10 tipp, hogyan szagtalanítsd a konyhai lefolyót

A leghatékonyabb fegyverek ott vannak egy karnyújtásnyira, és ha nagy a baj, kombinálhatod is a módszereket.

A konyhában kísértő kellemetlen szagoktól nem lehetetlenség megszabadulni, nemrég sorra is vettük a módszereket, de akkor nem igazán esett szó az egyik főbünősről, a lefolyóról. A Kitchn gyűjtése segítségével most annak is utánajárunk, mit lehet bevetni akkor, ha a bűz forrása nem más mint a mosogató. 

Ha van konyhamalacod

1. Engedd tele a mosogatót forró vízzel, tegyél bele mosószert, majd húzd ki a dugót. Fontos, hogy a konyhamalac működésben legyen. Ez valamivel hatásosabb annál, mintha csak a csapot ereszted meg és csak úgy hagyod folyatni a forró vizet, és remélhetőleg nem lesz szükséged további lépésekre. 

2. Ha ez a trükk nem jött be, akkor dobj pár jégkockát és egy maroknyi durvább szemű sót a konyhamalacba: az előbbiek a pengékről szedik le az ételmaradékot, utóbbi pedig a lefolyó oldaláról szedi le az odatapadt dolgokat. Ha ez megvan, akkor jöhet az előbbi lépés, és biztos, ami biztos alapon utána lehet dobni némi citromhéjat is. 

3. Szintet léphetsz azzal, ha felnegyedelsz pár citromot, azokat muffinformákba rakod, a mélyedéseket felöntöd ecettel, és éjszakára beteszed a sütőformát a mélyhűtőbe. A fagyasztott citrusféléket másnap dobd be a lefolyóba, engedj rájuk egy kis vizet, majd kapcsold be a konyhamalacot. 

shutterstock 144203818

Ha nincs konyhamalacod

1. Ne becsüld alá az forró víz erejét akkor sem, ha nincs konyhamalacod. Ha főzés után maradt egy kis forrásban lévő víz, azonnal öntsd bele a lefolyóba, és ha nincs nagy gáz, akkor elvileg ez megoldja a szagproblémákat. Persze megteheted azt is, hogy csak emiatt teszel fel egy lábosnyi vizet forrni, de minek pocsékolni a drága erőforrásokat. 

2. Az egyik legkedveltebb módszer az ecet és a szódabikarbóna párosítása. Nincs egyezmény arról, hogy melyikből mennyit kell használni, van, aki egy csésze szódabikarbónára két csészényi ecetet önt,  van, aki az utóbbit előbb gyorsan felmelegíti mikróban, a lényeg az, hogy utolsó lépésként mindig küldj rájuk forró vizet.

3. Durva szemű sót sem csak azok használhatnak, akiknek konyhamalacuk van, egy recept szerint egy fél csészényi szódabikarbóna, fél csészényi durva só és egy csészényi ecet is csodákra képes, főleg, ha hagyjuk hatni az összetevőket fél-egy percig. Aztán persze az egészet nyakon kell önteni egy kis forró vízzel. 

4. Az ecetet citromlével is lehet helyettesíteni, nem ez a leggazdaságosabb megoldás, de hatékony, és sokkal jobb az illata. 

5. Ha valaki szereti, hogy illatos az otthona, akkor biztosan tart otthon illóolajokat. Nos, a jó hír az, hogy a bűzölgő lefolyóknál is be lehet vetni ezeket. Persze nem literszámra kell azokat beleönteni a mosogatóba, mert az azért elég drága mulatság lenne, a lefolyóba szórt szobabikarbónára lehet csepegtetni egy kis mentás, teafás, eukaliptuszos vagy bármilyen más illóolajat, és pár óra elteltével jöhet a forró víz. 

shutterstock 109483814

6. Korábban már volt szó a felmelegített ecetről. Legközelebb ha kitisztítod a kávéfőződ vagy a vízforralót, akkor az ahhoz használt felforralt ecetet nyugodt szívvel öntsd bele a lefolyóba, így két legyet ütsz egy csapásra. 

7. Megfogadtad, hogy soha nem hagyod ennyire elharapózni a helyzetet? Remek, akkor megelőzésképpen minden mosogatás után szórj egy kis szódabikarbónát a lefolyóba, vagy ha ezt túl sűrűnek gondolod, akkor legalább hetente egyszer. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra