Honnan ered az újautó-illat?

Kevés dolognak van olyan jellegzetes és egyben vonzó illata, mint egy vadiúj kocsinak, amivel boldog tulajdonosa épphogy csak kigördült az autószalonból.

Beléd hasított már valaha a gondolat, hogy vajon honnan származik az új autók ellenállhatatlanul finom illata? Nem te vagy az egyetlen, akit nem hagy nyugodni a kérdés, a howstuffworks ezért beleásta magát a témába, és előállt a válasszal, amit a következőkben további érdekességgel kiegészítve foglalunk össze neked. Eggyel kevesebb dolog, amin töprengened kell.

Minek van ilyen illata?

Az igazság sajnos nem annyira kellemes, mint az illat, amit az újdonsült autótulajdonos érez. A szagért ugyanis egy halom illékony szerves vegyület elegye a felelős, amelyek a belső térhez használt műanyagokból, ragasztó- és tömítőanyagokból párolognak az utastér levegőjébe. Ezek egy része teljesen ártalmatlan, mások viszont, mint az etilbenzol vagy a formaldehid, veszélyesek lehetnek az egészségre.

Akkor bajom is lehet tőle?

A Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) korábbi felmérése alapján az újautó-tulajdonosok körében gyakoribbak a légúti megbetegedések, a fáradékonyság és a fejfájás, sőt a szóban forgó vegyületek belelégzésének egy ponton túl rákkeltő hatása lehet. A felhasznált anyagok köre ugyanakkor gyártónként változhat, ezért általánosítani felesleges lenne. A CSIRO mindenesetre azt javasolta az érintetteknek, hogy gyakran és alaposan szellőztessék a járművüket.

Csak addig kellemes, amíg nem tudod, honnan ered
Csak addig kellemes, amíg nem tudod, honnan eredAntonioGuillem / Getty Images Hungary

Miért érezzük olyan kellemesnek?

Az Egyesült Államokban az újautó-illat akkora kultusznak örvend, hogy már légfrissítő formájában is kapható. A kíniak ellenben kifejezetten rühellik, a Ford ezért már azon dolgozik, hogy az ázsiai országban forgalmazott autókban visszafogja a jelenséget.

A kutatók egyelőre nem biztosak benne, hogy rajongói miért vannak ennyire oda érte, de nyilván az is szerepet játszhat benne, hogy a tulajdonosok fejében az illat az új autó birtoklásának örömével kapcsolódik össze.

Meddig lehet érezni?

A howstuffworks szerint az illat erőssége hetente nagyjából 20 százalékkal csökken, és a vásárlástól számított fél év alatt általában nyomtalanul eltűnik. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy a kipárolgás bizonyos tényezők hatására erősödik. Idetartozik például a nyári kánikula is, melynek következtében az autó belső hőmérséklete akár 50–60 Celsius-fokig emelkedhet. A szakemberek ezért azt javasolják, hogy a nagy melegben érdemes alaposan kiszellőztetni a kocsit indulás előtt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra