Ezeket a krémeket ne kenje magára

A Stiftung Warentest magazin márciusi számában testolajokat vizsgált, eközben fedezték fel hogy egy termékben magas a kőolajolaj eredetű aromás szénhidrogének (MOAH) mennyisége, ami azért nem túl jó, mert a vegyület rákot okozhat. A termékben talált magas szintjük arra utal, hogy nem egy véletlen szennyeződéssel álltak szemben a vizsgálók, hanem az alapanyagban lehetett benne. Az élelmiszerek esetén a használata nem megengedett, pontosan rákkeltő volta miatt. 

A vizsgálat lezárta után a Stiftung Warentest újabb vizsgálatot végzett el, melyben véletlenszerűen választottak ki 25 kozmetikai terméket, melyek tartalmaznak kőolajszármazékot, és azt vizsgálták meg, hogy fellelhetők-e bennük aromás szénhidrogének, és ha igen, milyen mennyiségben. 

Az ásványi olajok évtizedek óta szerepelnek a receptúrákban, nem véletlenül. Számos előnyük van, olcsók, tartósak, nem allergizálnak. A finomítás során két vegyület keletkezik aMOSH és a MOAH. A MOSH az étkezés során kerülhet a szervezetbe, szövetmintákon végzett vizsgálat azt mutatta meg, hogy 37 ember közül, minden negyedikben több mint 5 grammnyi mennyiséget mutattak ki a szervezetében. Ez okozhat granulomákat a májban, a lépben és a nyirokcsomókban is. Az Európai Hatóság Élelmiszerbiztonsági Hivatala (EFSA) deklarálta, hogy a MOAH-nak DNS károsító és rákkeltő hatása egyaránt van. 

shutterstock 96694420

Mely kozmetikumokra érdemes ügyelni?

Kőolaj elnevézései

Cera Microcristallina

Microcristallina wax

Ceresin

Mineral Oil

Ozokerite

Paraffin

Paraffinum Liquidum

Petrolatum

Elsősorban a rúzsokra és a szájápolókra, mert az tuti, hogy amit magunkra kenünk az a szájunkban fog landolni. Annak ellenére, hogy a kőolajszármazékok használata a kozmetikumokban megengedett, még 2004-ben ajánlást adott ki az európai kozmetikumgyártók egyesülete, a Colipa (mai nevén Cosmetics Europe), mely szerint ajak és szájápolási termékek esetén csak nagy viszkozitású kőolajat használjanak a gyártók. A rövidebb szénláncú szénhidrogének aránya nem lehet magasabb mint 5 százalék. 

A Johnson&Johnson cég, mely többek közt a Bebe és a Penaten márkák gyártója azt állítja a kőolaj nem hatol át a bőrön, csak a külső bőrrétegbe szívódik fel. Viszont svájci kutatók állítása szerint a szoptatós nők mellére kent krémek kimutathatóan megjelennek az anyatejben, ráadásul rendkívül gyorsan. 

A vizsgálatok során vazelineket, speciális krémeket, hajformázó termékeket, csecsemőknek készült kozmetikumokat, univerzális krémeket és testolajokat választottak ki. 

Az eredmények nem túl biztatóak, a lista elején a vazelinek állnak. 

Temék neve gyártó/forgalmazó MOAH %-ban kifejezve
Abtei fehér vazelin  Abtei 4,8
Balea vazelin DM 4,9
 Isana Vazelin Rossmann 9,0
 Hirschtalg creme Scholl 0,5
Penaten Creme Penaten 3,2
Altapharma Melkfett  Rossmann 8,0
3 Wtter taft ultra wax Schwarzkopf 2,2
Isana Haarwax extra stark Rossmann 2,8
Kokos Haarwax mit Kokosöl Swiss-o-par 2,8
Baby Sanft-Öl Penaten 0,02
Florena Creme Beiersdorf 0,07
NIvea Creme Beiersdorf 0,2
Bebe Zartpflege Johnson & Johnson 0,4
Dove Intenziv creme Unilever 0,5
Bőrfeszesítő és testápoló olaj Nivea 0,03
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek