Így váltsd ki a füvet a kertben, ha nem akarod, hogy a gatyád is rámenjen a locsolásra

GettyImages-691293606

A fű helyettesítésére több megoldás is létezik, amelyekkel a költséges locsolgatást megspórolva zöld oázist varázsolhatsz a kertedből.

Lehetőségek a fű helyett

Sok háztulajdonos számára elképzelhetetlen a kert ápolt pázsit nélkül. Bár az egységes fűfelület kétségkívül szemet gyönyörködtető látványt nyújt, megvannak a maga hátrányai: a tápanyag-utánpótlástól kezdve a rendszeres fűnyíráson át a folyamatos öntözésig rengeteg gondozást igényel – főleg a manapság jellemző aszályos időjárás idején. A jó hír, hogy anélkül is lehet buja, zöldellő udvarod, hogy egy csomó energiát és erőforrást pazarolnál el a pázsitra.

Az alternatív gyep előnyei

Vannak, akiknek az alternatív gyep a válasz a szárazságra és az értékes rovarpopulációk visszaszorulására, míg mások egyszerűen csak a vízfelhasználásukat szeretnék csökkenteni vele. Tájépítészek szerint ez az irány azért is előremutató, mert a füves pázsit a monokultúra tökéletes példája, ami azt jelenti, hogy óriási területeket elfoglalva egyetlen növényfaj válik uralkodóvá a környezetben.

A monokultúrákban a talajmikrobák nem tudnak megfelelően fejlődni, és az olyan hasznos állatok, mint a rovarok és a madarak, nem jutnak elegendő táplálékhoz.

A változatos növényvilág a kertben hozzájárul a biodiverzitáshoz
A változatos növényvilág a kertben hozzájárul a biodiverzitáshozSven Hagolani / Getty Images Hungary

Az alternatív gyepre való átállással növelhető a táj biológiai sokfélesége, miközben több állat csábítható a kertbe. De a legfontosabb szempont talán az lehet, hogy egy ilyen kertnek jóval alacsonyabb a karbantartási igénye, így jelentősen visszafogható a trágyázás és a növényvédő szerek használta, csakúgy, mint az öntözéssel felhasznált vízmennyiség. Lássuk, hogy a szakemberek milyen lehetőségeket ajánlanak a talajtakaráshoz.

1. Kavicsos kert

A kavicsos kertben értelemszerűen kavicsot használnak a növények közötti tér kitöltésére, így az nem igényel sem talajmódosítást, sem szorgalmas gyomlálást, ráadásul segít megtartani a nedvességet.

Ennél a megoldásnál általában őshonos növényfajokat telepítenek a kert színesítésére és a biológiai sokféleség javítására, ami azért is előnyös, mert a legtöbb esetben jól bírják a szárazságot.

A fű helyett akár kavicsokat is használhatsz
A fű helyett akár kavicsokat is használhatszSchad1953 / Getty Images Hungary

Ha a köveket túl sivárnak tartod, a talajtakaráshoz használhatsz mulcsozást is – ami történhet akár szalmával vagy fenyőkéreggel –, amely csökkenti a talajeróziót, aktiválja a talajéletet, távol tartja a gyomokat, bezárja a nedvességet, és hőszigetelő funkcióval is bír.

2. Szárazparkosítás

Azokon a területeken, ahol gyakori az aszály, megfontolandó lehet a szárazparkosítás is. Ennek az a lényege, hogy olyan növényeket ültetsz, amelyek kifejezetten szárazságtűrőek, és hasonló a vízigényük, ezért nincs szükségük kiegészítő öntözésre, vagyis a csekély természetes csapadék mellett önállóan is képesek megélni.

3. Lóheregyep

A lóherét gyakran gyomként tekintik a pázsitban, hiszen más növényeket elnyomva gyorsan elszaporodik. Pedig akár önállóan, akár a fűvel vegyesen ültetve számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik: színesíti a biológiai sokféleségét, virágaival méhlegelőként szolgál, kiszorítja a gyomokat, és mélyre nyúló gyökereinek hála a forró nyári hónapokban is zöld marad, még akkor is, amikor a hagyományos fű megperzselődik.

Mindaddig, amíg a lóhere elegendő (napi 4-6 órányi) napfényt kap, az alkalmankénti nyírástól eltekintve nem igényel különösebb gondozást.

A méhecskék imádják a lóhere virágait
A méhecskék imádják a lóhere virágaitPerboge / Getty Images Hungary

4. Más talajtakaró növények

A talajtakaró növények közé sorolható minden olyan alacsony növekedésű, viszonylag igénytelen faj, amely alkalmas lehet zöldfelület kialakítására. Ilyen például a varjúháj, a gólyaorr, a kúszó kakukkfű, a korzikai menta, a kamilla, az árnyékliliom vagy a kúszó pázsitszulák. A talajtakaró növények mellett remekül megférnek a lágy szárú, fás, örökzöld, lombhullató, egynyári és évelő fajok is, amelyekkel kedvező mikroklíma teremthető a kertben.

5. Réti gyep

A réti gyep sokféle, kevés karbantartást igénylő őshonos fűféléből és növényből áll, amelyeket vadvirágok tarkítanak. Ez kiváló ökoszisztémát biztosít a bogaraknak és a belőlük táplálkozó madaraknak

A diverzitás növelésén túl a réti pázsit gyógyítja a talajt, növeli annak víztartó képességét, és tisztítja a levegőt, miközben a pázsithoz képest jobban ellenáll a gyomoknak, a kártevőknek és a gombáknak. Attól függően, hogy mire van igényed, kaszálással ösvényeket és tisztításokat alakíthatsz ki belőle, vagy akár hagyhatod szabadon burjánzani is.

6. Mohaborítás

A moha egy alacsony igényű fűhelyettesítő alternatíva, amely egész évben zöld marad, és nem igényel kaszálást, nyírást, gyomlálást, öntözést vagy tápanyag-utánpótlást.

Ideális olyan területekre, melyek bőséges árnyékot és nedvességet kapnak.

A mohás gyep kellemes, süppedős felületet alkot, amin élvezet járni, de szépen mutat a kaviccsal vagy járólapokkal burkolt kerti utak mentén is.

A mohával borított felületek különleges hangulatot kölcsönöznek a kertnek
A mohával borított felületek különleges hangulatot kölcsönöznek a kertnekLiyao Xie / Getty Images Hungary

7. Gyógynövényes kert

A gyógy- és fűszernövényekkel benépesített kert kettős funkciót lát el: nemcsak élettel tölti meg a lakókörnyezetet, hanem tápanyagforrásként is szolgál, hiszen felhasználhatod őket a konyhában.

Csodás az illatuk, és a beporzók, köztük a méhek és a pillangók, imádják a virágaikat.

Ide tökéletes választás lehet az alacsony növekedésű rozmaring vagy a levendula. Számos mediterrán fűszernövény, mint a kakukkfű és az említett rozmaring, nagyszerűen tolerálja a száraz körülményeket is, így minimális öntözés esetén is szépen fejlődnek.

8. Táplálékerdő

A táplálékerdő egy természetes ökoszisztémára hajazó többszintes növénytársulás, amely a gyümölcsfáktól kezdve a gyökérzöldségeken át több réteget alkotva ehető növényeket kínál a család számára. Így azt a vízmennyiséget, amit a pázsit fenntartására használnál, táplálékadó növények hasznosíthatják.

Ha még mindig úgy érzed, hogy nem tudsz fű nélkül élni, akkor tegyél magadnak egy szívességét, és telepítéséhez legalább valamilyen szárazságtűrő magkeveréket válassz.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra