Meddig kellene, hogy bírják a háztartási gépeid?

Az egyáltalán nem normális dolog, ha csak 5 évig bírja a hűtőd vagy a mosógéped, de vajon mennyi időre tervezik a háztartási gépeket a mérnökök?

Az Európai Unióban évente legalább 10-12 millió tonna elektronikai hulladék termelődik, ráadásul ez a szám egyre csak növekszik, globális szinten már évente 44,7 millió tonnányit halmozunk fel. Jelenleg ennek a mennyiségnek mindössze 20 százalékát hasznosítjuk újra, vagyis van még hova fejlődni, a legjobb meg persze az lenne, ha eleve csökkenteni lehetne a hulladék mennyiségét. Ehhez pedig az kellene, hogy nagyjából tudjuk, meddig érdemes elvinni a szerelőhöz a háztartási eszközünket, és mikor kell belátni, hogy az ideje lejárt. 

Ha pár ezer forintos elektronikai kisgépről van szó, az emberek többsége sokszor inkább lecseréli, mintsem elvinné megjavíttatni, főleg miután már lejárt a jótállás is. Egy kenyérpirító vagy egy vízforraló hibás működése esetén például sokszor inkább újat veszünk, míg mondjuk, egy mobiltelefon esetén gyakran már csak azért sem lehet megjavítani a készüléket, mert a néhány éves modellekhez már nincs megfelelő alkatrész, vagy egészen egyszerűen már nem támogatja a szervizhálózat sem azt a modellt. De vajon meddig kellene, hogy rendesen működjenek a nagyobb háztartási elektromos eszközök, és mi az az időtartam, ami után már nem érdemes a szerelővel bajlódni?

shutterstock 587730692

Mosógép

Ki ne emlékezne a régi jó kis mosógépekre, amiket gyakorlatilag az örökkévalóságnak terveztek, amik évtizedekig ugyanúgy szolgálták a háztartást, vagy ha el is romlottak, akkor minimális költségen szerelték meg őket. A mosógépek új generációjára már korántsem ez a jellemző, bár a Which cikke szerint a bűvös szám a 8 év. Ez az az időszak, amit egy átlagos mosógépnek ki kell bírnia mindenféle gond nélkül, és a jó hír az, hogy a 8 év alatt a gépek kétharmada hozza is ezt az elvárást.

A rossz hír viszont az, hogy valóban minden a márkán múlik, és ha rosszul választasz, akkor a 8 év után 58 százalékkal nő az esélye annak, hogy bekrepál a géped, és újat vehetsz, míg a nagyobb, megbízható márkák 84 százaléka még évekig hibátlanul működik. De a márkán kívül sok múlik azon is, hogy milyen rendszerességgel használjuk, bár a Digital Trend szerint akkor is ki kell bírnia a mosógépnek minimum 10 évet, ha nagy a család és sokat kell mosni. A harmadik faktor pedig az, hogy felültöltős vagy elöltöltős mosógépről beszélünk-e, ugyanis a kutatások szerint a felültöltős mosógépek valamivel tovább bírják a strapát. 

Mosogatógép

Az átlagos mosogatógépnek legalább 9 év az életciklusa, de rendszeres karbantartás mellett akár 13 évet is kibírnak nagyobb probléma nélkül. A karbantartás alatt azt kell érteni, hogy rendszeresen használjuk, és a szűrőket is gyakran tisztítsuk. A hibák többségét általában az elhasznált tömítés okozza, de érdemes körültekintően szemrevételezni, hogy a szivattyú és a csőrendszer is minőségi, rozsdamentes anyagból készüljön. Ugyanis a rozsda és a szennyeződések a mosogatógép legnagyobb ellenségei, vagyis ha sokáig nem akarsz visszatérni a kézi mosogatásra, akkor a divatos külső helyett inkább ezeket nézd meg alaposan. 

shutterstock 561902782

Hova vigyem az elektromos hulladékot?

Ha mégsem sikerül a mentőakció, és a szerelő szerint sem kelthető életre a háztartási berendezésed, akkor úgy szabadulj meg tőle, hogy azzal a legkevésbé árts a környezetednek, ez nagyon fontos. Ha új terméket rendelsz, akkor kiszállításkor kérheted, hogy a régit vigyék el tőled, ez azért nagy segítség, ha nagyobb méretű háztartási gépet cserélsz. Ha azonban nem újat veszel, hanem valahonnan használtat vásárolsz, vagy felgyűlt több elektromos szemét is, akkor azt vagy a nagyobb elektronikai áruházakban lehet leadni, mint például a Media Markt, vagy az Extreme Digital üzleteiben, de például hulladékgyűjtő udvarokban, újrahasználati központokban is. Ide egyébként nemcsak a teljesen rossz, hanem a használaton kívüli elektromos termékeket is el lehet vinni, illetve más típusú hulladékot is átvesznek a lakosságtól. 

Tűzhely

13-15 évre lehet átlagosan tervezni a egy új tűzhely megvásárlásakor. Itt arra érdemes figyelni, hogy az elektromos főzőlap a cikk szerint hamarabb elromolhat, mivel nem olyan egyszerű a működése, mint a gáz főzőlapoké. Egy amerikai kutatás foglalkozott azzal, hogy mégis, melyik bírja tovább, és a hibabejelentéseket feldolgozva arra jutottak, hogy az elektromos tűzhelyek átlagos élettartama 13 év, míg a gáztűzhelyeké 15 év is lehet. 

shutterstock 451371694

Mikrohullámú sütő

A mikrohullámú sütő egy komplex kis berendezés, amit lehet venni néhány tízezer forintért is, a beépíthető darabok ára pedig akár százezres nagyságrendre is rúghat, de összességében 9-10 év alatt fel kell készülni arra, hogy a mikrónk felett eljárt az idő. Ráadásul a karbantartáshoz sincsenek annál jobb tippek, mint hogy tisztán kell tartani. 

shutterstock 694624951

Hűtők

11-19 év közé teszik a hűtők és fagyasztók élettartamát. A szakemberek egyébként nagyon furcsa megfigyelésre jutottak, ugyanis kiderült, hogy a legjobb választás az egyajtós kivitel, ahol a hűtőtérből nyílik a fagyasztó, ezek bírják ugyanis a 19 évet. Az ok egyszerű, minél keményebben kell dolgoznia a hűtőnek, annál hamarabb megy tönkre a kompresszora, vagyis, ha a mélyhűtő rész eleve egy hideg környezetben van, akkor a kompresszor is tovább bírja. Aki viszont nem szeretne ilyen hűtőt venni, annak érdemes olyan gyártót keresni, amely akár évtizedes garanciát is vállal a motorra és a kompresszorra, ugyanis általában ez az, ami tönkremegy idő előtt. 

shutterstock 506802331
Oszd meg másokkal is!
Mustra