Forrólevegős sütők tesztje: hasznos eszköz a konyhában, vagy csak egy újabb drága porfogó?

GettyImages-1314347038

Összesen 23 forrólevegős sütőt vizsgált meg legújabb laboratóriumi körülmények között végzett tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

Az egyesület szerint a forrólevegős sütők több szempontból is hasznosak lehetnek. Nemcsak egészségesebb módon süthető meg bennük az étel, hanem kisebb adagok készítésére is alkalmasak. Mielőtt azonban még elszánnád magad a vásárlásra, érdemes átgondolnod, hogy étkezési és főzési szokásaid alapján valóban szükséged van-e egy ilyen készülékre.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Mit érdemes mérlegelni a vásárlás előtt?

Fel kell készülnöd rá, hogy a forrólevegős sütőben készített étel más ízű lesz, mint amit a hagyományos olajos fritőznél megszokhattál. Nem jobb, vagy nem rosszabb, csak más. Ezzel együtt a forrólevegős sütő természetesen egészségesebb is, hiszen kevesebb olajat kell használni hozzá.

Lényeges szempont lehet a méret is. Ha a készüléket a konyhapulton tárolnád, mert gyakran szeretnél benne sütni, célszerű előre átgondolnod, hogy hova fog kerülni, és még idejében lemérni, hogy a kiszemelt helyen elfér-e. Ha viszont úgy gondolod, hogy csak ritkábban lesz rá szükséged, akkor érdemes kitalálnod, hogy hol tárolhatod, mert ebben az esetben valószínűleg nem akarod minden nap kerülgetni és porolgatni.

Számolni kell azzal is, hogy a forrólevegős sütő nem alkalmas nagy családi vacsorák készítésére – vagy legalábbis nem mindegyik. A tesztelt termékek esetében az elkészíthető ételek mennyisége 300 grammtól 1,5 kilogrammig terjedt.

Nem elhanyagolható tényező az sem, hogy az adott modell milyen extra funkciókkal rendelkezik. Ilyen lehet például az ellenőrző ablak, az időzítő, a hőmérséklet-szabályozás, a keverőlapát, a forgó kosár, az intelligens vezérlés, a grill üzemmód vagy az extra rekesz, melynek segítségével kétféle étel készíthető egyszerre. Plusz pontot érhet az is, ha a készülék alkatrészei mosogatógépben moshatóak, hiszen ez nagyban megkönnyítheti tisztítását.

A forrólevegős sütő egyik előnye, hogy kevesebb olajat kell használni hozzá
A forrólevegős sütő egyik előnye, hogy kevesebb olajat kell használni hozzámtreasure / Getty Images Hungary

Mi lett a teszt eredménye?

A termékek értékelése során a szakemberek a legnagyobb súllyal a sütés minőségét vették figyelembe. Ezen felül vizsgálták még a készülékek energiafogyasztását, minőségét, általános használhatóságát, illetve hogy mennyire biztonságosak elektromos és termikus szempontból.

A tesztelt forrólevegős sütők átlagára 18 és 130 ezer között alakult. Érdekesség, hogy miközben az összesített eredményt tekintve a legdrágább termék lett a legjobb, az energiafelhasználása magasnak bizonyult, így ezen a téren lemaradt versenytársai mögött. Több olyan készülék is volt viszont a mezőnyben, amelyik az energiahatékonyság terén jól vizsgázott, de összesítésben nem sokkal maradt el a tesztgyőztestől.

60 százalék feletti, jónak számító eredménnyel 10 termék végzett.

Ezek a Princess, DeLonghi, Tefal, Philips, Domo, Severin márkák modelljei közül kerültek ki, melyek 37 ezer átlagártól érhetőek el a boltokban. Az egyesület szerint ugyanakkor fontos tudni, hogy a termékek megbízhatósága egy adott márkán belül is nagyon eltérő lehet. Az utolsó helyen például egy Domo modell végzett, miközben ugyanennek a márkának egy másik terméke bekerült az öt legjobb közé. Árban ez a két készülék közel azonos, ezer forintos különbséggel kapható.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra