8 helyzet, amikor nem szabad vásárolnod

Elhatároztad, hogy idén tényleg spórolni fogsz, de már az első hónapban elbuktál? Lehet, hogy most kiderül, mi az oka.

A Huffington Post egy kényszeres vásárlókkal foglalkozó pszichológus, April Benson, és a lélektanban szintén jártas Syble Solomon segítségével járt utána, mikor kell megálljt parancsolni azoknak, akik szeretnék magukat tartani a költségvetésükhöz.

1. Ha éppen a leveleidet nézegeted

Sok kereskedő ajánl regisztrációs kedvezményt, de készülj fel arra, hogy ezután sorozatosan bombáznak majd a jobbnál jobb ajánlatokkal, amik persze rövid ideig élnek. Ha nem voltál elég erős, és telepakoltad a virtuális kosarad, akkor az utolsó kattintás előtt azért tedd vel a következő kérdéseket: Mi az a három dolog, amit meg tudnék venni ebből a pénzből? Hány munkaóra alatt kerestem össze az árát? Ha nem venném meg, hiányozna egy hónapon belül?

Tipp: Ha szembetalálkozol egy reklámmal vagy hirdetéssel, próbáld megfejteni, hogy mi az, ami megfogott benne, mivel próbálnak behúzni a csőbe? Ha ez megvan, akkor könnyebb nemet mondani egy "visszautasíthatatlan ajánlatra".

2. Ha sok készpénz áll a házhoz

Adóvisszatérítést kaptál, nyertél a lottón, vagy más, nem várt összeg landolt a számládon? Az ilyen pénz égetheti ám az ember zsebét, mert hát könnyen jött, könnyen megy.

Tipp: Mi lenne, ha nem költenéd el az egészet, hanem mondjuk félretennéd, sőt, befektetnéd?

shutterstock 428604085

3. Egy pocsék nap után

Reggel még minden olyan szépnek tűnik, és úgy érezhetjük, semmi sem állhat az útunkba, aztán szépen-lassan a kegyetlen valóság utat tör magának. Este pedig joggal érezhetjük azt, hogy ideje megjutalmazni magunkat azért, hogy ezt a napot is átvészeltük. Vagy mégsem? Nos, fáradtan és nyügösen valóban nehéz lemondani a földi jókról, de muszáj lesz erősnek maradni, akkor is, ha teljesen leszívott a nap.

Tipp: Ne vidd az ágyba a kütyüidet, legyen inkább egy jó könyv a társad arra az estére.

4. Ha nem teljesen tiszta az agyad

Az interneten számos gyűjtés van arról, hogy részegen vagy egyéb befolyásoltság alatt mi mindent vásároltak már össze emberek. Egy amerikai felmérés szerint azok az állampolgárok, akik rendszeresen fogyasztanak alkoholt, és ilyen állapotban szívesen rendelgetnek is, átlagosan 206 dollárt, azaz körülbelül 50 ezer forintot költenek egy-egy alkalommal. Mit lehet tenni? A telefonos fizetési lehetőség semmiképpen ne legyen opció, és rejtsd el a bankkártyád, ha inni kezdesz.

Tipp: A telefonodról törölj le minden alkalmazást, amin keresztül vásárolni lehet, és tiltsd le a kísértés óráira azokat az oldalakat, ahol pénzt lehet költeni.

5. Ünnepnapok környékén

Karácsonykor, de más jeles dátumok környékén is nehéz megállni, hogy az ember ne nyúlkáljon folyton a pénztárcájába, van, aki a lelkében keletkezett űrt igyekszik ezzel betömni, van, akire a reklámdömping hat így, és még rengeteg okot lehetne felsorolni. A lényeg, lélekben készüljünk fel, és akkor talán nem nullázzuk le magunkat. 

Tipp: Önkénteskedj, hogy ne veszítsd el a kapcsolatot a valósággal. Vagy foglald le magad úgy, hogy keresel olyan embereket, akikkel közös az érdeklődési köröd, vagy jó ötlet az is, ha szabadidőben valami hasznos sportot űzöl. 

shutterstock 530641696

6. Ha egy kattintás az egész

Ha egy internetes boltban több adatot is meg kell adni, miután kosárba pakolod a kiszemelt dolgokat, akkor még van időd átgondolni a dolgokat, szemben azzal, ha egy kattintás is elég a vásárláshoz. Ha pedig úgy érzed, ez sem elég ahhoz, hogy megfontolt döntést hozz, amennyire és ahol csak lehet, fizess készpénzzel, az fog csak igazán "fájni". Ha pedig étterembe mennél egy baráttal, akkor olyan helyet válasszatok, ami mondjuk nem egy pláza vagy egy bevásárlóutca közepén van, mert így túl nagy lesz a kísértés. 

Tipp: Amellett, hogy amikor csak lehet, inkább otthon hagyod a bankkártyád, és inkább készpénzzel fizetsz, az is hasznos lehet, ha a telefonodról törlöd az összes shoppingolós alkalmazást, és a böngészőben a kedvencek közül kiszeded a különböző webshopokat.

7. Ha éppen sok pénzt adtál ki

A szállodák szívesen alapoznak arra, hogy egy nagyobb összeg kifizetése után nem annyira drága, de azért erősen túlárazott termékre is szívesebben költesz, hiszen az előbbihez képest az már semmiségnek tűnik. Mire gondolunk? Miután jó pár tízezer forintot otthagytál a szobáért, lehet, hogy a minibárban található italok és rágcsák árát látva - ha fel is szalad a szemöldököd - úgy, hogy gondolod, hogy egye fene, veszett már több is Mohácsnál. Mondjunk egy másik példát? Ha sikerült annyi pénzt összegyűjtened, hogy vegyél egy lakást, akkor a bútorboltba betérve lehet, hogy nem a legolcsóbb darabokat választod ki, sőt. De ne, ne ess bele ilyen a hibába.

Tipp: Utóbbi esetben hasznos lehet, ha előre eldöntöd, hogy mekkora összegből szeretnéd bebútorozni új otthonodat, és mi az, amire tényleg szükséged van

shutterstock 713878441

8. Ha nem vagy elég kiegyensúlyozott

Ha könnyen kísértésbe esel, sőt, talán az sem elképzelhetetlen, hogy vásárlásfüggő vagy, akkor ideje változtatni, és sokkal, de sokkal tudatosabb életet élni. Egyes kutatások szerint azok, akik nem tárgyakra szórják el a pénzt, hanem inkább arra törekszenek, hogy minél többet lássanak a világból a szó minden értelmében, sokkal boldogabbak. A vásárlás utáni eufória csak rövid ideig tart, a kellemes emlékek viszont örökre velünk maradhatnak. 

Tipp: Ha éppen élményeket gyűjtesz, mondjuk utazol, akkor nem feltétlenül kell szuvenírekre költeni, inkább fotózz. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek