Ezek a legjobb testápolók száraz bőrre

A legdrágább termék szerepelt a legrosszabbul, és 1800 forint körül van a legtutibb ellenszere a húzódó és viszkető bőrnek.

Végre vége a télnek, ami ugye igazi kihívást jelent a bőrünknek. A szerencsésebbeknek csak hideg időben kell elviselniük a száraz bőr okozta kellemetlen tüneteket, de van, aki egész évben küzd ezekkel. Szerencsére a testápolók enyhíthetnek kínjaikon, és a német Test magazin munkatársai be is vásároltak tizenhét, kifejezett száraz bőrhöz ajánlott terméket, hogy megnézzék melyik mit tud. Részletek a hajtás után, előzetesen csak annyit, hogy 10 termék jó minősítést kapott, 7 pedig kielégítőt.

Mielőtt rátérünk arra, hogy a fogyasztóvédők mire jutottak, íme pár fontos tudnivaló:

Mi a különbség a száraz és a normál bőr között?

A normál bőrnél nincs semmi kellemetlenség, a száraz bőr viszont húzódik, viszket, repedezett és akár be is gyulladhat. Mi ennek az oka? Hiányoznak belőle bizonyos bőrvédő anyagok, mint például a faggyú és a filaggrin. Utóbbi egy olyan fehérje, ami részt vesz a bőr vízháztartásának szabályozásában. És ha a bőr savköpenye nem működik megfelelően, akkor viszont testünk legkülső rétege gyorsan veszít nedvességtartalmából. Ebből mi annyit érzékelünk, hogy bőrünk repedezett és hámlik. 

Melyek a legérintettebb testrészek?

A kéz, a láb, a lábszár, a könyök és a térd, mivel ezeken a területeken kevesebb a faggyúmirigy. 

Hogyan kell ápolni a száraz bőrt?

A forró zuhany, illetve a hosszas fürdőzés tovább száríthatja a bőrt. Ha valaki nem tud lemondani ezekről, akkor használjon olajos tusfürdőt vagy fürdőhabot, ahol és amikor csak tudjuk, pótolni kell azokat az anyagokat, amikből hiány van, vagyis muszáj úgy krémezni magunkat, mintha nem lenne holnap, mert a száraz bőr enélkül nem tudja regenerálni magát. Természetesen nem szabad megfeledkezni a fényvédelemről sem, és érdemes minél zsírosabb terméket választani, és ne spóroljunk vele, amikor magunkra kenjük. És még valami: igyunk sokat, étkezzünk megfelelően, és amennyire lehetséges kerüljük a stresszt - tanácsolja Dr. Claus-Detlev Klemke bőrgyógyász.

Miért van az, hogy valakinek a bőre sokkal hajlamosabb a szárazságra?

Elsősorban a hajlam határozza meg, és főleg azoknál jelentkezik, akiknek korpásodik a haja vagy asztmában szenvednek. A kor előhaladtával is megváltozik a bőr, vékonyabb és szárazabb lesz, mivel a mirigyek kevesebb faggyút termelnek. Ami a nemeket illeti, nincs különbség, ugyanolyan mértékben érint férfiakat és nőket is ez a probléma. 

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Ha mindent megtettél, de mégsem javul a helyzet, sőt, egyre csak romlik a bőröd állapota, mondjuk vöröses és fáj, akkor érdemes felkeresni egy szakembert. A nem megfelelő ápolás és az allergiák bőrproblémákhoz vezethetnek, és lehet, hogy olyan komolyabb betegségek állnak a háttérben, mint például a cukorbetegség. 

shutterstock 380795977
Fotó: Shutterstock

Így alakultak a pontszámok

Hidratálás (40%): Hogy mennyire hatékonyan hidratál az adott termék, egy különleges eszközzel mérték meg, ami azt nézi, hogy mekkora a bőr szarurétegének víztartalma. A 20 tesztelő két héten át kente magát a termékekkel, és bőrük nedvesség tartalmát az első felvitel után is megmérték, illetve az utolsó krémezés után 16 órával. A kapott értékeket a kezeletlen bőrfelületek számaival is összehasonlították, illetve egy standardértékkel. 

Érzet (20%): A 20 tesztalany két héten át az egyik combjára kente fel a termékeket, amikről természetesen nem tudták, hogy melyik gyártóhoz tartoznak. Le kellett jegyezniük, hogy mennyire száraz vagy selymes és sima volt a bőrük.

Használat (20%): Arra is figyelniük kellett, hogy milyen volt a termék állaga, milyen könnyű volt eloszlatni, mennyire ragadt, mennyire könnyen szívódott fel. 

Csomagolás (10%): És persze arra is, hogy mennyire könnyű kinyitni és bezárni a flakont, mennyire könnyű adagolni a krémet, hogy mennyire stabilak a flakonok. Egy szakember pedig azt vizsgálta meg, hogy hogy mennyi krémet lehet kinyerni belőlük, és hogy lehetett-e tudni, milyen anyagból készült. 

Információk, reklámígéretek (10%): Az illetékesek megvizsgálták azt is, a címke tartalmaz-e minden szükséges információt és az azok olvashatóak-e. 

Egyéb szempontok: Nem ért pontot, de annak is utánajártak, hogy a krémek tartalmaznak-e problémás illatanyagokat (pl. BMHCA és HICC) vagy ásványiolaj-származékokat, és a mikrobiológiai minőségellenőrzés sem maradt ki.

A gyöngyvirágillatért felelős lilial, vagyis butilfenil-metilpropionál (BMHCA) azért szerepelt a listán, mert állatkísérletek szerint befolyásolja a termékenységet. Mondjuk ezt egyelőre csak állatkísérletek bizonyították, hogy az emberekre is ilyen hatással van-e , azt egyelőre nem tudni, ahogyan azt sem, hogy a kozmetikumokban mennyi a biztonságos mennyiség. A legtöbb gyártó ezért nem is használja, a tesztelt testápolók közül a Clarins, az Euverin, a Nivea és a Lancôme terméke tartalmazott az anyagból.

És ha ez nem lenne elég, az utóbbi márka termékében lyralt, azaz hidroxi-metil-pentil-ciklohexén-karboxaldehidet (HICC) is találtak. Az esetlegesen allergiás tüneteket okozó anyagot elvileg már nem is lenne szabad használni az EU-ban, és ez okozta a legdrágább termék vesztét. (Tegyük hozzá, hogy a szabályozás 2017. augusztus 23-án lépett életbe, a teszthez a termékeket pedig 2017 augusztusa és szeptembere között vásárolták be.)

A két natúrterméket kivéve (Lavera és Weleda) mindegyik testápolóban van tartósítószer, ezek használatára szigorú szabályok vonatkoznak. A Dove, a Garnier, a Lidl és a Lancôme termékeiben vannak parabének. Ugyan sokszor hallottuk már, hogy ez a tartósítószer milyen káros, mivel mellrákot vagy meddőséget okozhat, de ezt egyelőre nem bizonyították egyértelműen, és több szakmai szervezet szerint ha az engedélyezett vegyületeket az engedélyezett mennyiségben tartalmazzák a krémek, akkor biztonságos a használatuk. A magazin munkatársai ezért nem díjazták, ha egy márka azzal reklámozta magát, hogy parabénektől mentesek a testápolóik, lásd Lavera, Nivea, Treaclemoon és Yves Rocher.

Jó, hír a mikrobiológiai minőségellenőrzésen mindenki átment, egyetlen kórokozót sem találtak az illetékesek. 

A győztes
A győztesFotó: Neutrogena

Végkövetkeztetés

A legdrágább termék a legutolsó helyen végzett a fent említett okok miatt, és végül az árak szempontjából a középmezőnyben elhelyezkedő Neutrogena hidratáló testápoló száraz és érzékeny bőrre lett a befutó. A saját márkás termékek most nem szerepeltek olyan jól, ha valaki spórolni akar a CD és a Dove testápolóját ajánljuk, ezek a negyedik, illetve az ötödik helyen végeztek, a natúrkozmetikumok közül pedig a Lavera leverte a Weledát. 

   Minősítés Hidratálás Érzet Használat Csomagolás Ígéretek
Neutrogena 1,8 (jó) 2,0 (jó) 1,5 (nagyon jó) 1,3 (nagyon jó) 1,9 (jó) 2,7 (kielégítő)
La Roche-Posay Lipikar 1,9 (jó) 2,0 (jó) 1,8 (jó) 1,7 (jó) 2,0 (jó) 2,1 (jó)
Yves Rocher mélyhidratáló testápoló 2,0 (jó) 2,0 (jó) 1,9 (jó) 1,5 (nagyon jó) 2,0 (jó) 3,0 (kielégítő)
CD testápoló homoktövissel 2,1 (jó) 2,0 (jó) 1,8 (jó) 2,1 (jó) 3,0 (kielégítő) 1,9 (jó)
Dove Essential Nourishment 2,1 (jó) 2,0 (jó) 2,0 (jó) 1,7 (jó) 3,0 (kielégítő) 2,3 (jó)
Balea testápló száraz bőrre (dm) 2,2 (jó) 2,0 (jó) 1,8 (jó) 3,0 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 1,7 (jó)
Garnier Body Intensive 7 Days testápoló 2,2 (jó) 2,0 (jó) 1,8 (jó) 1,7 (jó) 3,0 (kielégítő) 3,4 (kielégítő)
Lavera vadrózsás testápoló 2,2 (jó) 2,0 (jó) 1,7 (jó) 2,1 (jó) 3,0 (kielégítő) 3,4 (kielégítő)
Cien (Lidl) 2,2 (jó) 2,0 (jó) 1,8 (jó) 2,5 (jó) 3,0 (kielégítő) 2,2 (jó)
Biocura (Aldi) 2,3 (jó) 2,0 (jó) 2,1 (jó) 2,6 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 2,1 (jó)
Clarins Moisture-Rich testápoló 3,0 (kielégítő) 2,0 (jó) 1,9 (jó) 2,8 (kielégítő) 2,2 (jó) 2,3 (jó)
Eucerin pH5 intenzív testápoló 3,0 (kielégítő) 2,0 (jó) 1,7 (jó) 2,2 (jó) 3,0 (kielégítő) 2,0 (jó)
Nivea intenzív testápoló 3,0 (kielégítő) 2,0 (jó) 2,0 (jó) 2,3 (jó) 3,0 (kielégítő) 2,9 (kielégítő)
Isana olívás testápoló (Rossmann) 3,0 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 1,7 (jó) 2,5 (jó) 3,0 (kielégítő)   
Treaclemoon wild cherry testápoló 3,0 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 1,6 (jó) 1,9 (jó) 1,,6 (jó) 1,7 (jó)
Weleda homoktövises testápoló 3,0 (kielégítő) 3,0 (kielégítő) 1,9 (jó) 1,7 (jó) 1,8 (jó) 2,2 (jó)
Lancôme Nutrix Royal Body 3,5 (kielégítő) 2,0 (jó) 1,7 (jó) 1,7 (jó) 2,0 (jó) 2,3 (jó)
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.