Mire valók azok a fekete csíkok a kosárlabdán?

A szabványos kosárlabdának szemcsés, rücskös felületű külső borítása van, amit vékony fekete vonalak osztanak fel nyolc panelre. De vajon miért?

A Mental Floss szerint a vonalak nem pusztán esztétikai alapon kerülnek a kosárlabdára, hanem fontos funkciót töltenek be. Nélkülük nem is lenne ugyanolyan a játék, mint ahogy manapság ismerjük.

Megkönnyítik az irányítást

Csakúgy, mint a felületén sorakozó pontok, a fekete vonalak is a kosárlabda irányíthatóságát szolgálják, ami rendkívül fontos egy olyan játéknál, melynek során a résztvevőknek összetett manővereket kell végrehajtaniuk, miközben a pályán pattogtatják. A vonalak nemcsak abban segítenek, hogy könnyebben fogást találjanak a labdán, hanem abban is, hogy a megfelelő irányba terelhessék azt, amikor egy rövidke pillanat erejéig érintkezik a kezükkel. Egy sima felületű kosárlabdával ez sokkal nehezebb mutatvány lenne. Ezért is teljesen más érzés egy régi, elhasználódott labdával játszani, amiről már lekoptak a gumicsíkok.

Csíkok nélkül nehezebb lenne játszani
Csíkok nélkül nehezebb lenne játszanimatimix / Getty Images Hungary

Habár a sportág ma már elképzelhetetlen a kosárlabda modern, funkcionális dizájnja nélkül, ez nem volt mindig így. Kezdetben sima focilabdákkal játszották felcsiszolt padlójú pályákon, így a játékosok számára legalább akkora kihívást jelentett megfogni a labdát, mint a kosárba juttatni. Akkoriban egyébként még a pattogtatást sem vezették be, ezért onnan kellett eldobniuk a labdát, ahol hozzájuk került, ami tovább szaporította a nehézségeiket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra