Így sikerült kiszednem a sárga izzadságfoltot a fehér pólómból

A sárga izzadságfoltok a legmakacsabb szennyeződések közé tartoznak, ezért nem könnyű megszabadulni tőlük – ebben erősítettek meg személyes tapasztalataim is.

A ruhákon hónaljtájékon megjelenő sárgás elszíneződés általában az izzadásgátló használatának egyenes következménye. Az ilyen dezodorokban található alumínium ugyanis reakcióba léphet az izzadsággal, létrehozva a foltot, ami ha egyszer beleszárad az anyagba, akkor az ott is marad, amíg nem kezdesz vele valamit. Ez főleg egy fehér póló vagy felső esetében kellemetlen, mivel elég feltűnő tud lenni és a mosógépben hétköznapi módon kimosva nem is feltétlenül lehet eltávolítani.

Milyen megoldások léteznek?

Én sajnos már csak azután vettem észre a foltot, hogy beleszáradt a pólómba. Így már eleve vesztes helyzetből indultam, mert ahogy az utóbb az internetes leírásokból kiderült, minél előbb avatkozik be az ember, annál kevésbé valószínű, hogy a sárgulás beivódik a ruhába.

A késlekedésnek meg is lett az eredménye: hiába mostam ki a pólót, meg sem kottyant a foltnak. Miután pont akadt otthon egy drogériás folteltávolító szappan, azzal is tettem egy próbát, de az útmutatót követve hiába dörzsölgettem vele az anyagot, hogy aztán némi várakozás után kimossam, gyakorlatilag semmi nem változott.

Na, ekkor jött el a pillanat, amikor elmélyedtem az internetes ajánlásokban, hátha létezik valami lájfhekk, amivel vegyszerek nélkül kezelhető a probléma. A legtöbb tipp a házi praktikákban rendszeresen szereplő szódabikarbónát és ecetet ajánlotta, olyan kevésbé kézenfekvő megoldások mellett, mint a vodka, a hidrogén-peroxid vagy az aszpirin. A következő körben az előbbi kettővel próbálkoztam.

Elég küzdelmes kiszedni
Elég küzdelmes kiszedniyokeetod / Getty Images Hungary

A WikiHow útmutatójára támaszkodva az ecetet 1:1 arányban összekevertem vízzel, a foltra spricceltem, majd vártam egy órát, hogy hatni tudjon, mielőtt kimostam a pólót a mosógépben. Az eredmény: semmi. Hasonlóképpen végződött a másik megközelítés is, melynél a szódabikarbónát 3:1 arányban kellett vízzel elkeverni, majd a képződő pasztát egy fogkefével bedörzsölni a foltba, végül pedig egy óra után kimosni. Ezután egy harmadik tipp alapján megkíséreltem a két anyag kombinációjával is: ecetes vízbe áztattam a ruhát, a fenti módon megkínáltam szódabikarbónával és kimostam (ez már a negyedik mosás) – megint csak bármiféle előrelépés nélkül. Persze a természetes módszerek ettől még akár működhetnek is, ám feltehetően csak akkor, ha velem ellentétben még időben eszmélsz.

Itt már úgy éreztem, hogy valami drasztikusabb megoldásra van szükség, ezért megvettem egy ismert márka folyékony folteltávolítóját. Ezt háromféleképpen lehetett alkalmazni: a mosószerhez hozzáadva, a ruhát több órára a folteltávolítós vízbe áztatva, vagy 10 percre közvetlenül a foltra téve. Az előbbi teljességgel hatástalan maradt, az utóbbi kettő viszont szinte nyomtalanul eltávolította a sárgás szennyeződést. Pedig már éppen kezdtem volna feladni!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Hogy lehet megelőzni a foltok kialakulását?

Például úgy, hogy nem alumíniumtartalmú izzadásgátlót használsz, vagy ha mindenképpen szükséged van rá, legalább vékonyabb rétegben viszed fel. A WikiHow szerint pamutkeverékek esetében szintén segíthet, ha viselés előtt kifordítod a ruhát és hónaljtájékon babahintőport szórsz rá, majd kivasalod. Ha pedig nem akarsz kockáztatni, egyszerűen vegyél fel a felsőd alá egy olcsó aláöltözős pólót, amiért nem kár. És ne feledd, ha mégis foltos lenne a ruhád, viselése után rögtön mosd ki, esetleg valamilyen folteltávolítóval is megtámogatva.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek