Így tisztítsd jól a különféle padlótípusokat

Keményfa padló, linóleum, laminált parketta, csempe vagy vinylpadló – tudod, hogy melyik milyen tisztítást igényel? Ha nem, cikkünkből most megtudhatod!

Noha általában egy gyors porszívózás vagy söprögetés is elegendő lehet, hogy a padló tisztának tűnjön, időnként elengedhetetlen beiktatni egy alaposabb, felmosással kombinált mélytisztítást is. Ehhez pedig nem árt figyelembe venned, hogy miből is készült a padló. A Lifehacker utánajárt, hogy az egyes padlótípusoknál milyen technikát, illetve tisztítószert érdemes alkalmazni.

A söprögetés legyen az első!

Mielőtt felmosórongyot ragadnál, gondoskodj róla, hogy összeszedd a padlóról a porszemeket, hajszálakat és egyéb, kevésbé makacs szennyeződéseket. Ehhez használhatsz akár porszívót is, de a célnak a jó öreg seprű is ugyanúgy megfelel. Ha megvan, jöhet a mélytisztítás, melynek módja a padló anyagától függ:

Keményfa padló

A gondos söprögetés után az esetleges ragadós foltokat egy kevés padlótisztító és egy nedves ruha segítségével távolítsd el, vizezz be egy mikroszálas felmosórongyot, alaposan csavard ki (a túl sok víz árthat a keményfának!), tölts pH-semleges tisztítószert egy szórófejes flakonba, spricceld rá a megtisztítandó felületre, majd szálirányban haladva töröld át a padlót.

Ha valamilyen házi megoldást keresel, olyat válassz, ami nem tartalmaz szódabikarbónát és ecetet. A fekete tea valószínűleg soha nem jutna eszedbe, de keményfához tökéletes: nemcsak hatékonyan tisztít, de a rajta lévő karcolásokat is elrejti.

Nem érdemes túlzottan eláztatni a padlót
Nem érdemes túlzottan eláztatni a padlótSolStock / Getty Images Hungary

Linóleum

Bár a keményfa padló rendkívül esztétikus, megvannak a maga hátrányai is. Porózus szerkezetű és repedéseiben, réseiben baktériumok telepedhetnek meg. Sok konyhában és fürdőszobában ezért is váltotta fel a linóleum, ami ilyen szempontból kevésbé kényes.

A Real Simple azt javasolja, hogy tisztításához keverj össze néhány csepp mosogatószert forró vízzel, egy szórófejes flakonnal permetezd be vele a padló egy-egy részét, majd töröld fel mikroszálas fejű felmosóval. Néhány pillanat és fel is szárad! Ha a ragadós foltokat elsőre nem sikerül felszámolni, csak töröld át újra a kérdéses felületet egy tiszta, nedves mikroszálas ruhával.

Laminált padló

Ránézésére hasonlít a fára vagy a csempére, csak épp jóval egyszerűbb tisztán tartani. Másik előnye, hogy viszonylag nehéz benne kárt tenni. Az egyik legrosszabb dolog, ami történhet vele, hogy beszivárog alá a víz – ezt mindenképpen igyekezz elkerülni! Szennyezett részein használd a kedvenc univerzális tisztítószered, majd szokás szerint töröld át a felmosóronggyal. Figyelem, fényesíteni nem szabad!

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Járólap

A kerámia és porcelán padlócsempék tisztítása szintén könnyű feladat. Csupán egy felmosórongyra és semleges padlótisztítóra lesz hozzá szükséged. Ha nem akarsz kárt tenni benne, kerülj minden anyagot, ami csiszoló hatású lehet. A végén a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy nincs-e beragadva valami a burkolat közötti fugába. Ha igazán alapos akarsz lenni, használj gőztisztítót.

Vinylpadló

Itt sem kell túlzottan megerőltetned magad. A ragadós foltok fellazítását követően felmoshatod semleges padlótisztítóval. Csakúgy, mint a laminált padlóra, erre sem tanácsos közvetlenül vizet önteni, mert ha bejut alá, annak nem lesz jó vége. Ha a felmosórongy csíkokat hagy, menj át rajta újra némi ecetes vízzel.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek