnaposságra a mérsékelt italozás jelenti a gyógyírt. De vajon honnan ered a „kutyaharapást szőrével” kifejezés? És mennyire van létjogosultsága a módszernek a gyakorlatban? Cikkünkből kiderül!

Honnan ered a mondás?

Voltak idők, amikor az emberek – tévesen – úgy gondolták, hogy kutyaharapás esetén az adott állat szőrét tartalmazó főzetet kell inni, vagy a szőrt közvetlenül a sebre tenni, ez ugyanis meggyógyítja a veszettséget – írja a Mental Floss. Hogy a mondást végül miért pont az alkoholfogyasztással kötötték össze, az nem teljesen világos, de az bizonyos, hogy legalább 475 éve történt. Az Oxford Angol Szótár szerint a legkorábbi ismert utalás a kifejezésre, mint másnaposság elleni szerre, John Heywood 1546-os közmondásgyűjteményéből származik.

Oké, de tényleg használ?

Ha éppen hasogat a fejed és kavarog a gyomrod, akkor valószínűleg kevésbé izgatnak a mondás történelmi vonatkozásai, és inkább arra vagy kíváncsi, hogy érdemes-e legyűrnöd még egy italt. Nos, valójában nincsenek olyan tudományos bizonyítékok, amelyek alátámasztanák, hogy az ital hatásai ellen itallal kéne küzdeni.

Az általános elképzelés az, hogy mivel a másnaposság tünetei azután kezdenek jelentkezni, hogy szervezeted feldolgozza az alkoholt, a kellemetlenségek megelőzéséhez még több alkoholt kell bevinni, hiszen a testednek így ezt is fel kell dolgoznia. A bökkenő csak az, hogy nem ihatsz örökké.

Ha másnapos vagy, inkább vizet igyál, az legalább hidratál
Ha másnapos vagy, inkább vizet igyál, az legalább hidratálKris Ubach and Quim Roser / Getty Images Hungary

„Amikor végül abbahagyod az ivást, és a véralkoholszinted visszaáll nullára, a másnaposság is visszatér. Bizonyos értelemben tehát a »kutyaharapást szőrével« késlelteti a másnaposságot, de megakadályozni nem tudja azt” – igyekezett tisztázni a Cosmopolitan kérdésére dr. Alka Patel.

Ha pedig a szervezeted már amúgy is telítve van alkohollal, és annak feldolgozásán dolgozik, akkor jó esély van rá, hogy egy újabb pohár legurításától a másnaposság is rosszabb lesz. „Bár rövid távon segíthet, hogy jobban érezd magad, ez csak elodázza az elkerülhetetlent” – vélekedett egy másik orvos, dr. Abisola Olulade.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra