Így gondoskodj a zuhanyzódról

A lefolyótisztító folyadék helyett érdemes először a pumpák és a spirálok után nyúlni, a fürdőszoba megtervezésekor pedig nem árt a pompa helyett a funkcionalitást és a könnyen kicserélhető alkatrészeket választani.

A Lifehacker szerint számos olyan, amatőr lakástulajdonosok által is elvégezhető apróság létezik, ami meghosszabbíthatja egy zuhanyzó életét. És a lehúzott vécé vagy a konyhában megengedett csap sem kell, hogy fájdalmat okozzon a zuhanyzóban tartózkodóknak.

A lefolyótisztítók hátrányai

A vízvezeték szerelők szerint nem feltétlenül jó ötlet azonnal a lefolyótisztító folyadék után nyúlni dugulás esetén. A vécépumpa és a duguláselhárító spirál - vagy csőgörény (!) - jobb megoldás, a lefolyótisztító folyadékot ugyanis gyakran állóvízbe öntik az amatőrök, ami jelentősen megnehezíti a szerelők dolgát, ha mégis ki kell őket hívni.

Emellett a fürdőszobai felületeknek és a környezetnek sem tesz jót a maró folyadék, ami ráadásul nem csak a méretes hajcsomókat pusztítja el, hanem a csövekben éldegélő és a szerves anyagok lebontását felgyorsító baktériumokat is.

cfd5cc3fdb6baae68d9ad3c0ce54fe87.gif

Ne csak a szépségre koncentrálj

Nagyban megkönnyíti a dolgunkat az is, ha egy zuhanyzó megtervezésekor nem feltétlenül a legszebb és leglátványosabb, hanem a könnyen cserélhető alkatrészeket részesítjük előnyben, ezzel ugyanis rengeteg energiát, pénz és időt spórolhatunk meg később.

Természetesen a zuhanyzókat leforrázó vagy jéghideg vízzel megszóró vécélehúzásokra is van megoldás: a nyomás és a hőmérsékletet szabályozó vízszelepek véget vethetnek a sikítozásnak.

Az utóbbihoz már lehet, hogy szakemberre lesz szükség, a vízköves, alig-alig funkcionáló zuhanyrózsát viszont tényleg gyerekjáték kicserélni vagy ecettel megtisztítani.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek