Ez a tökéletes időpont, hogy felvidd az izzadásgátlót

Ha nem érted, hogy napközben miért szakad rólad a víz, amikor pedig reggelente használsz dezodort, most megtudhatod, mit kéne máshogy csinálnod.

Csakúgy mint a fogmosás, az arcmosás vagy a fésülködés, a dezodor felvitele tipikusan az a szépségápolási feladat, amit nap mint nap automatikusan elvégzünk, anélkül hogy túl sok gondolatot fecsérelnénk rá. Miután reggel kilépünk a zuhany alól, már nyúlunk is utána, hogy a nap további részében mentesüljünk a verejtékezés kellemetlen következményei alól. A Byrdie szerint azonban ez a gyakorlat alapvetően hibás, mivel a nap kezdetén testünk máshogy reagál az izzadásgátlóban lévő anyagokra, mint éjszaka.

Rossz az időzítés

Először is fontos tisztázni, hogy a cikkünkben taglalt szabály az izzadásgátló termékekre érvényes. Ha sima dezodorod van, ami csupán a kellemetlen szagokat hivatott semlegesíteni, teljesen mindegy, hogy mikor alkalmazod. Ha viszont az izzadásgátló felirat szerepel rajta, tehát alumíniumsókat tartalmaz, nem reggelente, hanem éjszakánként kéne használnod.

A magyarázat szervezetünk működésében keresendő. Éjszakánként alacsonyabb a testhőmérsékletünk, ezért kevesebbet is izzadunk. Amikor pedig verejtékmirigyeink kevésbé aktívak, a verejtékcsatornák nagyobb mennyiséget képesek felszívni az izzadásgátló aktív hatóanyagaiból. A terméknek ráadásul így több ideje is van, hogy kifejtse hatását, vagyis elzárja a verejtéket termelő mirigyeket.

Reggel sokkal kevésbé hatásos
Reggel sokkal kevésbé hatásosLittleBee80 / Getty Images Hungary

Reggel viszont pont az ellenkezője történik. A verejtékmirigyek aktívabbak, ezért az izzadásgátló aktív összetevői nehezebben tudnak felszívódni a bőrödön át, és eljutniuk oda, ahova kéne. Már csak azért is, mert az izzadságod egyszerűen lemoshatja őket a bőrödről.

Mennyire káros az alumínium?

Bár gyakran felmerül, hogy az izzadásgátló termékek hosszú távú használata akár daganatok kialakulásához is vezethet, az Európai Bizottság fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (Scientific Committee on Consumer Safety; SCCS) arra jutott, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk nem támasztják alá az alumínium esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatos aggodalmakat.

A zuhany is közbeszólhat

A másik dolog, amit sokan elszúrnak, hogy közvetlenül zuhanyozás után kenik be magukat. Ez azért rossz ötlet, mert az izzadásgátlók a száraz bőrön alkalmazva a leghatékonyabbak. Ha ugyanis a bőr felülete nedves, az alumínium csak annak a külső rétegeivel tud reakcióba lépni ahelyett, hogy bejutna a pórusok mélyére, ahol tényleges eredményt érhetne el.

A legjobb, ha azután viszed fel, hogy megtörölköztél, és a hónaljad már teljesen száraz

– mutat rá a Dove bőrgyógyásza, dr. Ellen Marmur, aki szerint az a lényeg, hogy a bőr tiszta és száraz legyen.

Mielőtt még kétségeid támadnának: nem, a reggeli zuhannyal nem tudod lemosni az izzadásgátlót, amit éjszaka felvittél. Az összetevők hatása általában 24 órán át tart, függetlenül attól, hogy közben fürdesz-e. Persze, ha számodra a kellemes illat is fontos, semmi akadálya, hogy reggel is használd.

Oszd meg másokkal is!
Mustra