Robotporszívók tesztje: kényelem kompromisszumokkal

Egy porszívó, ami kitakarítja helyetted a lakást – papíron jól hangzik, de a gyakorlatban is képes rá? A Tudatos Vásárlók Egyesülete 79 robotporszívót tesztelt le nemzetközi fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve, hogy választ kapjon a kérdésre.

A laboratóriumi vizsgálatok során a szakemberek elsősorban azt ellenőrizték, hogy a készülékek milyen hatékonyan porszívózzák fel a különféle szennyeződéseket, a morzsát, port, szöszöket és szálakat a kemény padlóról és a szőnyegről, mennyire hibátlanul navigálnak a lakásban, illetve egy feltöltéssel mire elegendő a kapacitásuk. A teszten összesen 26 márka, így többek között a Vileda, a DirtDevil, az Ecovacs, az iRobot, a Rowenta, a Samsung vagy a Xiaomi modelljei szerepeltek – hol jobban, hol rosszabbul.

A szőnyegekkel meggyűlik a bajuk

A robotporszívókkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy a padlón legalább olyan hatékonyan tisztítanak, mint a hagyományos, vezetékes készülékek, ám a szőnyeggel kevésbé boldogulnak. Ezt erősítette meg a teszt eredménye is. Bár a legtöbb robotporszívó valóban képes eltávolítani szinte minden szennyeződést a járólapról és a parkettáról – sőt, egyes modellek vizes ruhával is fel tudnak törölni –, a szőnyegen csak félmunkát végeznek. Miközben a jobb vezetékes porszívók akár a por 80-90 százalékát is összeszedik, addig robotizált társaik csak alig az 50 százalékát.

Még mindig vannak hiányosságai
Még mindig vannak hiányosságaiSouth_agency / Getty Images Hungary

Jól navigálnak, de vannak korlátaik

A megjelenésük óta eltelt nagyjából 20 évben a robotporszívók a navigáció terén fejlődtek a legtöbbet. Manapság már vannak olyan termékek, melyek egy telefonos alkalmazás segítségével feltérképezik a lakást, megtervezik a takarítást, majd a beállított paramétereknek megfelelően kikerülik a tiltott zónákat, a kritikus területeket pedig alaposabban megtisztítják.

Mivel azonban a szobák sarkait még a legújabb modellek sem tudják maradéktalanul kitakarítani, illetve a lépcsők, küszöbök továbbra is akadályt jelentenek számukra, erre a szempontra egyik termék sem kapott 60 százaléknál magasabb értékelést a teszten.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

100 ezer forint alatt is vannak jók

A vizsgált robotporszívókat 42 ezer és 500 ezer forint közötti összegért árulják, ám árázásuk csalóka lehet, az egyesület ugyanis arra jutott, hogy a legjobban és a leggyengébben teljesítő készülékek között ugyanúgy van olcsóbb és drágább is.

Az élmezőnyben szereplő termékekről azt lehet mondani, hogy viszonylag jól navigálnak, képesek érzékelni és elkerülni a tereptárgyakat, például a függönyöket és a bútorokat, illetve a többi készülékhez képest hatékonyabban távolítják el a szöszöket, szálakat és morzsákat a padlóról, a szőnyeg tisztításával viszont ezek is hadilábon állnak.

Az üzemidő terén a legjobbaknál minimum 1-1,5 órával lehet számolni, ami egy kisebb lakás kitakarítására elegendő. Ez alól kivételt képez a tesztgyőztes termék, ami versenytársait messze felülmúlva közel 4 órás üzemidővel rendelkezik.

60 százalékos eredményével a 84 ezer forintos Anker Eufy RoboVac 11S lett az egyik legjobb ár/érték arányú készülék
60 százalékos eredményével a 84 ezer forintos Anker Eufy RoboVac 11S lett az egyik legjobb ár/érték arányú készülékanker.com

A rangsor élén álló termékeknél az ár 45 ezer és 325 ezer között mozog, vagyis kis szerencsével 100 ezer forint alatt is találhatsz olyan robotporszívót, ami kitűnően navigál és a hatékonyság tekintetében sem marad el lényegesen a drágább készülékek mögött. Némi utánajárás azonban nem árt, mert még egy adott márkán belül is jelentős eltérések lehetnek. Az iRobot 22 vizsgált terméke közül például hiába akadt 5 drágább, a legjobbak közé csak egy jutott be. A márka modelljeinek tisztítási hatékonysága ugyan nem különbözik lényegesen, de energiafogyasztásuk, navigációs képességük és zajkibocsátásuk elég vegyes képet mutat.

Ne kapkodd el a vásárlást

A Tudatos Vásárlók Egyesülete azt javasolja, hogy mielőtt nagyobb költségekbe vernéd magad, nézd végig olyan szemmel is a lakást, hogy egy robotporszívó mennyire tudna szabadon mozogni benne. Ha zegzugos kialakítású, tele van szőnyeggel, magasak a küszöbök és túl sok tárgy van a földön, amit nem szeretnél mindig elpakolni, nem biztos, hogy érdemes beruháznod rá. Legfeljebb akkor, ha meg tudsz barátkozni a gondolattal, hogy szükség lehet némi kézi porszívásra, sepregetésre is. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében), ide kattintva olvasható el. 

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra