Mikor és hogyan romlanak meg az ételek?

A baktériumok és penészgombák munkája szerencsére többnyire rossz szagok és furcsa színek formájában is megmutatkozik.

A gyártók által feltüntetett dátumok csak azt jelzik, meddig garantálható egy-egy termék esetében, hogy minőségromlás nélkül fogyaszthatók maradjanak. Az, hogy vajon kockázatmentes-e elmajszolni egy lejárt szavatosságú ételt, és mi történik ilyenkor valójában a felszín alatt, sok más tényezőtől is függ. A SciShow videójából kiderül, mitől lesz olyan utánozhatatlanul gusztustalan szaga a tejnek, és mi színezi szép zöldre a húsokat.

Mennyit érnek a dátumok?

Tulajdonképpen a zöldség- és gyümölcsfélék esetében a legérdektelenebb, mit mondanak a címkék, a vízben és egyéb tápanyagokban különösen gazdag zöldségek ugyanis gyakran már 24 órával a beszerzésük után elkezdenek mutatós, bolyhos penésztakarókat növeszteni. A folyamat persze jócskán lelassíthatjuk azzal, ha a lehető leggyorsabban a hűtőbe helyezzük a rizikósabb példányokat.

Savanyú tej

A tej esetében persze igyekszünk biztosra menni, és pasztőrözéssel vagy hasonló eljárásokkal semlegesíteni a baktériumok enzimeit. A hőkezelést túlélő baktériumok azonban egy idő után aktivizálják magukat és elkezdik tejsavvá alakítani a tejben található cukrokat. Ez okozza tehát a savanyú ízt és a horrorisztikus ízélményekre figyelmeztető szagokat.

Ez a folyamat nagyban függ attól is, mennyi időt tölt melegebb környezetben a tejed: ha időnként a pulton felejted, a szavatosság lejárta előtt is megromolhat, ha viszont megfelelő hőmérsékleten tárolod, 5 nappal is túlélheti a dobozon feltüntetett dátumot.

Zöldes húsok

A húsokkal már sokkal kockázatosabb kísérletezgetni, a húsokon élősködő baktériumok ugyanis hamar elszaporodnak a tápanyagban szerfölött gazdag környezetben. A húsok felületét preferáló baktériumok munkája ugyanakkor általában szintén könnyen tetten érhető. A húsok felületén falatozgató baktériumok ugyanis olyan melléktermékeket hagynak maguk után, amelyek kifejezetten büdösek és a húsokat is gyorsan színváltóssá varázsolják. A rothadó, büdös húsokat zöldessé tevő hidrogén-szulfid és a többi melléktermék ugyanakkor néhány nap alatt ehetetlenné teheti a húsokat, ebben az esetben tehát jobb komolyan venni a dátumokat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek