5 dolog, amit meg kéne tisztítanod, amikor a gyerek hazaér az iskolából

A koronavírusos megbetegedések száma napról napra újabb rekordokat dönt, és már nyakunkon az influenzaszezon is, ezért érdemes fokozott figyelmet szentelni a higiéniának.

A legfontosabb, hogy az otthoni környezetet fertőzésmentesen tartsuk – szögezte le a CNET kérdésére dr. Sandra Kesh, a Westmed Medical Group fertőző betegségekkel foglalkozó szakembere, kiemelve, hogy a megbetegedések fokozott veszélyt jelentenek az idősebb hozzátartozókra. A szakember éppen ezért azt mondja, hogy bármit, amit a gyerek hazahoz az iskolából, potenciálisan szennyezettnek kell tekinteni – különösképpen, ha azt mások is megérinthették. A következőkből megtudhatod, hogy mik azok a konkrét tárgyak, amiket az orvos, illetve Betty Regalbuto takarítási szakértő véleménye alapján a tanítás végeztével meg kéne tisztítanod, hogy ilyen módon is csökkenthesd a fertőzésveszélyt.

#1 Elektronikus eszközök

A mobilok, táblagépek és laptopok a legszennyezettebb tárgyak közé tartoznak, ezért rendszeres tisztításra szorulnak (ami abban az esetben is igaz, ha te használod őket). Dr. Kesh azt javasolja, hogy a kütyüket lehetőség szerint tedd védőtokba, és a nap végén töröld át fertőtlenítővel. Előtte viszont mindenképp olvasd át az útmutatóját, nehogy véletlenül kárt tegyél a készülékben.

Amikor hazaér, használjon kézfertőtlenítőt vagy mossa meg a kezét
Amikor hazaér, használjon kézfertőtlenítőt vagy mossa meg a kezétImgorthand / Getty Images Hungary

#2 Hátizsák

A hátizsák könnyen koszolódik, hiszen a gyerekek aktívan használják, és az iskolában gyakran a földön köt ki. Dr. Kesh tanácsa, hogy ne is vidd be a lakásba, hanem hazaérve – miután a gyerek kivette belőle, amire szüksége van például a házi feladathoz – hagyd az autóban vagy a bejárati ajtónál. Regalbuto ezt azzal egészíti ki, hogy a hátizsákot legalább hetente egyszer mosd ki. Van, amelyik egyszerűen bedobható a mosógépbe, de használható hozzá fertőtlenítő is – feltéve, hogy a mellékelt útmutató szerint nem káros az anyagára nézve. Ha az időjárás megengedi, ezután egyszerűen kiteheted a napra száradni.

#3 Iskolai eszközök

Mivel a gyerek jó eséllyel egy rakás házi feladattal érkezik haza az iskolából, nem árt áttörölni mindazokat a könyveket és eszközöket, amikre szüksége lehet. És persze fontos beiktatni egy alapos, minimum 20 másodpercig tartó kézmosást is. Ha te is megérinted a holmijait, akkor nemcsak neki, hanem neked is!

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

#4 Iskolai ruhák és cipők

A gyerekek néha elég rendetlenek tudnak lenni, ezért valószínűleg már egyébként is rutinszerűvé vált, hogy a hazaérkezéskor átöltözzenek. Dr. Kesh szerint az iskolában viselt ruhákat érdemes egyből a szennyesbe tenni (és esetleg ki is mosni), a gyereket pedig útbaigazítani a fürdőkád vagy a zuhany felé. Ezzel garantálhatod, hogy az iskolából hazahozott esetleges kórokozók ne terjedjenek szét a lakásban.

#5 Uzsonnásdoboz

Ezt a nap végén szintén ajánlott kivenni a táskából, majd áttörölni vagy lemosni a mosogató felett. Legalább hetente egyszer nem árt beiktatni egy mélytisztítást is. Ha szövetből készült, akkor elengedhető lehet a mosógépben kimosni egy kímélő programmal, a legbiztosabb azonban, ha mindennap fertőtleníted, hiszen nem tudhatod, milyen láthatatlan baktériumok és kórokozók lapulnak rajta.

Oszd meg másokkal is!
Mustra