Így spórolnak a japánok – a kakeibonotesz titka

A hónap végén mindig döbbenten veszed észre, hogy alig maradt valami pénzed? Hiába próbáltál félrerakni, ismét megszállott vásárlási láz vett erőt rajtad? A japán spórolási technika, a kakeibo nagyon egyszerű, de hatásos módszer, mellyel alapvetően megváltoztathatod a pénzhez való hozzáállásodat.

A kakeibo módszert 1904-ben találta ki az első japán újságírónőként számon tartott Hani Motoko, aki az elfoglalt nőknek próbált segíteni, hogy könnyebben átláthassák a háztartás körüli pénzügyeket. A módszer lényege nagyon egyszerű: vegyél egy kis füzetet, melybe minden hónap elején írd le, hogy mennyit és mire akarsz költeni, vagyis készíts pénzügyi tervet a következő hetekre – írja a Medium Refinery29 cikke.

Kategóriánként jegyezd fel, mennyit szeretnél költeni

Jellemzően sosem azt tartod szem előtt, hogy mire akarsz költeni, hanem azt, hogy min akarsz spórolni. A kakeibóval megfordul ez a gondolkodás. Ahelyett, hogy mindig azon aggódnál, hogyan kell nélkülöznöd, milyen dolgokról kell lemondanod, hogy megtakaríthass, az lesz a központi kérdés, milyen dolgokra tudsz és fogsz költeni az adott hónapban. Sokkal könnyebb betartani a tervet, ha a pozitív oldaláról közelíted meg a dolgot, és azt látod, mennyi mindenre tudsz észszerűen pénzt fordítani, nem pedig azt, hogy már megint mennyi mindenre nem marad elegendő pénzed.

Fontos, hogy a kakeibo vezetése mindig hagyományos papíralapú füzetbe, kézzel történik. A módszer hívei szerint a kézírás sokkal tudatosabb odafigyelési állapot, mint a billentyűzeten való gépelés. Jobban átadod magad a feladatnak, egyfajta flow-élményben van részed, és könnyebben megmarad benned, amit papírra vetettél.

Mindent jegyezz le alaposan
Mindent jegyezz le alaposanLp7 / Getty Images Hungary

A havi pénzügyi terv készítésekor négy alapvető kérdésre kell válaszolnod:

  • Mennyi pénzem van?
  • Mennyit szeretnék megspórolni?
  • Mennyit költök valójában?
  • Hogyan tudnék ezen javítani?

Oszd fel különböző kategóriákra az elköltendő pénzeket. Legelőször azokat a dolgokat jegyezd le, melyek alapvetően szükségesek a túléléshez (ennivaló, rezsi, gyógyszerek). Fontos, hogy mindig őszinte legyél magaddal, és tényleg csak olyan dolgokat sorolj ide, amelyek nélkül nem tudnál létezni. Érdemes lehet leírnod, mi történik, ha nem költesz ezekre. Ezt követik az opcionális kiadások (ruhák, tárgyak), a kultúra (színház, mozi, koncertek) és az esetlegesen felmerülő pluszkiadások (ajándékok, váratlan javítási költségek). Ezeken belül is érdemes alkategóriákra osztani a kiadásokat. A csoportosítás révén könnyebben átláthatod a kiadásaidat, felfedezheted, honnét tudsz még egy kicsit lefaragni.

A hónap végén ellenőrizd magad

Habár napjainkban egyre elterjedtebb a bankkártyás fizetési mód, a kakeibo hívei szerint jobb a hagyományos, készpénzes vásárlás. Hiszen ez is teljesen más hozzáállást ad: ha a pénz a kezedben van, fizikailag megfogható, sokkal jobban vigyázol rá. A virtuális pénz sokkal könnyebben elszalad. Érdemes a készpénzt különböző borítékokba szétosztani, amelyekre ráírod, hogy milyen célra szánod, ezzel is jobban átlátod a tervezett költéseidet.

A kakeibo azonban nem ér véget a tervezéssel. A hónap végén újra elő kell venni a füzetet, és megnézni, mennyire sikerült tartani magunkat a tervhez. Ha nem ment igazán a spórolás, érdemes átalakítani a tervet, de ha ügyesen betartottad a szabályokat, akár még szigorúbb megtakarításba is belevághatsz. A hagyományos kakeibo füzetben – melyet rendelhetsz a netről – lehetőség van heti összesítésben is átnézni a költéseket, de bármilyen egyszerű füzet, notesz megteszi a célra.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek