Kiütés, bőrpír, ekcéma: lehetek allergiás a klórra?

A vízparton vagy strandolás után több tényező is okozhat bőrelváltozásokat: gondolj csak a napallergiára vagy melegkiütésre. Ha viszont csak medencézés után tapasztalod a tüneteket, érdemes a klórra is gyanakodni.

Nem szívesen gondolunk bele, hogy mi minden van a medencékben. De bármennyire is ódzkodunk a gondolattól, hogy egy csomó vegyi anyagban áztatjuk a testünket, így még mindig jobban járunk, mint ha egy klór nélküli medencében úsznánk. A klór tehát szükséges és fontos, ez viszont még nem jelenti azt, hogy jót tesz a bőrünknek.

Lehetek rá allergiás?

A klór által okozott ekcémaszerű kiütés valójában nem allergiának, hanem a bőr fokozott érzékenységének a következménye. Az úgynevezett kontaktekcémát a bőrrel érintkező különböző anyagok váltják ki. Valódi allergia kialakulása esetén (például fémmel vagy kozmetikumokkal való érintkezés hatására) allergiás ekcémáról beszélhetünk, míg a lúgok, savak, zsíroldó vegyületek maró hatása miatt irritatív ekcéma alakul ki. Idetartoznak a magas klórkoncentráció hatására megjelenő tünetek is.

A megfelelő védekezés segít csökkenteni a tüneteket
A megfelelő védekezés segít csökkenteni a tüneteketBraunS / Getty Images Hungary

Hogy néz ki a klórkiütés?

Az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Kollégium (ACAAI) szakemberei szerint a klór által kiváltott irritáció megjelenhet bőrpír, érzékenység vagy gyulladás formájában, gyakran viszket, kiütések keletkezhetnek, de az is előfordul, hogy pikkelyszerű keményedésre vagy csalánkiütésre hasonlít.

A szakemberek javaslata szerint a klór által okozott irritációt érdemes más bőrproblémákhoz hasonlóan kezelni, azaz az érintett felületet mosd le tiszta vízzel, hogy eltávolítsd a bőrön lévő klór maradékát is. Súlyosabb esetben érdemes orvoshoz vagy allergológushoz fordulni. Aki száraz bőrű vagy ekcémás, annak strandolás előtt a bőr fokozott ápolása, zsírozása javasolt. Ha már kialakultak a panaszok, a bőrtüneteket a kezelőorvos által felírt szteroid krémek és szükség esetén antihisztamin-tabletták alkalmazásával lehet megszüntetni.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra