Tanulj meg rendesen kefélni!

Szinte minden héten kiderül, hogy valami egészen hétköznapi dologhoz nem ért a többségünk, rosszul főzünk kávét, rosszul unózunk, és a sort hosszasan lehetne folytatni.

Itt is van egy újabb tétel az egyre hosszabb listán: a fésülködés, pontosabban a hajkefe használata. Szerencsére a Shape magazin néhány szakértővel (név szerint: Nick PennaNunzio SavianoAmy Abramite és Chadwick Pendley) karöltve vállalkozott arra, hogy mutatja az utat, vagyis összegyűjtötte a leggyakoribb hibákat. 

1. Típusfüggő. Ha vékony szálú hajad van, kerüld a kemény sertéjű hajkeféket, helyettük használj inkább puha sertéjű, gumipárnás hajkeféket, amik sokkal kíméletesebben kóctalanítanak. Ha durvább a hajad, olyat válassz, amelyiknél keverték a természetes és a szintetikus sertéket. Ha pedig bizonytalan vagy, akkor vegyél olyat, ami csak természetes sertékkel rendelkezik, a szakértők a vaddisznósörtés termékeket ajánlják.

2. Nem vársz arra, hogy megszáradjon a hajad! Ha van olyan hajkeféd, amit kifejezetten nedves hajhoz fejlesztettek ki, szuper, de alapesetben frissen mosott hajhoz inkább széles, ritka fogazatú fésűt ajánlanak a szakemberek, kefét csak a majdnem vagy teljesen száraz hajnál érdemes bevetni.

3. Nem tartod a sorrendet! Ha azelőtt vágsz neki a hajmosásnak, mielőtt kikefélted volna az összes gubancot, hurkot, az csak ronthat a helyzeten. Hidd el, megéri rászánni azt a pár percet, mert utána idő és erőfeszítés szempontjából is komolyabb feladat lesz.

4. Ne a tetején kezd! Ha fejtetőtől kezdve fésülöd vagy keféled a hajad, akkor középtájékon gubancokba szaladhatsz, a kócokat rángatva pedig könnyen elszakadhatnak vagy kihúzódhatnak a hajszálak. Ez nyilván nem annyira látványos mértékben történik, ám egy idő után töredezéshez vezethet. Először próbálj meg megküzdeni a kócokkal, majd így haladj felfelé, és ha minden gubanc eltűnt, akkor lehet a teljes hosszában kifésülni a hajat.

Ne legyen gubanc!
Ne legyen gubanc!Shutterstock

5. Azért ne hagyd ki a fejtetőt se! A hajvégeket rendbe tetted, de a töveket kihagytad? Ezt nem szabad elsumákolni, mert így tudod stimulálni a fejbőrt, illetve fontos, hogy a természetes olajokat a hajszálak egész hosszán eloszlasd, mert így tudják megvédeni azokat.

6. Ne használj hajkefét göndör hajra! Ha szárazon kefével próbálod megzabolázni a göndör fürtjeidet, a hajszálaid külső rétege ezt megsínyli, ami töredezéshez vezethet. Helyette inkább használj ritka fésűt, és azt is inkább még nedves, balzsammal kezelt hajnál.

7. Rosszul választottál célszerszámot! Ha hosszas próbálkozások után sem sikerül elkészíteni a frizurádat, akkor lehet, hogy nem a megfelelő kefét vagy fésűt választottad. A lapos, szinte lapátformájú kefék segítenek megszabadulni a gubancoktól, és ha kontyot vagy copfot készítenél, szintén érdemes ezeket használni. Ha dúsítani szeretnéd a hajad, vagy hullámokra vágysz, akkor pedig a körkeféket vedd elő.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek