Így szabadulj meg a konyhádban kísértő kellemetlen szagoktól

Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács, ahol pedig sütnek és főznek, ott mindenféle szag keletkezik. Tippek, hogyan lehet ezeket minél hamarabb semlegesíteni.

Ha nincs elszívó a konyhában, akkor bizony nem annyira nagyon könnyű megszabadulni a sütés-főzés közben keletkezett illatoktól és szagoktól. Persze nem lehetetlen, íme pár trükk, ami segíthet. Részletek a hajtás után!

shutterstock 649841833

1. Csukd be az ajtókat, hogy ne terjedjen tovább a szag, és nyisd ki a legközelebbi ablakot, és ha van egy ventilátor, azzal meggyorsíthatod a folyamatot amennyiben azt úgy helyezed el, hogy főzés közben keletkező gőzt és egyebeket kiterelje az ablakon.

2. Amilyen gyorsan csak lehet szabadulj meg a sütőolajtól vagy -zsírtól. Nem, ez nem azt jelenti, hogy le kell önteni a lefolyóba, hanem érdemes összegyűjteni valamilyen jól zárható edénybe.

3. Emellett pedig törölgess le minden felületet, ami maszatos lett, a maradék pedig a lehető legrövidebb időn belül kerüljön be a hűtőbe. És ha nem kell folyamatosan a tűzhely mellett állni, akkor közben mosogass el mindent, amit csak tudsz.

3. Főzz egy nagy adag kávét, ennek az illata ugyanis elnyomja a kellemetlen szagokat, pontosabban tehermentesíti az orr szagreceptorait, néhány hosszú belégzés, és az orr tiszta lappal indul. Ezért helyeznek el kávébabokat a parfümériákban. Persze akár pár tálka szódabikarbónával vagy ecettel is lehet próbálkozni.

4. Tegyél fel a tűzhelyre egy jó félórára egy edényben vizet, és tegyél bele citromhéjat, fahéjdarabkákat vagy bármilyen olyan, a konyhádban megtalálható fűszert, hozzávalót, amitől ismét jó illatok terjenghetnek a lakásban. Csak ne feledkezz el róla, mert ha elforr a víz, akkor odaéghet amit belepakoltál, és kezdődhet a szagmentesítés, szellőztetés elölről.

5. Persze ahelyett, hogy megpróbáljuk elnyomni a kellemetlen szagokat valami finom illattal, akár az ecetes vizet is bevethetjük ellene. Az 1:1 arányban készült elegyet 1-2 óráig kell párologtatni, és még azután is nyugodtan ott hagyhatjuk, miután lekapcsoltuk a tűzhelyet. Jó, az ecet szagát sem szereti mindenki, de ez egy idővel elillan, és talán jobb mint a tömény olajszag.

6. Vagy szerezz be egy légtisztítót, ennek egyébként az otthonod többi helyiségében is nagy hasznát látod majd. Meg persze az illatgyertyáknak is adhatsz egy esélyt. Biztos van még valahol a szekrény mélyén pár darab, amit karácsonyra vagy egyéb jeles alkalomra kaptál valakitől.

Oszd meg másokkal is!
Mustra