Így vedd rá magad a házimunkára

Sokan csak a kifogásokat keresik, amikor házimunkáról van szó. „Túlságosan elfoglalt vagyok, nem jut időm rá.” „Olyan sok dolog lenne, sosem érnék a végére.” Ha a te szádat is elhagyták már hasonló mondatok, itt az ideje változtatni – néhány egyszerű praktika segítségével bárki képes lehet rá.

Shannon Ashley, a Forge szerzője, évekig hasonlóképpen viselkedett, folyamatosan csak halogatta a rendrakást és a különböző teendőket, míg végül már csatatérre emlékeztetett az otthona. Egyedülálló anyaként és újságíróként azzal takarózott, hogy nincs ideje rendet rakni, és megpróbálta nem észrevenni a romokat maga körül. Végül azonban elérkezett a pillanat, amikor végre szembenézett a kihívással, és véget vetett a halogatásnak.

#1 Képzeld el az ideális otthonod

Az első lépés – magyarázza Ashley –, amit egyébként egy terapeutától tanult, hogy elképzeled, milyen az ideális otthon, ahová szívesen engedsz be vendégeket, ahol nem kell attól tartanod, hogy bárki észreveszi a halmozódó koszt vagy a szakadt függönyöket. Csukd be a szemed, és gondold magad elé azt a helyet, ahol szívesen tartózkodnál a mindennapjaidban.

Így vedd rá magad a házimunkára
Így vedd rá magad a házimunkáraFotó: Bambu Productions / Getty Images Hungary

#2 Készíts állandó beosztást magadnak

Sokat segít, ha beosztod az idődet, és nem csak véletlenszerűen fogsz bele a teendők elvégzésébe. Érdemes nem túl szigorú, de jól követhető rutint kialakítani. Ennek részei a naponta elvégzendő teendők, mint a rendrakás vagy a mosogatás, és a heti egyszer-kétszeri feladatok, mint a mosás vagy a nagyobb takarítás. A nagyobb feladatokat érdemes kisebb részfeladatokra bontani, így nem tűnnek akkora kihívásnak.

#3 Tarts szünetet a munkádban

Ha a szerzőhöz hasonlóan otthonról dolgozol, duplán hatékony megoldás lehet néha kisebb szüneteket tartani munka közben, és ezeket a különböző otthoni feladatok elvégzésére felhasználni. Állj fel a monitor elől egy negyedórára, eközben nyugodtan elmosogathatsz, leviheted a szemetet, felsöpörhetsz. Ez a munkádban is segít jobban koncentrálni, hiszen a szünetek alatt kiszellőztetheted a fejed.

#4 Ne törekedj a tökéletességre

Jegyezd meg: sohasem lesz tökéletesen tiszta és rendezett a lakásod. De nem is ez a cél. Egyeseket az riaszt el a házimunkától, hogy úgy hiszik, sosem érnek a végére. De nem kell a végére érni. A lényeg, hogy kellemes, tiszta legyen a környezeted, olyan hely, ahol szívesen tartózkodsz és mások előtt sem szégyelled. Nem szükséges, hogy minden csillogjon, elég, ha jól érzed magad az otthonodban.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.