Tartóselem-teszt: megéri a drágábbat venni?

Egyáltalán nem biztos, hogy a drága elemekkel tovább bírja a berendezésed, sőt talán célszerű ezek után olyan elemeket venned, amiket eddig talán messziről elkerültél.

Elemet venni egy kicsit mindig lutri. Attól függően, hogy mire is használod, vagy évekig működik, amíg egyszer csak egyik reggel nem ébreszt fel az óra, vagy az istennek nem tudsz elkapcsolni a Való Világról, pedig már érzed, hogy az agysejtjeid harakirit követnek el éppen a látottak miatt. Vagy éppen nagyon gyorsan lemerülnek, ha mondjuk, egy nyaraláshoz viszed őket a kompakt fényképezőgépedhez, és már vakuztál kettőt előző nap. A Which magazin letesztelt egy rakás elemet, és arra jutottak, hogy nem mindig a legdrágábbal jársz a legjobban. 

Alkáli vagy lítium?

A lítiumelemek jelentik egy ideje az elérhető elemek technikai csúcsát. Az alkáli elemekhez képest tovább bírják, nagyobb a kapacitásuk, de általában kétszer annyiba kerülnek, és néhány eszközbe egészen egyszerűen túlzottan magas a feszültségük, ami kárt is okozhat, ezért mindenképpen olvassuk el a használati utasítást, mielőtt elemet teszünk az eszközünkbe. Fali órákba, távirányítókba vagy füstérzékelőkbe általában alkálit ajánlanak, rádiókba, elemlámpákba, elektromos fogkefékbe változó, hogy melyik lehet a legideálisabb, a digitális eszközök, mint például a kamera, babamonitor vagy GPS pedig általában meg se nyikkan egy sima alkáli elemtől, ezért ebbe mindenképpen lítiumot kell venni. 

Az igazi zsákbamacska
Az igazi zsákbamacskaShutterstock

Mi a helyzet az újratölthető akkumulátorokkal? 

Az eldobható elemek tökéletesek olyan eszközökbe, amiket ritkán használunk, vagy összességében nem fogyasztanak sokat, az összes többibe azonban érdemes elgondolkozni újratölthető elemek, vagyis akkumulátorok használatán, főleg, ha kameráról vagy éppen vezeték nélküli telefonról van szó, mert így kevésbé terheled meg a környezetet. Apropó, környezet, az eldobható elemeket se a sima kukába tedd, hanem a kifejezetten erre a célra kihelyezett gyűjtőedényekbe. Nem igazán nagy vállalás ez, ugyanis elég sok helyen találsz ilyet, talán éppen abban a boltban is, ahol egyébként is minden nap intézed a bevásárlást. 

Hogyan hozhatod ki a maximumot az elemeidből?

  • Az elem, ami az elemlámpádban vagy más, viszonylag nagyobb kapacitást igénylő berendezésedben már halottnak tűnik, arra még pont tökéletes, hogy a faliórád akár egy fél évig elketyegjen vele.
  • Ha tudod, hogy hónapokig nem fogod használni a készülékedet, vagy áramforrásra teszed, akkor vedd ki belőle az elemeket, külön tárold őket.
  • Figyelj arra, hogy hol és hogyan tárolod az elemeket! Ne tedd pénzérmék, gémkapcsok vagy más fém eszköz mellé, és ügyelj arra, hogy a lomos fiókodban vagy a zsebedben se találkozzanak ezek össze, mert ettől tönkremehetnek.
  • Ne tedd ki extrém hőmérsékletnek az elemeket, és ne is a pincében, padláson, garázsban vagy a kocsid csomagtartójában tárold. Aki például a téli mínuszokban akar fotózni, az rendesen védje a gépét, és a nyári tűző napsütésben se hagyja kint. A lítiumelemek jobban bírják egyébként a hőmérséklet-változást és az extrémebb hőmérsékletet is, de nem a végtelenségig.

Szóval akkor milyen elemet vegyek? 

A Which AA és AAA elemeket nézett meg, összességében a legjobb helyet mindkét kategóriában a lítiumelemek szerezték meg, AA kategóriában az Energizer Ultimate Lithium kapott 92 százalékos értékelést az alapján, hogy különböző energiaigényű termékekben meddig bírta. Ebben a kategóriában egyébként a GP lítiumeleme lett a második, és sokak meglepetésére az Aldi Activ Energy lett a harmadik, ami a Duracell és a Varta termékeit is megelőzte. 

A kamerád sokszor se a hideget, se a gyenge elemet nem bírja
A kamerád sokszor se a hideget, se a gyenge elemet nem bírjaShutterstock

Az AAA kategóriában 92 százalékkal a GP Lithium eleme nyert, a második az Energizer Ultimate Lithium lett a maga 87 százalékos teljesítményével, a dobogó harmadik fokán pedig itt is az Aldi végzett az Activ Energy elemével. 

A tesztből egyébként az derült ki, hogy maga a márka valóban nem jelent semmit, hiába teljesített jól például a GP lítiumeleme, a GP Ultra már mindkét kategóriában az utolsó helyek egyikét szerezte meg, és az Energizernek is vannak más típusú elemei, amik igencsak a mezőny második felében végeztek. Jó hír viszont, hogy nemcsak az Aldi, de a Lidl, a Tesco és az IKEA saját márkás elemeinek sincs oka a szégyenkezésre, főleg, hogy ezek általában árban is kedvezőbbek. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek