Miért imádják a kutyák a hasvakarást, ha a macskák nem?

A kutyák annyira imádják a hasvakarászást, hogy gyakran még a hasukat is felkínálják, csak hogy cselekvésre ösztökéljenek, ami szöges ellentétben áll a macskák megszokott viselkedésével.

Ha próbáltál már macskát hastájékon megérinteni, akkor valószínűleg heves ellenállásba ütköztél, és talán még néhány 8 napon belül gyógyuló sérülést is szereztél, ami felveti a kérdést: mi az oka, hogy ugyanaz a gesztus a két állatból teljesen más reakciót vált ki? Az állatorvos magyarázattal szolgál.

Ezért imádják a kutyák a hasvakarást

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a kutyák és a macskák sok téren különböznek egymástól, ami igaz például a testbeszédükre, vagy épp a hasvakaráshoz való viszonyulásokra is. „A kutyák szinte a testük minden pontján szeretik a simogatást, vakargatást. A hasuk ugyanakkor a legsebezhetőbb testrészüknek számít, ezért ha felfedik valakinek, az feltétlen bizalomról árulkodik” – magyarázta a szakember.

Minden pillanatát élvezik
Minden pillanatát élvezikAlexanderFord / Getty Images Hungary

A másik ok, ami miatt a kutyák mérhetetlenül élvezik a hasuk dögönyözését, sokkal kézenfekvőbb. Míg a hátukon és az oldalukon könnyedén hempereghetnek, addig a hasi terület nehezen elérhető számukra.

Az agyukra is hat

Egy jó hasvakarászás nemcsak kellemes érzés, illetve kiváló összekovácsoló erő a kutya és a gazdi között, hanem pozitív fiziológiai hatásokkal is bír. A Howstuffworks szerint az állat agyában olyan idegsejtek vannak, amik a szőrtüszők stimulálására reagálva kielégítő érzetet nyújtanak, sőt a simogatás mindkét félnél csökkentheti a pulzust és a vérnyomást, valamint serkentőleg hat a szeretethormonnak vagy boldogsághormonnak nevezett oxitocin termelődésére is.

A macskák ezzel szemben sokkal finnyásabbak arra, hogy hol érinted meg őket, és hajlamosak egyértelműen kifejezni nemtetszésüket. „A legtöbb macska csak pofatájékon, a hát vonalában, vagy esetleg a nyak alatti részen engedi a simogatást. A másik végletet a mellkas és a has jelenti, ezek ugyanis kifejezetten sérülékeny területek, melyek a belső szerveket rejtik, így kevés macska örül neki, ha itt érsz hozzájuk” – folytatta a szakember. Ha egy macska nagy ritkán mégis felkínálja a hasát, az, csakúgy, mint a kutyáknál, a legmélyebb bizalom jele lehet, ezért az állatorvos szerint nagyon meg kell becsülni, vagyis az állatot csak óvatosan közeledve, finoman szabad ott megsimogatni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra