Teszt: mire jók az alumíniummentes deók?

A nyárnak már vége, de melegnek még meleg van: különben meg ősszel is izzad az ember, szóval még most sem késő egy jó alumínium-, alkohol-, és parabénmentes izzadásgátlót vásárolni. Hogy ön ne kerüljön olyan kínos helyzetekbe, mint mi – egyik szerzőnknek konkrétan a nap felénél meg kellett fürdenie –, kipróbáltunk egy rakat dezodort, ami azt ígéri, hogy alumíniummentesen véd az izzadástól (vagy kellemetlen szagoktól). Eredmények a hajtás után!

De mi a baj az alumíniummal?

"Az alumínium- és a cinksók általában nem károsak a bőrünknek, sőt erős gyulladáscsökkentő hatásúak. Ha valahol piros, ég a bőrünk, akkor kenjük be nyugodtan ilyen kencével és sokat fog segíteni. Ezen kívül természetesen rendkívül erős pórusösszehúzó hatása is van, ezért például a lábizzadás csökkentésére is kiváló lehet. Hónalj alatti használata nőknek nem ajánlott, mert a mell nyirokmirigyeinek helyi méregkiválasztása éppen a hónaljon keresztül, izzadással történik legerőteljesebben. Ha ezt az erős pórusösszehúzóval megakadályozzuk, akkor hátráltatjuk a méreganyagok kiválasztását a mell mirigyállományából, ami hosszú távon akár daganatos betegségek kialakulásához is vezethet" - nyilatkozta a Díváynnak korábban dr. Torma Viktória, miért nem ajánlatos az alumíniumsót tartalmazó (és általában, az erős pórusösszehúzó hatású) izzadásgátlókat alkalmazni. 

Az Európai Bizottság fogyasztók biztonságával foglalkozó tudományos bizottsága (Scientific Committee on Consumer Safety; SCCS)  is foglalkozott a témával, és a legutóbb 2014. június 18-án felülvizsgált dokumentumban az összes olyan kutatást áttekintik, amelyekben mostanáig az alumíniumtartalmú kozmetikumok egészségügyi hatásaival foglalkoztak. A bizottság konklúziója egy mondatban a következő: "Az SCCS azon a véleményen van, hogy a jelenleg rendelkezésre álló információk nem támasztják alá az alumínium esetleges rákkeltő hatásával kapcsolatos aggodalmakat - írja a Daganatok.hu.

Természetesen ha biztosra akar menni, akkor kerüli az alumíniumot tartalmazó termékeket.

Sebamed Frische Deo (4,24 euró - Amazon.de)

"Tinikoromból úgy emlékeztem, ez jó márka, bár tény, mióta felnőttem, sose használtam. A golyó sajnos alig adagol, állandóan száraz. Ráadásul szó szerint éreztem, ahogy elmúlik a hatása, sűrűn kellett használni, hogy ne legyen hónalj szagom (itt jegyezném meg, hogy nem szokott lenni) Nem igazán tudok pozitív dolgot mondani róla , maximum annyit, hogy nem marad fehér körvonala a bekent felületnek, így rövid ujjú felsőben nincs nyoma, hogy bekentem vele magam" – írja a csalódott SZD.

4/10 pont

DSC4455
Kaszás Tamás / Dívány

Dermaflora Natural 0% (1199 Ft - Rossmann)

Kellemes külsejű lapos stift, áttetsző krémmel és nagy mentes feliratokkal: az biztos, hogy egészséget nem károsít ez az izzadásgátló, de sajnos mást nem tud. "Az első napokon még bizakodtam, mert nem volt átütő izzadságszagom. Nem is nagyon lehetett volna, ezek voltak ugyanis a nyárnak azok az esős 15 fokos napjai, amire egyébként nem szívesen emlékszem. Aztán beütött a 30 fok és kimentem a Szigetre, de már amikor felszálltam a buszra munkába menet, akkor átütő izzadságszagom volt. Kellett vagy fél óra és két átszállás, hogy rájöjjek, belőlem jön a kellemetlen emberszag, aztán a nap felénél megfürödtem, és megkértem a pasimat, hogy hozzon ki a Szigetre valami rendes izzadásgátlót. Szóval ez nekem sajnos nem jött be" – írja KM. 

4/10 pont

DSC3883
Kaszás Tamás / Dívány

Nivea Pure & Natural Action (629 Ft - Tesco webshop)

"Kellemes, lightos jázmin illatú (bár én nem szeretem azt, ami illatosított), de ettől függetlenül nem erős, nem hagy fehér foltot a bőrön, és nem lettem tőle büdös, pedig erős teszt alá vettem (múlt heti kertrendezés, fűnyírás idejére esett a teszt), de azért olyan 1,5-2 óránként újra kellett kenni magam vele, szóval biztos sűrűn kell újat is venni. Nekem az se praktikus, hogy üvegben van, mert így a táska is nehezebb" – írja tesztelőnk, SZD, aki elég jó értékelést adott a deónak.

6/10 pont

"Ez volt az első alumíniummentes dezodor, amit valaha próbáltam, aztán jó pár üveggel el is használtam belőle. Az illata kellemesen semleges, nem hagy foltot, és a teljesítménye is kielégítő. Ezt úgy kell érteni, hogy az alumentesek szerintem általában kicsit kevesebbet tudnak, mint az alumíniumsós deók, de ha az ember odafigyel, hogy ne sunyulja el a szőrtelenítést, akkor ez a Nivea használható"  - összegezte tapasztalatait KA.

7/10 pont

DSC4457
Kaszás Tamás / Dívány

Borotalco Invisible Stift (999 Ft - Rossmann)

"Hosszú évek óta férfidezorokat használok, mert egyrészt nem bírom a virágos, púderes illatokat, másrészt ezek valamivel hatékonyabbnak is bizonyultak. A Borotalco Invisible Stift a hivatalos leírás szerint unisex termék, de én azért mégis inkább nőnek ajánlanám az illata miatt, mert igen, sikerült úgy választanom a tesztalanyok közül, hogy pont egy púderes beütésű jutott nekem. Féltem is attól, hogy huzamosabb ideig kell majd használnom, de kellemes csalódtam az illatában, finom, kellemes és üde, és az első pár nap sokáig érződött. Persze ekkor pont nem volt gatyarohasztó meleg, mert 30 fok környékén azért már nem muzsikál annyira jól, és nemhogy 48 órát, de 24-et sem igazán bír. Hogy valóban nem hagy-e sárga foltokat a fehér ruhán, ahhoz hosszabb ideig kellett volna használnom, a fekete ruhán viszont talán csak egyszer találkoztam zavaró fehér csíkokkal, eggyel több persze mint kellene, de tényleg sokszor viselek feketét, és hát a nagy számok törvénye alapján ennyi talán belefér" - írja PK.

7/10 pont

"Elég sokat kísérleteztem alumíniummentes deókkal, míg kikötöttem ennél, azóta ezt használom. Az illata elég semleges, feketén nem hagy foltot, és hosszú használat után (több stift) sem sárgította be a fehér cuccaimat sem. Alumentesből szerintem ez egy nagyon jó darab, nekem messze ez teljesített a legjobban az összes kipróbált márka közül. 24 órára stabilan megakadályozza a büdösödést, a 48 órával mondjuk nem kísérleteznék. Ha az általam próbált mentesek között kell pontozni, akkor 10/10 pont, ha az alumíniumsós dezodorokkal is versenyeznie kell, akkor 8/10 pont" - hirdetett győztes KA.

IMG 3432
Dívány
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek