4 intelem pincérektől a vendégeknek

A vendégnek mindig igaza van, de mindenkinek jobb lesz, ha emberszámba vesszük a másikat. Ehhez jöjjön egy kis útmutató!

Vendéglátózni egy kihívásokkal teli pálya, és valószínűleg sokkal többet tudnánk tenni annak érdekében, hogy megkönnyítsük az éttermekben és bárokban dolgozók életét, mert ők ugyan értünk vannak, de egy kis emberség senkinek nem árthat. A Huffington Post három szakmabelit kérdezett meg arról, szerintük mivel tudnánk gyümcsölcsözőbbé tenni az együttműködést. 

Nem te vagy az egyetlen vendég

Ha késik az étel vagy az ital, az nagyon bosszantó tud lenni, de ez nem ok arra, hogy csúnyán bánj a pincérekkel, főleg, ha éppen csúcsidő van. "Ha éppen egy másik vendéget szolgálok ki a szomszéd asztalnál, akkor kérlek, ne üvölts rám" - javasolja Olivia Sehl, akinek több éves gyakorlata van pincérként, most pedig a The Chef and the Dish marketingigazgatója. Ő a legjobban egyébként azt utálja, ha csettintenek neki, hiszen ő nem egy kutya.  Hamdy Elamrousy, aki 35 évig dolgozott pincérként kihangsúlyozta, hogy tényleg nagyon sok a dolog. "Olyan mint egy Musical, minden nap, minden este más felállás" - tette hozzá. Ne feledd, a pincér nem ellenség, hanem a te csapatodat erősíti. 

shutterstock 521292388

Nyisd ki a szád!

"Ha túlsütöttük a steaket, akkor szólj nyugodtan, és kicseréljük egy olyanra, ami megfelel az ízlésednek. Tudom, hogy sokan vannak, akiknek a beszéd nem a kenyere vagy nem akarnak panaszkodni (én is ilyen vagyok), de nekünk az a célunk, hogy a vendégek a lehető legjobban érezzék magukat nálunk. Ha azonban magukban fortyognak, majd hazamennek és rossz értékelést hagynak az interneten, az senkinek nem jó" - nyilatkozta D'Andrea Garner.

Hozzátette, ha szeretnénk minél gyorsabban végezni, akkor érdemes előre kitalálni, hogy mit szeretnénk enni vagy mire lehet még szükségünk az étkezés alatt. "Az is nagyon sokat számít nekem, ha valaki segít leszedni az asztalt. Nem akarom, hogy helyettem dolgozz, erről szó sincs, de ha éppen nem érek el egy poharat, akkor jólesik, ha valaki odaadja, mert nem szerencsés áthajolni az asztalon" - fűzte hozzá. 

Borravaló: kötelező?

Ugyan rendszeresen olvasni olyan történetekről, amikor valaki óriási borravalót adott egy pincérnek, mert annyira meg volt elégedve a kiszolgálással és/vagy szeretett volna segíteni rajta, de sokan vannak, akik úgy érzik, a jatt nem jár. "Ne értsenek félre, ha pocsék volt a kiszolgálás, akkor nyilván nem kell vagyonokat otthagyni az asztalon, de valamilyen minimális borravalót ebben az esetben is illik adni" - vallja Garner. Sehl szerint pedig azok, akik valamilyen utalvánnyal fizetnek vagy bármilyen más kedzvéznyük van,  legyenk olyan szívesek, és szintén rendesen adjanak borravalót, hiszen ugyanolyan kiszolgálást kaptak mint azok, akik teljes árat fizettek. Hát, igen, a jatt nem egy egyszerű műfaj, de itt elovashatod, hogy melyik országban hol és mennyit illik adni. 

shutterstock 168427217

Mindenki hibázik

Ahol fát vágnak, hullik a forgács, avagy csak az nem hibázik, aki nem dolgozik, a pincérek is emberek, mindenkinek lehet rossz napja - ezeket az alaptételeket semmiképpen ne felejtsük el, ha étterembe megyünk. "Vannak rossz pincérek, ezt nem tagadom, de nekünk, akik odateszik magukat, jólesik, ha elismerik a munkánkat. Bánj úgy másokkal, ahogyan szeretnéd, hogy mások is bánjanak veled. Még akkor is, ha egy nem túl tehetséges felszolgálóról van szó" - tanácsolja Elamrousy.

Kommunikáció a bárban

Nemrég rendezték meg az Akváriumban a Kávébár Bazár rendezvényt, ahol nemcsak kávékat lehet kóstolni a kedves közönségnek, hanem voltak szakmai programok is, például egy kerekasztal beszélgetés arról, hogyan lehet érthetően kommunikálni a vendégekkel és a kollégákkal egy bárban. Utóbbi nyilván egy picit más terep mint egy étterem, de azért vendég és személyzet közötti interakció azért itt is van bőven.

Vendég->személyzet

Kezdjük az elején, vajon mennyire rosszfej dolog úgy kérni italt, hogy "lesz egy...?" A szakmabeliek között nem volt egyetértés, van, akit ez a mai napig zavar, van, aki csak kezdőként húzta fel magát rajta, de már nem akad ki azon, ha valaki nem úgy kezdi a mondanivalóját, hogy "kérek szépen egy.." Edukálni persze lehet a vendéget, de csak diplomatikusan. És nem, az sem annyira járja, ha a mondat végére odabiggyesztünk egy -t.

Személyzet->vendég

Természetesen itt is elhangzott, hogy a pincéreknek/pultosoknak is lehet rossz napja, de az is, hogy alapvetően aki nem nyitott, az valószínűleg rossz szakmát választott. Felmerült az is, hogy milyen fontos szerepe van a non-verbális kommunikációnak, például nem annyira hivogató egy bár, ahol mindenki háttal áll vagy éppen a telefonját bújja, a vendég ugyanis szereti érezni azt, hogy figyelnek rá. Nem hátrány a mosoly sem, és egy pici szórakoztatásnak is bele kell férnie.

És ez nem minden, aki dolgozott a vendéglátóiparban, az tudja, hogy mennyire mozgalmas tud lenni egy este, az egyik éles helyzet követi a másikat, és ezeket csak akkor lehet megfelelően kezelni, ha a személyzet magabiztosan mozog a pult mögött, vagyis tudja, hogy mi hol van, mik a helyi szokások és így tovább. A kellő tudás birtokában pedig könnyebb lesz "színészkedni" a kemény helyzetekben is.

Személyzet->személyzet

A vendég előtt nem lehet csúnyán és hangosan beszélni, mondjuk átüvölteni a pult másik oldalára, hogy Marika, rohadt gyorsan hozz két capuccinót, és ugyanolyan emberi hangnemben kell beszélni minden kollégával beosztástól függetlenül, hiszen rosszul jöhet ki abból egy vendéglátós, ha a nagyfőnökkel kedves, de a mosogatófiúval lekezelő. Visszatérve a nehéz helyzetekre és napokra, fontos, hogy a bárban dolgozók segítsék egymást, ki tudja, lehet, hogy másnap neki lesz szüksége támaszra. 

A színpadon többek között Dez O'Connel, Kinizsi Ottó, Nemesvölgyi Attila és Kocsis Tamás beszélgetett.
A színpadon többek között Dez O'Connel, Kinizsi Ottó, Nemesvölgyi Attila és Kocsis Tamás beszélgetett.Szécsi István / Dívány
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek