6 tipp hangyák ellen

Vannak drasztikus módszerek is, de előtte lehet, hogy érdemes esélyt adni a kíméletesebb praktikáknak.

A hangyák alapvetően nagyon hasznos állatok...a kertekben, de ha átlépik otthonunk küszöbét, akkor kevésbé őszinte az ember öröme, hiszen belemásznak az ételeinkbe, és egyéb károkat is tudnak okozni. A német Test magazin összegyűjtötte, milyen módszereket vethetünk be ellenük.

shutterstock 634248875

1. Költöztesd át őket! Tegyél egy virágfölddel vagy fagyapottal teli cserepet nyílásaival a hangyafészek felé mutatva. Ha az állatok megkedvelték az új helyet, és átcuccoltak, akkor vidd valami messzi helyre a cserepet.

2. Tüntesd el a nyomokat! A hangyák kiszagolják, hogy hol van olyan táplálék, ami érdekelheti őket. Ezért érdemes minden ételt jól lezárható helyen vagy edényben tárolni, a házi kedvencek etetőtálkáit pedig a lehető legsűrűbben üríteni, a szemetet pedig naponta le- vagy kivinni.

3. Zavard őket össze! Az intenzív illatok összezavarhatják a hangyák szaglását. A szegfűszeg, a fahéj, a citrom, a levendula és az ecet is működhet, bár a mi tapasztalataink szerint nem éppen 100%-os ez a módszer. Ha mégis bízol abban, hogy nálad ez másként lesz, akkor uborkahéjat, a fokhagymát, a szegfűszeget, az őrölt csilit, az őrölt csípős paprikát és a szárított borsmentát tudjuk ajánlani.

4. Rés a pajzson? Nézz szét a lakásban, hogy hol vannak olyan rések és repedések, ahol a hangyák közlekedhetnek, és érdemes ezeket valamilyen anyaggal (fuga, szilikon) lezárni. Természetesen az ajtók és az ablakok szigetelését is érdemes megvizsgálni, és ahol nincs, ott pótolni azt.

5. Csald lépre őket! A következő két lépes nem éppen állatbarát és kíméletes megoldás. A csalis csapdák rovarirtót tartalmaznak, ezért ennek megfelelően kell bánni velük, de az ígéretek szerint az egész kolóniát elpusztíthatják. Ugyan a Test magazin nem említi, de ott van persze a sok más helyen emlegetett sütőporos módszer. Egy korábbi cikkünk szerint növeli a módszer hatékonyságát, ha porcukorral keverjük össze a sütőport, mert így sokkal kívánatosabb lesz számukra a fehér kupac, és nagyobb valószínűséggel viszik be magukkal a bolyba.

6. Hívj szakembert! Ha a hangyainvázió mértéke meghaladja a képességeidet, akkor keresni egy megbízható céget, ami rovarirtással foglalkozik. A szempontok között szerepelhet az, hogy milyen gyorsan tudnak kiszállni, hogy milyen szerekkel dolgoznak és persze sokak számára nyilván az is, hogy milyen diszkréten dolgoznak.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.