Ennyivel takarékosabb a forró levegős sütő a villany- és gáztűzhelyhez képest

GettyImages-1410984931

Az egekbe szökő rezsiárak miatt szeretnél takarékoskodni az energiával? Akkor ez egy újabb érv, ami a forró levegős sütő mellett szól.

Azon túl, hogy gyorsan és kényelmesen használhatók, illetve könnyen tisztíthatók, a forró levegős sütők nagyszerű eszközök lehetnek a spóroláshoz is, mivel általában sokkal kevesebb energiát fogyasztanak, mint a teljes méretű sütők. De mégis mekkora különbségről beszélünk? Cikkünkből kiderül!

Milyen előnyei lehetnek egy forró levegős sütőnek?

Még ha el is vonatkoztatunk a gasztronómiai szempontoktól, a forró levegős sütőknek akkor is több előnyük lehet a hagyományos villany- és gáztűzhelyekkel szemben. Ott van például rögtön az idő kérdése. Kisebb főzőkamrájuknak és maximális légáramlást biztosító szuperkonvekciós technológiájuknak köszönhetően a forró levegős sütőkben lényegesen gyorsabban készül el az étel.

Egy forró levegős sütőben gyakran feleannyi ideig tart a főzés, mint ha egy hasonló receptet egy hagyományos sütőben készítenénk el.

A hagyományos sütők kevésbé takarékosak, és rengeteg energiát pazarolnak el az előmelegítésre
A hagyományos sütők kevésbé takarékosak, és rengeteg energiát pazarolnak el az előmelegítésreProstock-Studio / Getty Images Hungary

A forró levegős sütőket ráadásul előmelegíteni sem kell, szemben a teljes méretű sütőkkel, amelyeknél ez 12-15 percet vehet igénybe, miközben legalább annyi energia (ha nem több) megy el, mint a tényleges sütés közben. Ez azt jelenti, hogy ha egy év alatt, mondjuk, 300 órán át használnád a sütőt, akkor a forró levegős változattal kevesebb mint 150 órából megúszhatod ezt.

Persze számolni kell azzal is, hogy a forró levegős sütő nem alkalmas bármilyen étel elkészítésére, és a készülék méretétől függően mennyiségi korlátai lehetnek. De ha nem akarsz egészben pulykát sütni, illetve a háztartás kiszolgálásához nincs szükség hatalmas adagokra, a legtöbb esetben elegendő lehet a légsütő is. Főleg, ha olyan ételeket készítenél benne, mint a csirkeszárny vagy a sült krumpli, amelyek a forró levegő hatására anélkül sülnek ropogósra, hogy belül kiszáradnának, és 30-40 percet töltenének a nagy sütőben.

A forró levegős sütő igazán ropogósra süti az ételt
A forró levegős sütő igazán ropogósra süti az ételtGrandbrothers / Getty Images Hungary

Jó, de mennyi energia takarítható meg velük?

Az egyes készülékek fogyasztása eltérő lehet, és nyilván az sem mindegy, hogy mennyit kell fizetned a rezsiért, de a CNET úgy kalkulált, hogy a forró levegős sütővel nagyjából 50 százalékos energiamegtakarítás érhető el egy teljes méretű elektromos tűzhelyhez képest, míg egy gáztűzhelyhez viszonyítva körülbelül 35 százalékos lehet a különbség. A jelenlegi energiaárakat tekintve ez nem kevés.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek