Befolyásolhatja-e a klímaváltozás a kávé ízét?

GettyImages-1323350992
Kofrán Eszter

Röviden: igen.

Reggel van. Az ébresztőóra kíméletlenül felráz legédesebb álmodból. Nyűgösen kicammogsz a konyhába: hosszú nap lesz ez a mai. De még nincs minden veszve! Van egy titkos fegyvered a tarsolyodban pontosan az ilyen ocsmány reggelekre. Összeszeded minden fikarcnyi erődet, és elkészíted a Csodaturmixod. Az aranybarna nedű melegséggel önti el a szádat és a szívedet, agyad kitisztul, kedved megenyhül. Igen, végig tudod csinálni a napot!

Rossz hírünk van, ha ez a narratíva túlságosan is ismerősen hangzik: a klímaváltozás tönkreteheti a reggeli kávédat (de még az ebéd utáni és esti kávédat is).

GettyImages-1322659825
AntonioSolano / Getty Images Hungary

Kutatók már 2019-ben arra figyelmeztettek, a kávéfajok 60 százalékát kihalással fenyegeti a klímaváltozás. Most az is kiderült a Tufts Egyetem és a Montana State Egyetem közös kutatásából, hogy nemcsak rendkívül ritka luxus lesz a kávéból, de ráadásul még a minősége is romolhat a globális felmelegedés miatt.

A kávé minőségének romlását két környezeti hatás csökkenti. Először is, a kávé aromája finomabb lesz, ha magasabb helyen termesztik, mivel az ottani alacsonyabb hőmérséklettől lassabb a kávébabok érése. Tehát a globális felmelegedés rontani fog a kávé ízvilágán.

 

Másrészt az sem tesz jót a kávéültetvényeknek, ha túlságosan tűzi őket a nap, ami viszont egyre égetőbb problémája lesz korunknak a klímaváltozás miatt. A 2021-es kutatás szerint ez könnyebben kezelhető probléma, mivel a megfelelő lombkorona-takarás beiktatásával megoldható az ültetvények árnyékoltatása, ellenben a kávéfarmok áthelyezésével.

A kutatás azzal zárul, hogy ha finom kávét szeretnénk inni a jövőben is, az emberségnek bizony meg kell dolgoznia a kávékitermelés fenntarthatóságáért, amit a  környezeti változásokhoz kell igazítani, mivel a jó minőségű kávé kifejezetten érzékeny ezekre.

Oszd meg másokkal is!
Mustra