Melyik napszakban érdemes locsolni a növényeket?

Nem számít, hogy egy terebélyes kinti kerttel kell foglalkoznod, vagy csak néhány fűszernövény sorakozik a párkányodon, a megfelelő öntözés a növények gondozásának egyik legalapvetőbb része.

De milyen időpontban ajánlott locsolni? Egyáltalán van bármiféle jelentősége? És mikor a legszomjasabbak a növények? Mint kiderült, a kertészeti szakemberek szerint létezik egy időpont, ami nagy általánosságban tényleg ideális az öntözéshez. Lássuk tehát, hogy milyen ütemterv szerint érdemes eljárnod, hogy a lehető legoptimálisabb körülményeket teremthesd mind a bel-, mind a kültéri növények számára.

Benti növények

A Lifehacker szerint akárcsak az emberek, a növények is szomjasabbak reggel. „Fel kell töltődniük, mielőtt még a nap teljes erejével kezdene sütni és elpárologtatná a vizet. A reggeli locsolás jó stratégia azoknál a növényeknél is, amelyek nem jutnak annyi természetes fényhez, mint amennyihez szeretnének. A locsolás utáni többórás napsütés segít kivonni a vizet, így nem kell túl sokáig a nedves földben állniuk” – szolgált magyarázattal a Sill.

A legjobb reggelre időzíteni
A legjobb reggelre időzítenivisualspace / Getty Images Hungary

Kinti növények

Benti társaikhoz hasonlóan a reggeli öntözés a kinti növényeknél is hozzájárul, hogy felkészüljenek az előttük álló napra (feltéve, hogy nem csöpögtető rendszert használsz, ami bizonyos fajoknál előnyösebb lehet). Így a víz napközben elpárologhat a levelekből, ahelyett hogy egyik napról a másikra ott ragadva esetlegesen betegségeket okozzon. A Reader’s Digest megjegyzi, hogy a reggeli locsolás az egynyári növényeknél és zöldségeknél is előnyös lehet, ezek ugyanis általában kisebb gyökérzettel rendelkeznek, ezért nem férnek hozzá a talaj mélyebb rétegeiben lévő nedvességhez.

Ugyanez a szabály igaz a kint tartott cserepes növényekre is, habár a különösen meleg nyári hónapokban szükség lehet rá, hogy ne csak reggel, hanem este is meglocsold őket. Kivéve, ha pozsgásokról vagy kaktuszokról van szó, mert azok kevesebb nedvességet igényelnek.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Ültetés után több víz kell

Érdemes észben tartani azt is, hogy ha egy kinti növényt cserépbe ültetsz, akkor eleinte több vízre lesz szüksége. Ilyenkor a lassú, mély öntözéssel jársz a legjobban, ami biztosítja, hogy a gyökerek lefelé terjeszkedjenek, és ne a cserép felső részébe koncentrálódjanak. Ha a föld 5 centis rétegben kiszáradna, nincs mese, locsolnod meg újra!

Végezetül még egy hasznos tipp. Amennyiben hajlamos vagy megfeledkezni a locsolásról, állíts be egy ismétlődő emlékeztetőt a telefonodon, vagy tölts le egy appot, ami figyelmeztet rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra