Gyere le a fogcsikorgatásról!

A néha kifejezetten hangos, önkéntelen fogcsikorgatásra sok esetben a partnerük és a reggeli fejfájások hívják fel az érintettek figyelmét.

A legtöbben nem is tudják, hogy csinálják, pedig egyes becslések szerint akár a népesség 16 százaléka is érintett lehet. A szájzárhoz és a zománc vagy a foganyag eltűnéséhez, illetve megrongálódásához vezető önkéntelen mozgás kezelésére számos módszerrel előálltak már a fogászok és a pszichológusok. Némelyik megoldás, például a botoxozás egy cseppet ellentmondásos azért. Az éjszakai fogcsikorgatásról a Greatist írt.

Meglehetősen erős izmokról van szó

A fogcsikorgatás, azaz a bruxizmus a rágóizmok önkéntelen mozgása miatt alakul ki, és a fogak nagy erejű összeszorításával jár. Igazán komoly problémát akkor jelent csak, ha rendszeressé válik. A rendkívül erős rágóizmok órákig tartó kemény munkája miatt ilyenkor sokszor fejfájással vagy sajgó állkapoccsal ébrednek az érintettek. A hosszú távon a fogzománcot és a fogak gyökerét is megviselő csikorgatást többnyire a fogak és az állkapocs hibás állása vagy a stressz váltja ki.

A vádliknál is jóval erősebb rágóizmok kitartó munkája okozta fájdalmat a görcsölő lábakhoz hasonlító fogorvosok szerint a stresszt így levezető érintettek agya ilyenkor endorfint termel, ezért csikorgatnak tehát a fogászati szempontból teljesen rendben lévő állkapcsok tulajdonosai is.

shutterstock 196077653

Fogvédő, fogszabályzás

Az esetek többségében valamilyen fogászati eljárás jelenti a megoldást. Az éjszaka viselendő, személyre szabott fogvédők is enyhülést hozhatnak, de hosszú távon csak az alsó és felső fogsorok tökéletes illeszkedését elősegítő fogászati beavatkozások segítenek.

Botox?

A lelki eredetű fogcsikorgatás korrigálása ugyanakkor már egy fokkal komplexebb feladat, ami kitermelte a maga meglehetősen ellentmondásos eljárásait is. Van olyan fogász is, aki simán kinevette például a rágóizmok aktivitását csökkentő botoxozást, de néhány kisebb kutatás szerint kifejezetten hatékony és biztonságos így orvosolni a problémát. A fogvédőkhöz hasonlóan ugyanakkor ez a módszer is csak a tüneteket képes csillapítani.

Viselkedésterápia, hipnózis

A terápia már hathatósabb megoldást jelenthet, segíthet ugyanis azonosítani a kóros viselkedéshez vezető szorongás okait, és így a probléma forrását is képes lehet megszüntetni. Egy esettanulmány szerint a hipnózis is hatékony megoldás lehet, és bár nem mindenkin működik, amennyiben sikeres, tartós megoldást jelent a lelki eredetű fogcsikorgatásra.

shutterstock 356677601

Próbálj meg lazítani!

Emellett egy, az akupunktúrára hajazó módszer is segíthet: ennek keretében a kísérletező kedvű fogcsikorgatók tűk helyett ujjakkal dobolnak a testükön. A hasonló relaxációs technikák, például a lefekvés előtti masszírozás, jóga vagy meditáció szintén enyhíthetnek a tüneteken: minden olyan szokás segít, ami hatékony megoldást jelent a stressz ellen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra